Πετούση στο CRETA: Το «σκοτεινό» σημείο της κακοποίησης που δεν επιτρέπει τη καταγραφή του φαινομένου

Πρέπει να διαβάσετε

Η έμφυλη βία τείνει να πάρει διαστάσεις «πανδημίας», η οποία χρήζει άμεσης διαχείρισης αφού τα περιστατικά πληθαίνουν και η μια τραγωδία δίνει τη σκυτάλη στην άλλη. Η Ελλάδα εξάλλου μετρά ήδη 15 γυναικοκτονίες για το 2021. 

Στο πλαίσιο αυτό έχει ξεκινήσει ένας Κύκλος Ομιλιών για το ευρύ κοινό, ο οποίος διοργανώθηκε από τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και τα Ερευνητικά Εργαστήριά της στο Κέντρο Ερευνών και Μελετών (ΚΕΜΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και το Δήμο Ρεθύμνης.

Το γενικό θέμα του κύκλου ομιλιών είναι «Το Πανεπιστήμιο στην Κοινωνία» και η εναρκτήρια συζήτηση έχει ως τίτλο «Πανεπιστήμιο Κρήτης και Κοινωνία: Αλληλεπιδράσεις, Προκλήσεις και Προοπτικές».

Μιλώντας επί του θέματος στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη, μια εκ των ομιλητριών, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Φύλου του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Βασιλική Πετούση, τόνισε ότι, διάλεξαν επίτηδες αυτόν τον τίτλο για να δείξουν τη διάδραση όσων συμβαίνουν στον οικογενειακό χώρο με αυτά που συμβαίνουν στο δημόσιο χώρο.

Στόχος είναι να γίνει μια ανοιχτή συζήτηση με ερωτήσεις και απαντήσεις. «Το σίγουρο είναι ότι στην περίοδο της πανδημίας είχαμε πολλά περισσότερα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Στην Ελλάδα το εξαιρετικά παράδοξο είναι ο αριθμός των δολοφονημένων γυναικών. Η κακοποίηση είναι ένα συστηματικό φαινόμενο».

Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχουν καταγραφές του φαινομένου της κακοποίησης, αλλά δεδομένου ότι πολλά από τα περιστατικά δεν καταγγέλλονται ποτέ, ο αριθμός εκτιμάται αρκετά πιο «σκοτεινός». «Οι καταγραφές πρέπει να γίνονται στον γενικό πληθυσμό, ανεξάρτητα με το αν έχουν γίνει καταγγελίες ή όχι», κατέληξε.

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα