«Πήραν 600 ευρώ και ένα ουίσκι» – Τι λέει θύμα της οικογένειας που έκαναν… επάγγελμα τις διαρρήξεις

Πρέπει να διαβάσετε

Τον τρόπο που η οικογενειακή «σπείρα» των Ρομά κατάφερε να «εισβάλει» στο σπίτι του και να αφαιρέσει, μέσα σε λίγα λεπτά, χρήματα κι άλλα αντικείμενα, περιγράφει στο protothema.gr θύμα της εγκληματικής οργάνωσης.

Ο πατέρας με τον γιο και ο θείος με τον ανιψιό, δύο μήνες περίπου πριν συλληφθούν από τους έμπειρους αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, είχαν κάνει «επιδρομή» στην περιοχή του Ασκού στη Θεσσαλονίκη και μέσα σε λίγες ώρες κατάφεραν να ανοίξουν τέσσερα σπίτια και να αποσπάσουν χιλιάδες ευρώ, ενώ έφυγαν από το χωριό χωρίς να τους αντιληφθεί κάνεις.

Όπως λέει στο protothema.gr θύμα της διάρρηξης, ήταν απόγευμα της 4ης Δεκεμβρίου όταν οι δράστες κατάφεραν να εισβάλουν στους εσωτερικούς χώρους από την μπαλκονόπορτα και μέσα σε λίγα λεπτά έκαναν το σπίτι «άνω – κάτω», όσο εκείνος βρίσκονταν στην εργασία του.

«Έψαξαν όλους τους χώρους, βρήκαν 600 ευρώ που είχα σε ψιλά για τη δουλειά μου και τα αφαίρεσαν μαζί με το συρτάρι», περιγράφει, ενώ προσθέτει ότι οι δράστες δε σταμάτησαν εκεί. «Πήραν ένα μπουκάλι με ακριβό ουίσκι που βρήκαν στην κουζίνα, αλλά και ένα ρολόι αξίας. Αυτό που ήταν πιο δύσκολο να διαχειριστούμε ήταν ότι ανακάτεψαν όλο το σπίτι για να βρουν χρήματα και αντικείμενα αξίας. Πραγματικά η εικόνα που αντικρίσαμε ήταν πολύ θλιβερή».

Ο κάτοικος του Ασκού, τονίζει ότι οι δράστες εισέβαλαν και αποχώρησαν πολύ γρήγορα από την οικία του, ενώ δε πτοήθηκαν ούτε όταν τους είδε μια γυναίκα που μένει στο διπλανό σπίτι. «Μόλις έφευγαν τους άκουσε μια γειτόνισσα και αυτοί άρχισαν να φωνάζουν “η μπάλα, η μπάλα” για να πιστέψει ότι ήταν παιδιά που έπαιζαν ποδόσφαιρο», αναφέρει. Προσθέτει, δε, ότι μετά από τις τέσσερις διαρρήξεις που έγιναν μέσα σε λίγες ώρες στην περιοχή του Ασκού, πλέον οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν τοποθετήσει συναγερμούς και συστήματα ασφαλείας.

Όπως προκύπτει από τη μαρτυρία του θύματος και τα στοιχεία της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης – που την προηγούμενη εβδομάδα κατάφερε να βάλει τέλος στην εγκληματική τους δράση, οι τέσσερις Ρομά (54, 32, 46 και 37 ετών) που είχαν ρημάξει σπίτια και επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, δρούσαν απόλυτα οργανωμένα, ταχύτατα και μπορούσαν να «χτυπήσουν» σε αρκετά σπίτια μέσα σε λίγες ώρες. Άλλωστε, οι 64 διαρρήξεις για τις οποίες κατηγορούνται, έγιναν μόλις σε τέσσερις μήνες και από αυτές κατάφεραν να αποκομίσουν οικονομικό όφελος άνω των 200.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι, οι τέσσερεις δράστες, μαζί με συνεργούς τους οι οποίοι δεν έχουν συλληφθεί, εκμεταλλευόμενοι – κυρίως – την απουσία ιδιοκτητών, «μπούκαραν» σε σπίτια σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, Σερρών, Χαλκιδικής, Καβάλας, Κιλκίς, Δράμας, Πιερίας, και Πέλλας, μια εταιρεία, ενώ διέπραξαν και μια ληστεία και κλοπές κρατικών πινακίδων. Μάλιστα, στην περίπτωση της ληστείας που πραγματοποίησαν σε οικία των Σερρών, οι δράστες δεν δίστασαν να επιτεθούν με κλωτσιές και μπουνιές στον ιδιοκτήτη, όταν έγιναν αντιληπτοί, ενώ τον απείλησαν με πιστόλι.

Η δράση τους ξεκινά τουλάχιστον από τα τέλη Οκτωβρίου 2022, ενώ η λεία τους ανέρχεται στο ύψος των 200.000 ευρώ. Οι έμπειροι αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τα τέσσερα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και να τα συλλάβουν με οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποίησαν την περασμένη Τρίτη σε οικισμούς Ρομά των Διαβατών και των Σερρών.

Πώς «χτυπούσαν»

Οι τέσσερις Ρομά που είχαν κάνει… επάγγελμα τις διαρρήξεις, δρούσαν με την ίδια ή διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, με σκοπό να αποσπάσουν τη λεία τους, η οποία ήταν κυρίως χρήματα, κοσμήματα και διάφορα αντικείμενα αξίας από το εσωτερικό των σπιτιών.

Χαρακτηριστικά του τρόπου δράσης τους είναι η επιλογή αραιοκατοικημένων περιοχών για να μπορούν να διαφύγουν εύκολα και γρήγορα, η χρήση γρήγορων αυτοκινήτων με μεγάλη ιπποδύναμη, η αλλαγή χρωμάτων στα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν και η τοποθέτηση κλεμμένων πινακίδων σε αυτά, με στόχο να ξεγελάσουν τις αστυνομικές αρχές. Επιπλέον, πάνω τους είχαν πομποδέκτες με συχνότητες της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να μπορούν να διαφύγουν ευκολότερα της σύλληψης.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης για τη σύλληψή τους και την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις οικίες τους, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 2.100 ευρώ ως προερχόμενο από αξιόποινες πράξεις, ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα αξίας, ένα αεροβόλο διάφορα διαρρηκτικά εργαλεία, πλήθος αρωμάτων, φορητοί πομποδέκτες συντονισμένοι σε συχνότητες της ΕΛ.ΑΣ. και ασύρματοι που χρησιμοποιούσαν για την επικοινωνία τους. Επιπλέον, κατασχέθηκαν πέντε αυτοκίνητα ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Η συντονισμένη επιχείρηση για τη σύλληψη των δραστών, πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες της περασμένης Τρίτης (21-02-2023) σε περιοχές των Διαβατών και των Σερρών, από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Επιχειρησιακών Δράσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, του Γραφείου Δημόσιας Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών και Ο.Π.Κ.Ε. της ίδιας Υποδιεύθυνσης.

Ένα μέλος της σπείρας βρίσκεται ήδη στη φυλακή

Σε βάρος των τεσσάρων συλληφθέντων, καθώς και σε βάρος δύο ακόμη μελών (1 εκ των οποίων βρίσκεται προσωρινά κρατούμενος σε Κέντρο Κράτησης για έτερα αδικήματα), σχηματίσθηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για εγκληματική οργάνωση, ληστεία, διακεκριμένες κλοπές, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, πλαστογραφία, «Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλες διατάξεις» και «Παρακολούθηση ραδιοφάσματος – μη δημόσιες διαβιβάσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κρατούμενος – μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, είχε επιχειρησιακό ρόλο στα «χτυπήματα» που πραγματοποιούσαν οι συνεργοί του και αποκομιζε παράνομα περιουσιακό όφελος.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, ενώ η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για τυχόν εμπλοκή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις συνεχίζεται.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα