Κατακόρυφη η αύξηση των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού φέτος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και ειδικότερα τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα η Κνωσός να καταταχθεί – για μία ακόμα χρονιά – στη δεύτερη θέση σε επισκεψιμότητα στην Ελλάδα, μετά την Ακρόπολη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, περίπου 95.880 τουρίστες επισκέφθηκαν την Κνωσό που σημαίνει ότι ήταν περισσότεροι κατά 183,2% ενώ την ίδια ώρα παρατηρείται αύξηση στην επισκεψιμότητα του αρχαιολογικού χώρου της Φαιστού, τον οποίο τον ίδιο μήνα επισκέφθηκαν 9.234 πολίτες.

Τον Ιούλιο αυξήθηκε η επισκεψιμότητα και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου. Πιο συγκεκριμένα, το επισκέφθηκαν 25.548 επισκέπτες, δηλαδή καταγράφηκε μια αύξηση της τάξεως του 173,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, κατατάσσεται τέταρτο σε επισκεψιμότητα για τον συγκεκριμένο μήνα, σε πανελλαδικό επίπεδο μετά το Μουσείο της Ακρόπολης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Παλάτι των Ιπποτών στη Ρόδο.

Σε πανελλαδικό επίπεδο κατά το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου το 2021, παρατηρείται αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους του 2020, κατά 22,8 στους επισκέπτες των μουσείων και αύξηση 38,5% στους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων.  Μάλιστα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, κατά το εν λόγω διάστημα επισκέφτηκαν 39.174 πολίτες, καταγράφοντας μια αύξηση του 35,8%.

Η επισκεψιμότητα στην Κνωσό τους ίδιους μήνες κατέγραψε επίσης αύξηση της τάξεως του 146,7% με 145.439 επισκέπτες, ενώ ο αρχαιολογικός χώρος της Φαιστού παρουσίασε μείωση της τάξεως του 1% με 14.233 επισκέπτες.

Μιλώντας στο Creta24, ο αρχιφύλακας Κνωσού Νίκος Παπαδάκης ανέφερε πως η επισκεψιμότητα πήγε «αναπάντεχα καλά». «Συνεχίζουμε έτσι, είμαστε ο 2ος χώρος επισκεψιμότητας στην Ελλάδα μετά την Ακρόπολη και πιστεύω ότι ο Οκτώβρης ήταν ο καλύτερος μήνας και από το 2019».

Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων Μανώλης Αποστολάκης, σημείωσε πως όταν το Μάιο άνοιξε η Κνωσός κανείς δεν περίμενε τα πράγματα να εξελιχθούν τόσο καλά. «Η πορεία του κόσμου ήταν πολύ καλή, σχεδόν παρόμοια με το 2019 και ο Οκτώβριος ήταν ο μήνας που πήγαμε καλύτερα, ήταν μια εξαιρετική χρονιά και ήταν ευχάριστο αυτό».

Κλείνοντας, ο διαχειριστής του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού Ανδρέας Μιχελακάκης, σημείωσε πως μετά την άρση των μέτρων, η επισκεψιμότητα ανέβηκε γρήγορα και σε υψηλά επίπεδα. «Φτάσαμε 4.000 κόσμο την ημέρα, κάτι που συνέβαινε το 2019 και κράτησε μέχρι 10 Νοέμβρη, ακόμη και τότε είχαμε αρκετό κόσμο».