Διευκρινίσεις αναφορικά με τον σωστό τρόπο και χρόνο χορήγησης των μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού, έδωσε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA o καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Ευάγγελος Μανωλόπουλος. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση στη χώρα δεν είναι τόσο καλή, υπάρχουν ωστόσο ενδείξεις ότι δε χειροτερεύει άμεσα. Επιπλέον, όπως τόνισε, τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης τα οποία έχουν τεθεί σε ισχύ εδώ και μια εβδομάδα, δεν είναι ικανά να ελέγξουν την έξαρση της πανδημίας, ειδικά ενόψει Χριστουγέννων. 

«Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα κατευθύνονυαι σε όσους δημιουργούν πρόβλημα, δηλαδή στους ανεμβολίαστους. Να αυξηθεί η πίεση και οι περιορισμοί σε αυτούς, αλλά θα ήταν άδικο να γίνει ένα lockdown για όλους τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν εμβολιαστεί», εξήγησε ο καθηγητής.

Ερωτώμενος σχετικά με την ανάμειξη των εμβολίων, κατά τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης, ο κ. Μανωλόπουλος διευκρίνισε ότι όλες οι μελέτες έχουν δείξει ότι δεν δημιουργεί προβλήματα, αντιθέτως σε πολλές περιπτώσεις είναι ωφέλιμη. 

Παράλληλα, σχολιάζοντας την έλευση των 2.000 μονοκλωνικών αντισωμάτων στην Ελλάδα, ο καθηγητής εξήγησε ότι αν αυτά χορηγηθούν σωστά μπορούν να βοηθήσουν στην ηπιότερη εκδήλωση της νόσου, αλλά και στον περιορισμό αύξησης των νοσηλειών. 

«Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι χρήσιμα αλλά δεν αποκαθιστούν τα εμβόλια και δεν είναι για όλους. Οποιοσδήποτε βγαίνει θετικός μπορεί να ωφεληθεί από αυτά, αλλά επειδή είναι λίγα πρέπει να δοθούν σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο», σημείωσε ενώ πρόσθεσε ότι, «πρέπει να χορηγηθούν πέντε ημέρες μετά την εκδήλωση συμπτωμάτων».

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι το άτομο πρέπει να πάει στο νοσοκομείο για να του γίνει η χορήγηση. «Πρέπει να μείνει για μια ώρα, να κάνει λήψη των αντισωμάτων και μετά να αποχωρήσει. Άρα αν πρόκειται για ηλικιωμένους θα πρέπει κάποιος να τους πάει και να τους φέρει και αυτό ίσως να είναι πρόβλημα», κατέληξε.