Πέθανε στα 102 του άλλος ένας από τους τελευταίους επιζώντες του Περλ Χάρμπορ

Πρέπει να διαβάσετε

Έφυγε από τη ζωή ο Λου Κόντερ, που ήταν ο τελευταίος εν ζωή επιζών του πολεμικού πλοίου «Αριζόνα» που εξερράγη και βυθίστηκε κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού του Περλ Χάρμπορ από τους Ιάπωνες.

Ο Λου Κόντερ, που ήταν 102 ετών, πέθανε τη Δευτέρα (1/4) στο σπίτι του στη Καλιφόρνια από καρδιακή ανεπάρκεια.

Το «Αριζόνα» έχασε 1.177 ναύτες και πεζοναύτες στην επίθεση του 1941, σχεδόν τους μισούς από τους νεκρούς της επίθεσης.

Ο Κόντερ ήταν καμαριέρης και στεκόταν στο κύριο κατάστρωμα του «Αριζόνα» την ώρα που τα ιαπωνικά αεροπλάνα πετούσαν από πάνω του στις 07:55 της 7ης Δεκεμβρίου 1941. Οι ναύτες μόλις είχαν αρχίσει τις πρωινές δραστηριότητες όταν άρχισε η επίθεση.

Θυμάται πώς μια βόμβα διαπέρασε τα χαλύβδινα καταστρώματα και προκάλεσε έκρηξη σε πάνω από 450 τόνους πυρίτιδας και εκρηκτικών. Η έκρηξη, όπως θυμάται ο Κόντερ, σήκωσε το πλοίο γύρω στα 10 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η θάλασσα είχε γεμίσει πετρέλαιο που καιγόταν και οι ναύτες προσπαθούσαν να διαφύγουν όπως μπορούσαν. Πολλοί από τους επιζώντες ήταν βαριά τραυματισμένοι ή είχαν τυφλωθεί.

Το πλοίο δεν ανελκύστηκε ποτέ. Στον υγρό του τάφου υπάρχουν ακόμα τα λείψανα πάνω από 900 στρατιωτών και πεζοναυτών.

Οι επιζώντες από το πλήρωμα ήταν μόλις 335.

Μετά την επίθεση ο Κόντερ πήγε σε σχολή πιλότων και πραγματοποίησε πάνω από 200 αποστολές με βομβαρδιστικά. Το 1943 το αεροσκάφος του καταρρίφθηκε κοντά στη Νέα Γουινέα αλλά ο ίδιος με το πλήρωμά του κατάφερε να επιβιώσει σε νερά γεμάτα καρχαρίες.

Αποστρατεύτηκε το 1967, αφού είχε υπηρετήσει σε σχολείο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού για τακτικές επιβίωσης πριν και μετά την αιχμαλωσία.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα