Στη Νότια Αλβανία, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν την ανακάλυψη αυτής που σήμερα πιστεύεται ότι είναι η μεγαλύτερη γνωστή υπόγεια θερμική λίμνη στον κόσμο. Μια Τσέχικη ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον εξερευνητή των σπηλαίων Marek Audy είδε για πρώτη φορά τη λίμνη πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά δεν διέθετε τα εξειδικευμένα όργανα για να τεκμηριώσουν την κλίμακα της.
Το κρυμμένο θαύμα αποκαλύφθηκε τελικά κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης αποστολής στην κοιλάδα Βρωμονέρι σύμφωνα με το interestingengineering.com. Η υπερσύγχρονη τρισδιάστατη σάρωση lidar χαρτογράφησε με ακρίβεια τις διαστάσεις του και η ανακάλυψη ονομάστηκε «Lake Neuron» από το ίδρυμα χρηματοδότησης.
Η υπόγεια λίμνη βρίσκεται στον πυθμένα μιας αβύσσου βάθους περισσότερο από 330 πόδια (100 μέτρα), κοντά στην ορεινή περιοχή γύρω από το Leskovik. Οι ερευνητές αρχικά εντόπισαν μια πανύψηλη στήλη ατμού να υψώνεται από το τραχύ έδαφος, ένα ασυνήθιστο θέαμα που τους οδήγησε να κατέβουν στο κρυμμένο βασίλειο από κάτω.
Εκεί βρήκαν ένα εκτεταμένο σύστημα σπηλαίων με ιαματικές πηγές. Ένας θάλαμος στέγαζε ένα τεράστιο όγκο νερού που είχε μήκος 454 πόδια (138 μέτρα) και πλάτος 138 πόδια (42 μέτρα).
Η τελική αποστολή στη λίμνη Neuron
Μετά την αρχική ανακάλυψή της, η ομάδα του Audy επέστρεψε το 2024 με προηγμένους σαρωτές lidar ικανούς να κατασκευάσουν μοντέλα 3D υψηλής ανάλυσης για να επιβεβαιώσουν την τεράστια έκταση της λίμνης. Οι λεπτομερείς χάρτες τους δείχνουν ότι το ιαματικό νερό χωράει περίπου 294.350 κυβικά πόδια (8.335 κυβικά μέτρα), που ισοδυναμεί με 3,5 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.
Σύμφωνα με τον Audy, τα ευρήματα έχουν τη δυνατότητα να «αλλάξουν την κατανόησή μας για τα υπόγεια οικοσυστήματα και τις γεωλογικές διεργασίες». Το σύστημα σπηλαίων στο οποίο κατοικεί η λίμνη Neuron ήταν εκτός ορίων για πολλά χρόνια, εν μέρει λόγω των συνεχιζόμενων εδαφικών εντάσεων στη συνοριακή περιοχή μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας.
Το Neuron Foundation, ένας τσεχικός οργανισμός που χρηματοδότησε την αποστολή, έδωσε τη δυνατότητα στους επιστήμονες να πραγματοποιήσουν ακριβείς μετρήσεις και ενδελεχή έρευνα.
Δεδομένου ότι οι θερμικές λίμνες αυτού του μεγέθους είναι απίστευτα σπάνιες, η ομάδα σχεδιάζει να επιστρέψει για περαιτέρω μελέτες σχετικά με τη γεωλογία και τη βιολογία της. Η ομάδα ελπίζει ότι η λίμνη θα μπορούσε να δώσει νέες γνώσεις για το πώς σχηματίζονται οι υπόγειες ιαματικές πηγές και συντηρούν τη μικροβιακή ζωή.
Προηγούμενες ανακαλύψεις και παρόμοια φαινόμενα
Πριν από αυτήν την ανακάλυψη, μια παρόμοια είχε γίνει στην Ουγγαρία το 2008. Κρυμμένη κάτω από τα τουρκικά λουτρά στη Βουδαπέστη, η λίμνη αυτή περιγράφηκε από τους ερευνητές της Sandor Kalinovits ως «η μεγαλύτερη ενεργή, γεμάτο νερό σπήλαιο ιαματικών υδάτων και αίθουσα στον κόσμο» που καταγράφηκε εκείνη την εποχή.
Με την εμφάνιση της λίμνης Neuron, ωστόσο, το αλβανικό εύρημα έχει επισκιάσει την ουγγρική τοποθεσία τόσο σε μέγεθος όσο και σε βάθος. Άλλες διάσημες θερμικές λίμνες, όπως η λίμνη Frying Pan στη Νέα Ζηλανδία (διασημότερη για την απέραντη επιφάνειά της αλλά τις καυτές θερμοκρασίες) και η δημοφιλής Μπλε Λιμνοθάλασσα της Ισλανδίας, είναι επίσης μικρότερες από αυτόν τον πρόσφατα αναγνωρισμένο υπόγειο γίγαντα.
Οι ερευνητές λένε ότι η λίμνη Neuron θα μπορούσε να προσελκύσει τη διεθνή προσοχή για μελλοντική εξερεύνηση και μπορεί ακόμη και να γίνει μια βασική μελέτη περίπτωσης για τους επιστήμονες του κλίματος και του περιβάλλοντος. Δεδομένου ότι οι υπόγειες θερμικές λίμνες μπορούν να προσφέρουν πληροφορίες για τη γεωλογία, την υδρολογία και τη βιολογία της βαθιάς Γης, προγραμματίζονται περαιτέρω αποστολές για τη συλλογή δειγμάτων εδάφους και νερού.
«Είναι κάτι που θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην κατανόηση των υπόγειων οικοσυστημάτων», είπε η Audy, σηματοδοτώντας ότι η πραγματική περιπέτεια εδώ μόλις αρχίζει.