Πολύ πιο φιλικές στο περιβάλλον αλλά κυρίως πιο υγιεινές αποδεικνύονται οι φυτικές εναλλακτικές λύσεις αντικατάστασης του παραδοσιακού κρέατος (μπιφτέκια και λουκάνικα που παρασκευάζονται από ζώα), όπως διαπιστώνει νέα μελέτη του ανεξάρτητου think tank Food Foundation.
Aν και επισημαίνεται ότι ορισμένα επεξεργασμένα προϊόντα «εναλλακτικών πρωτεϊνών» έχουν υψηλά επίπεδα αλατιού, εντούτοις τα φυτικά κρέατα αποτελούν φιλική προς τον πλανήτη λύση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Guardian από περιβαλλοντική άποψη, η παραγωγή των υποκατάστατων κρέατος συνεπάγεται πολύ λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και πολύ λιγότερο νερό από εκείνη των κρεατοσκευασμάτων, σύμφωνα με το Ίδρυμα Τροφίμων.
Τα προϊόντα φυτοκού κρέατος έχουν επίσης καλές διατροφικές επιδόσεις σε σύγκριση με τα πραγματικά.
Περιέχουν λιγότερες θερμίδες, λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και περισσότερες φυτικές ίνες, σύμφωνα με τη μελέτη του ιδρύματος.
Η έρευνα συνέκρινε τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο, το διατροφικό προφίλ και την τιμή 68 φυτικών προϊόντων με 36 προϊόντα κρέατος, συμπεριλαμβανομένων πιάτων όπως – πραγματικό και συνθετικό ή φυτικό – μπέικον, κοτομπουκιές και κεφτέδες.
Ωστόσο, ορισμένοι από τους τρεις κύριους τύπους «εναλλακτικών πρωτεϊνών» αναδείχθηκαν ως κατά κάποιο τρόπο χειρότεροι από διατροφική άποψη από τα προϊόντα κρέατος, δήλωσε το Food Foundation.
«Πολλά από τα πιο πρόσφατα αναπτυγμένα επεξεργασμένα εναλλακτικά προϊόντα κρέατος είναι πιο πιθανό να περιέχουν υψηλότερα επίπεδα αλατιού από ό,τι άλλες εναλλακτικές πρωτεΐνες, και μόνο το ένα τρίτο είναι εμπλουτισμένο με σίδηρο και βιταμίνη Β12, όπως θα βρισκόταν στο κρέας», διαπίστωσε η έρευνα. Αλλά οι κατασκευαστές θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν τα προϊόντα τους για να τα κάνουν πιο θρεπτικά, όπως επισημαίνεται.
Επιπλέον, «οι εναλλακτικές λύσεις κρέατος φυτικής προέλευσης είναι κατά μέσο όρο χαμηλότερες σε πρωτεΐνες σε σχέση με το κρέας», διαπίστωσαν οι ερευνητές. Ωστόσο, αυτό το εύρημα δεν ήταν ανησυχητικό, επειδή η διαφορά ήταν μικρή και ο βρετανικός πληθυσμός τρώει ήδη περισσότερες από αρκετές πρωτεΐνες για τη διατήρηση της υγείας, δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της έρευνας.
Η συγκεκριμένη έρευνα έρχεται τη στιγμή που η αγορά των «χωρίς κρέας τροφίμων» συνεχίζει να διευρύνεται – παράλληλα με τη δημοτικότητα των χορτοφαγικών και των vegan διατροφών – παρά την κατάρρευση αρκετών εμπορικών σημάτων με βάση τα φυτά και την μεγάλη πτώση των πωλήσεων πέρυσι.
Αναλυτές του Bloomberg αναμένουν ότι η αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο θα συνεχίσει να αυξάνεται σημαντικά μέχρι το 2030.
Μια άλλη ανάλυση που πραγματοποιήθηκε πέρυσι από την Green Alliance προέβλεψε ότι ο τομέας θα μπορούσε να αξίζει 6,8 δισ. λίρες ετησίως και να δημιουργήσει 25.000 θέσεις εργασίας μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το 2035.
Το Ίδρυμα Τροφίμων ανέλυσε τις παραδοσιακές εναλλακτικές πρωτεΐνες, όπως το tofu, το seitan και το tempeh, τα επεξεργασμένα προϊόντα «νέας γενιάς» καθώς και τις λιγότερο επεξεργασμένες εναλλακτικές πρωτεΐνες, κυρίως τα φασόλια και τα δημητριακά.