Θέμα λίγων ωρών είναι να ανοίξει η πλατφόρμα για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων, προκειμένου να καλυφθεί τμήμα των πάγιων δαπανών τους. Το διαθέσιμο ποσό είναι 500 εκατομμύρια ευρώ.

Η πρώτη φάση υπολογίζεται έως τις 17 Ιουνίου, οπότε θα πρέπει να έχει γίνει η φορολογική δήλωση αυτών των πολιτών, ώστε από τον Ιούλιο να γίνουν οι συμψηφισμοί με φετινές φορολογικές υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με τα όσα είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας η πλατφόρμα θα ανοίξει είτε σήμερα, είτε το αργότερα την Δευτέρα. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να κάνουν τρία βήματα προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα για την επιδότηση των παγίων δαπανών.

Η αρχή αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες με τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης που θα αναφέρει τους όρους και τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Ταυτόχρονα θα αναφέρεται η προθεσμία μέσα στην οποία θα πρέπει να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις (έντυπο Ε1 και έντυπο Ε3 ) από τις επιχειρήσεις που δικαιούνται επιδοτήσεως, αφού αποτελούν βασικά εργαλεία για την αξιολόγηση των αιτήσεων.

Το μέτρο θα έχει τη μορφή πιστωτικών σημειωμάτων συμψηφισμού με μελλοντικές φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις δουλεύοντας έτσι διπλά. Από τη μία πλευρά ενισχύεται η ρευστότητα των πληττόμενων επιχειρήσεων από την άλλη διασφαλίζεται η ροή εσόδων στον προϋπολογισμό με τον περιορισμό των δυνητικών νέων απλήρωτων φόρων και εισφορών.

Το τρίτο βήμα θα προβλέπει την υποβολή των αιτήσεων ενώ η έκδοση των «κουπονιών» αναμένεται εντός του Ιουλίου.

Πηγή: newsit.gr