Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου Γιώργος Πλιάκας, για το άνοιγμα του τουρισμού στην Κρήτη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και τον Σωτήρη Μεταξά.

Ο κ. Πλιάκας ανέφερε πως ήδη έχουν ξεκινήσει και έρχονται πτήσεις, από την προηγούμενη εβδομάδα με εμβολιασμένους επιβάτες από το Ισραήλ αλλά και πτήσεις από Άμστερνταμ και Αγγλία. «Από αύριο ξεκινάει ο μαζικός τουρισμός. Έχουμε 14 πτήσεις αύριο, άλλες 15 το Σάββατο. Συνεχίζουμε με 20 πτήσεις την Κυριακή, τις καθημερινές την επόμενη εβδομάδα πέφτουμε στις 10 – 12 πτήσεις, και το επόμενο Σαββατοκύριακο αρχίζουμε να ανεβαίνουμε στις 40 – 45 πτήσεις». 

Διευκρίνισε δε, ότι δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με το 2019 γιατί τότε ο Μάιος ήταν φουλ ενώ η πτώση σήμερα μπορεί να φτάνει για όλο το Μάιο στο 80% του ’19. «Αν πάμε έτσι όπως υπολογίζω θα πάμε γύρω στους 70 χιλ. αφιχθέντες επιβάτες, όταν το Μάιο του 2019, είχαμε 400 χιλ. Αλλά σε σχέση με το 2020 το Μάιο και τον Ιούνιο είχαμε 0 επιβάτες οπότε και αυτοί οι 70 χιλ. είναι πολύ καλή εκκίνηση». 

Σύμφωνα με τον κ. Πλιάκα, μεγάλο ρόλο παίζει το «πράσινο» πιστοποιητικό που υπολογίζεται πως θα βγει μέσα Ιουλίου ενώ πρόσθεσε πως βάσει μελετών, η φετινή κίνηση υπολογίζεται γύρω στο 50% του 2019. «Εγώ νομίζω ότι στο Ηράκλειο και στην Κρήτη, επειδή τα μετεωρολογικά δεδομένα μας δίνουν το περιθώριο, μπορούμε να φτάσουμε και μέχρι τέλη Νοέμβρη άνετα. Είναι ένα σχέδιο επί χάρτου, γιατί αν δεν ξεκαθαρίσει η Ευρώπη τι γίνεται με καραντίνες και εμβολιασμένους, δεν ξέρω τι θα γίνει. Αν τέλη Μαΐου, αρχίσουν τα ταξίδια από την Αγγλία, δηλαδή πολύ νωρίτερα από 10 Ιουνίου, θα ανεβάσουμε σημαντικά τα νούμερα».

Στις 18 Μαΐου αναμένεται να φτάσουν στην Κρήτη 8 πτήσεις από Αγγλία, όπως ανέφερε ο κ. Πλιάκας. «Αν δεν γίνουν και οι 8 ίσως γίνουν οι 4. Μπορεί να φέρουν κόσμο που ίσως έρχεται για ένα μήνα, οπότε υπολογίζουν ότι κάποια στιγμή θα λήξουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που υπάρχουν με την Αγγλία και ίσως έρθει κόσμος πιο νωρίς. Είμαστε πράσινη χώρα οπότε θα αρχίσει πάλι η Αγγλία που είναι η δεύτερη αγορά στο Ηράκλειο». 

Μεγάλη ζήτηση, ωστόσο, υπάρχει και από την Ρωσία σύμφωνα με τον κ. Πλιάκα ενώ όσον αφορά τα slots, πρόσθεσε πως για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο είναι αυξημένες σε σχέση με το 2019, για κάποιες μέρες και ώρες.