Πήγαν στο Ελσίνκι, εκπαιδεύτηκαν και ετοιμάζονται να μοιραστούν τις γνώσεις τους

Πρέπει να διαβάσετε

Στα πλαίσια του προγράμματος «ERASMUS + KA122 – SCH – Short -term projects for mobility of learners and staff in school education», πέντε εκπαιδευτικοί από το Δημοτικό Σχολείο Αγίας Βαρβάρας Ηρακλείου, ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας, το Ελσίνκι, προκειμένου να συμμετάσχουν στο επιμορφωτικό σεμινάριο OUT OF THE BOX – Εκπαίδευση στην αειφορία του οργανισμού Sykli Environmental College. Η αειφόρος ή βιώσιμη ανάπτυξη, αναφέρεται στην οικονομική ανάπτυξη που σχεδιάζεται και υλοποιείται λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα.

Στο Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Sykli όπου έλαβε χώρα το σεμινάριο από 29/01/2024 – 2/02/2024, συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως: Γερμανία, Πολωνία, Φινλανδία και Ισπανία.

Το περιεχόμενο του σεμιναρίου περιελάμβανε τους παρακάτω άξονες:

  • Ευρωπαϊκό Παιδαγωγικό Πλαίσιο για την εκπαίδευση στην Αειφορία, το GreenCamp. To GreenCamp είναι ένα πλαίσιο αναφοράς για τις ικανότητες βιωσιμότητας.
  • Βασικές αρχές της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
  • Διαφορετικά Περιβάλλοντα μάθησης.
  • Κυκλική Οικονομία.
  • Περιβαλλοντικός Γραμματισμός: Οι βιώσιμοι τρόποι ζωής απαιτούν αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς. Η σχέση μας με το περιβάλλον πρέπει στο εξής να βασίζεται σε ένα αίσθημα σύνδεσης με τη φύση. Η μάθηση για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα θα πρέπει να παρακινεί τα άτομα να αναλάβουν δράση σε ατομικό επίπεδο αλλά και σε συνεργασία με άλλους, με σκοπό τον μετασχηματισμό της κοινωνίας μας και τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους.

Επιπλέον, η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Erasmus+  έδωσε στους εκπαιδευτικούς την ευκαιρία να αποκτήσουν εμπειρίες διαπολιτισμικής μάθησης, καθώς κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου ανταλλάσσαν ιδέες, γνώσεις και εμπειρίες με συναδέλφους τους από άλλα εκπαιδευτικά συστήματα κάτι που όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους «μας έκανε να αναθεωρήσουμε πολλά, να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά και να αναλογιστούμε πόσο δρόμο έχουμε να διανύσουμε ως κράτος και ως κοινωνία για να φτάσουμε στο σημείο να σκεφτόμαστε και να ενεργούμε με βιώσιμο τρόπο, ατομικά και συλλογικά».

«Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε μία Εκπαιδευτική Ημερίδα στο εγγύς μέλλον, αρχές Μαρτίου, με σκοπό να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων που έλαβαν χώρα στο σεμινάριο στους υπόλοιπους συναδέλφους του σχολείου αλλά και στους συναδέλφους των όμορων σχολείων του Δήμου Γόρτυνας. Άλλωστε, σκοπός του προγράμματος είναι η μεταλαμπάδευση της γνώσης προς την εκπαιδευτική αλλά και την ευρύτερη τοπική κοινωνία», συμππληρώνουν.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα