Πίννα: Ελπίδες σωτηρίας για το εμβληματικό μαλάκιο της Μεσογείου

Πρέπει να διαβάσετε

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, μόνο 10 πίννες ήταν γνωστό ότι επιζούσαν έξω από τις ακτές της Κροατίας στην Αδριατική. Σήμερα, το εμβληματικό οστρακοειδές της Μεσογείου δείχνει να έχει επιστρέψει από το χείλος της εξαφάνισης, αναφέρουν οι βιολόγοι που το φρόντισαν.

Η μεσογειακή «πίννα η ευγενής» (Pinna nobilis), η οποία μοιάζει με γιγάντιο πορτοκαλί μύδι, είναι ένα από τα μεγαλύτερα μαλάκια του κόσμου με μήκος που ενίοτε φτάνει τα 120 εκατοστά.

Οι πληθυσμοί της στην Ελλάδα και άλλες μεσογειακές χώρες αποδεκατίστηκαν από το ξενόφερτο πρωτόζωο Haplosporidium pinnae, ένα μικροσκοπικό παράσιτο που πρωτοεμφανίστηκε το 2016 στην Ισπανία.

Η άφιξη του παράσιτου ήρθε να προστεθεί σε μια ποικιλία άλλων απειλών, όπως το ψάρεμα με συρόμενα εργαλεία και η αγκυροβόληση.

Οι πίννες μεγάλου μεγέθους είναι σήμερα εξαιρετικά σπάνιες (John Hill / Wikimedia Commons)

Το μαλάκιο πλήττεται επίσης από την παράνομη συλλογή του, αν και δεν θεωρείται ιδιαίτερα εύγευστο και παλαιότερα χρησιμοποιούταν κυρίως ως δόλωμα.

Πέρυσι, δύτης που εξερευνούσε την περιοχή βόρεια της χερσονήσου Ίστρια στην Κροατία εντόπισε μια ομάδα από 20 πίννες.

«Τα νέα φαίνονταν απίστευτα. Έμοιαζε αδύνατο να είναι ζωντανές» σχολίασε στο Reuters ο Σάντρο Ντούτσμοβιτς της οργάνωσης Natura Histrica που εργάζεται για την προστασία της χερσονήσου.

Φέτος, οι βιολόγοι συνέλεξαν περίπου 100 νεαρά άτομα και τα μετέφεραν σε ενυδρεία για να ενηλικιωθούν με ασφάλεια.

«Τα κρατάμε εδώ κυρίως για να έχουν όσο γίνεται πιο καθαρό περιβάλλον» εξήγησε η βιολόγος Νικολίνα Πρεμάτε.

H βιολόγος Νικολίνα Πρεμάτε ταΐζει τις νεαρές πίννες που μεγαλώνουν σε δεξαμενές (Reuters)

Οι πίννες είναι διηθηματοφάγες, τρέφονται δηλαδή φιλτράροντας οργανικά σωματίδια από το νερό, κάτι που σημαίνει ότι βοηθούν να διατηρείται η θάλασσα καθαρή.

Παραμένει άγνωστο πού οφείλεται η ανάκαμψη του είδους στην Αδριατική, ωστόσο η κυβέρνηση της Κροατίας χρηματοδοτεί μελέτες για το θέμα.

Όπως είπε ο Ντούτζμοβιτς, «ένα δίκτυο ινστιτούτων και μεμονωμένων προσώπων δημιουργήθηκε κατά μήκος της ακτής για να ελέγξουμε, να ψάξουμε και να συλλέξουμε».

Πηγήin.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα