Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε πως «ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο, μεγάλο, δεύτερο κύμα κορωνοϊού. Σε πολλές χώρες παρατηρείται δραματική αύξηση κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων.
Αυξάνονται τα μέτρα προστασίας και – σε κάποιες περιπτώσεις, όπως η Ιρλανδία – φτάνουν στα όρια του lockdown».

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα την Ελλάδα, ωστόσο, είπε πως «η χώρα μας παραμένει σε καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση κρουσμάτων σε σχέση με άλλες χώρες. Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, με μια εξίσου σημαντική μείωση του μέσου όρου ηλικίας των νοσούντω»ν.

«Πανελλαδικά ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων είναι τα 37 έτη ενώ στη Θεσσαλονικη μόλις τα 28. Αυτό το γεγονός επιβεβαιώνει ότι βασική αιτία της αύξησης των κρουσμάτων είναι ο εφησυχασμός και ο συγχρωτισμός. Βλέπουμε μια εικόνα-επανάληψη της περιόδου Ιουλίου-Αυγούστου. Όπου οι νεότερες ηλικίες φαίνεται να επέστρεψαν στην κανονικότητα προ κορωνοϊού. Με αποτέλεσμα, είτε από κόπωση στην τήρηση των μέτρων, είτε από χαλάρωση, να βλέπουμε πολλά κρούσματα σε νεότερες ηλικίες, οι οποίοι είναι χωρίς συμπτώματα. Ασυμπτωματικοί οι ίδιοι, χωρίς να το γνωρίζουν, μεταφέρουν τον ιό στις οικογένειες και τους οικείους τους. Έχουμε πει όμως ότι ο εχθρός αυτός είναι αόρατος. Και πρέπει όλοι να συμπεριφερόμαστε σαν να έχουμε τον ιό και να φοβόμαστε να μην τον μεταδώσουμε και γίνουμε άθελά μας, εστία διασποράς στην κοινότητα. Πάνω απ’ όλα, δεν νοείται καμία αμέλεια και δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε ανευθυνότητα», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

Παράλληλα χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός να «γίνεται συνειδητή, προσχεδιασμένη παραβίαση των μέτρων. Γιατί είναι συνειδητή και προσχεδιασμένη η παραβίαση των μέτρων, που γίνεται με οργάνωση πάρτυ σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος με πελάτες όρθιους χωρίς την τήρηση των αποστάσεων και της χωρητικότητας, ή σε χώρους που θα έπρεπε να είναι κλειστοί μετά τις 12 τα μεσάνυχτα. Η τιμωρία αυτών θα είναι παραδειγματική. Γιατί η εφήμερη χαρά λίγων, όταν γίνεται εστία διασποράς, μετατρέπεται σε συλλογική θλίψη».

Για το διάγγελμα του πρωθυπουργού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στις 19:00 σήμερα στις Ελληνίδες και στους Έλληνες. Θα τους ανακοινώσει νέα μέτρα και θα τους ενημερώσει σε τι κατάσταση βρίσκεται η χώρα στο πλαίσιο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όπως είπε ο κ. Πέτσας δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης η επιβολή ενός γενικού lockdown.

«Είμαστε αποφασισμένοι να παίρνουμε τα αναγκαία μέτρα, γιατί η δημόσια υγεία δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά», ανέφερε εμφατικά.

Για τα εθνικά θέματα και την τουρκική προκλητικότητα

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η Τουρκία εξακολουθεί να επιδεικνύει μια παραβατική συμπεριφορά έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, προχωρώντας σε πειρατικές ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, εκδίδοντας παράνομες NAVTEX και συνάπτοντας ανυπόστατα μνημόνια.

«Τέτοιες παράνομες ενέργειες δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να παράξουν έννομα αποτελέσματα», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

Πηγή: cnn.gr