Η ρύπανση από πλαστικά αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας. Χιλιάδες τόνοι τον χρόνο καταλήγουν στη θάλασσα με το 50% αυτών να είναι πλαστικά μιας χρήσης. Μια από τις κύριες πηγές είναι οι επιχειρήσεις τουρισμού, αναψυχής και εστίασης, που ενώ είναι χρήστες αυτών των υλικών, είναι ταυτόχρονα και θύματα, αφού ο τουρισμός προσβάλλεται ουσιαστικά από την θαλάσσια ρύπανση που προκαλούν τα πλαστικά.
Το έργο «Σκουπίδια στον Αφρό: Μαθητές και επαγγελματίες τουρισμού και αναψυχής ενημερώνονται και αναλαμβάνουν δράση για τα θαλάσσια απορρίμματα στις ακτές του Μαλεβιζίου», το οποίο υλοποιείται με πρωτοβουλία του Μεσογειακού Γραφείου Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE) και χρηματοδοτείται από το Τοπικό Πρόγραμμα CLLD/ LEADER ΑΛΙΕΙΑΣ της Αναπτυξιακής Ηρακλείου ΑΑΕ ΟΤΑ., εξασφαλίζει σε περιορισμένο αριθμό πρωτοπόρων επιχειρήσεων να συμμετάσχουν στην πιλοτική δράση και να επωφεληθούν από την τεχνογνωσία του MIO-ECSDE προκειμένου να καταστήσουν την λειτουργία τους περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον. Η πιλοτική δράση θα διαρκέσει καθ’όλη τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν ενώ θα υπάρχει τακτική παρακολούθηση και υποστήριξη. Στη δράση μπορούν να συμμετάσχουν επιχειρήσεις τουρισμού αναψυχής και εστίασης των Τοπικών Κοινοτήτων Αχλάδας και Ρογδιάς, (Οικισμοί: Αχλάδας, Αγίας Πελαγίας, Αμμούδι, Λυγαριά, Μαδές, Μονοναύτης, Ξηρόκαμπος, Ρογδιά, Άγιος Δημήτριος, Καπετανάκι Μετόχι, Λινοπεράματα, Μονή Σαββαθιανών, Παλαιόκαστρο, Παντάνασσα, Πλαΐτης).
Οι επιχειρήσεις στο πλαίσιο της πιλοτικής δράσης θα κληθούν να υιοθετήσουν καλές πρακτικές όπως:
1. Κατάργηση ή μείωση των πλαστικών μιας χρήσης π.χ. πλαστική σακούλα, καλαμάκια, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα κλπ.
2. Ελαχιστοποίηση της ποσότητας πλαστικών που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα ή στη συσκευασία τους.
3. Ενίσχυση της επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης προϊόντων και υλικών.
4. Τακτικός καθαρισμός παραλίας κοντά στην παράκτια επιχείρηση.
5. Κατάλληλη τοποθέτηση και τακτικός καθαρισμός δοχείων για αποτσίγαρα.
6. Εγκατάσταση κάδων ανακύκλωσης σε εμφανή σημεία για τους πελάτες και όλους τους επισκέπτες της παραλία.
7. Ενημέρωση των πελατών για το πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων
8. Εγκατάσταση φίλτρου νερού και αντικατάσταση πλαστικών εμφιαλωμένων μπουκαλιών νερού
Οι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν θα λάβουν δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη από το MIO-ECSDE, ενώ στο τέλος της δράσης, όσες ολοκληρώσουν επιτυχώς τις δεσμεύσεις τους, θα λάβουν και βεβαίωση ως περιβαλλοντικά υπεύθυνες, την οποία θα μπορούν να αναρτήσουν και να χρησιμοποιήσουν για λόγους προβολής.
Στόχος της πιλοτικής δράσης είναι να αναδειχθoύν το Μαλεβίζι και οι επιχειρήσεις του ως πρωτοπόροι στην μείωση των πλαστικών μιας χρήσης και των προβλημάτων που αυτά δημιουργούν στο θαλάσσιο και, όχι μόνο, περιβάλλον και η ενημέρωση της τοπικής κοινότητας τόσο για το πρόβλημα όσο και για τη λύση του.
Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν θα πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στο email info@madeconsultants.gr ή τηλεφωνικώς στο 2810283252.
Περισσότερα για το έργο: https://medies.net/skoupidia-ston-afro-malevizi/