Περιοδεία της Λαϊκής Συσπείρωσης σε χώρους εκπαίδευσης της Κισσάμου

Πρέπει να διαβάσετε

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Χανίων, αποτελούμενο από την υποψήφια περιφερειακή σύμβουλο, Μαρία Γιαννάκη, τον υποψήφιο δήμαρχο Κισσάμου, Γιώργο Φραγκιουδάκη και τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους Κισσάμου, Γιάννη Σκαλιδάκη και Στέλιο Χουδαλάκη, περιόδευσε σε χώρους εκπαίδευσης της Κισσάμου και πιο συγκεκριμένα στον παιδικό σταθμό της πόλης, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κισσάμου και στο ΕΠΑΛ Κισσάμου.

Από την περιοδεία και ξενάγηση στους χώρους του παιδικού σταθμού στο Καστλέλι, οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι την άμεση ανάγκη έργων συντήρησης του κτιρίου, ενώ ενημερώθηκαν και για τις δυσκολίες λειτουργίας του σταθμού. Ο παιδικός σταθμός δέχεται 90 παιδιά, ενώ δε λειτουργεί σε όλη την Κίσσαμο κανένα βρεφικό τμήμα.

Όπως ενημερώθηκε το κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης, 20 παιδάκια αυτήν τη στιγμή βρίσκονται εκτός παιδικού σταθμού. Η πλειοψηφία των εργαζομένων, 10 από τους 13, εργάζεται με συμβάσεις ΕΣΠΑ ή ορισμένου χρόνου. “Δηλαδή το προσωπικό εναλλάσσεται κάθε χρόνο με σημαντικές επιπτώσεις τόσο στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, όσο και στην παιδαγωγική σχέση με τα παιδιά και συνέχεια του εκπαιδευτικού προγράμματος, παράγοντες αναγκαίοι στη λειτουργία ενός παιδικού σταθμού”. Επίσης, ενώ υπάρχουν οι υποδομές, το πρόγραμμα ΕΣΠΑ που έχει πάρει ο Δήμος για τους παιδικούς σταθμούς δεν περιλαμβάνει τη μεσημεριανή σίτιση, με αποτέλεσμα είτε οι γονείς να φέρνουν το φαγητό από το σπίτι, είτε να τους ζητούνται τροφεία. Τέλος, στις δημοτικές ενότητες Μυθήμνης και Ιναχωρίου δεν υπάρχει κανένας παιδικός σταθμός.

Η Μαρία Γιαννάκη τόνισε πως τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε το κράτος – κυβερνήσεις, περιφέρειες και δήμους – να αποσύρονται σταδιακά  από την ευθύνη τους στη στήριξη της οικογένειας και του παιδιού, αφήνοντας έτσι χώρο στην ανάπτυξη αντίστοιχων ιδιωτικών δομών. Η αγωγή και η φροντίδα του παιδιού, όμως, είναι ευθύνη του κράτους και δεν μπορεί να μετακυλίεται στις οικογένειες για να εξυπηρετείται τελικά η κερδοφορία του ιδιωτικού τομέα. Τα στοιχεία ιδιαίτερα αυτή την περίοδο είναι αποκαρδιωτικά. Μόλις το 2,5% των λαϊκών οικογενειών κατάφερε να βρει μια θέση σε βρεφικό σταθμό στα Χανιά, όπου αυτοί υπάρχουν. Είναι κρίσιμο, όπως είπε, το επόμενο διάστημα να δυναμώσει η διεκδίκηση για την ολόπλευρη προστασία και στήριξη του παιδιού και της οικογένειας.

Τη συζήτηση που έγινε με τους εκπαιδευτικούς του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κισσάμου απασχόλησαν, οι ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό και εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης. “Απασχόλησε και ο δίκαιος αγώνας των εκπαιδευτικών για την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών. Ένας αγώνας που συνεχίζει να εξελίσσεται, ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, στην υποβάθμιση της παρεχόμενης μόρφωσης, στη λειτουργία των σχολείων με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια και στην απαξίωση των ίδιων των εκπαιδευτικών. Μιας προσπάθειας που μεθοδεύεται εδώ και δεκαετίες από όλες τις κυβερνήσεις και εξειδικεύεται παρακάτω από περιφέρειες και δήμους. Παράλληλα, άνοιξε η συζήτηση για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που προβλέπει και το κλείσιμο των σχολικών επιτροπών και οι επιπτώσεις που αυτή η εξέλιξη θα έχει στη λειτουργία των σχολικών μονάδων.”

Ο υποψήφιος δήμαρχος, Γιώργος Φραγκιουδάκης, τόνισε ότι οι πολιτικές επιλογές της διοίκησης του Δήμου που δεν δίνουν προτεραιότητα στις ανάγκες του λαού αλλά λειτουργούν με τρόπο που να εξυπηρετούν τα κέρδη των λίγων, των ξενοδόχων, των μεγαλο-εργολάβων, τα συμφέροντα των φαραωνικών επενδύσεων, αφήνοντας συνειδητά σε τρίτη και τέταρτη μοίρα τα σχολεία της Κισσάμου και γενικότερα τις ανάγκες των πολλών.

Η περιοδεία ολοκληρώθηκε στις προσωρινές εγκαταστάσεις του ΕΠΑΛ Κισσάμου, όπου αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση με τον σύλλογο εκπαιδευτικών για τα συνολικά προβλήματα της εκπαίδευσης και πώς αυτά επηρεάζουν τη λειτουργία του ΕΠΑΛ και το περιεχόμενο της παρεχόμενης μόρφωσης, για τους όρους διαβίωσης των εκπαιδευτικών και ιδιαίτερα των συμβασιούχων, για τη στήριξη των οποίων δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό μέτρο από δήμο και περιφέρεια (επίδομα ενοικίου, σίτιση, μετακίνηση, κλπ), ενώ έντονη αγωνία εκφράστηκε για την πορεία ανέγερσης του νέου κτιρίου, που παρακολουθούμε διαρκώς να μετατίθεται στο άγνωστο μέλλον, τη στιγμή που οι δεσμεύσεις κυβερνητικών στελεχών, περιφέρειας και δήμου έκαναν λόγο για ολοκλήρωση του νέου σχολείου το 2024.

Οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης ανέλυσαν τις θέσεις τους για το σχολείο που έχει ανάγκη σήμερα η νέα γενιά, το οποίο προϋποθέτει την μαζική συμμετοχή και οργάνωση του αγώνα όλων των εμπλεκόμενων σε κατεύθυνση σύγκρουσης με την πολιτική ΕΕ, κυβερνήσεων και δομών τοπικής διοίκησης, που αντιμετωπίζει τις ανάγκες του λαού στη δουλειά, την υγεία και τη μόρφωση σαν κόστος. Ανέδειξαν τη δύναμη του λαϊκού παράγοντα, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα τον αγώνα της σχολικής κοινότητας του ΕΠΑΛ πέρυσι, που οδήγησε στην ολοκλήρωση του χώρου των εργαστηρίων μετά από τρεις χρονιές που τα παιδιά αποφοιτούσαν από το ΕΠΑΛ χωρίς να έχουν παρακολουθήσει ούτε ένα εργαστηριακό μάθημα.

Κάλεσαν, τέλος, σε πλατιά στήριξη των ψηφοδελτίων της Λαϊκής Συσπείρωσης σε δήμους και περιφέρεια, καθώς όπως είπαν, οι εκπαιδευτικοί, οι λαϊκές οικογένειες, οι μαθητές και μαθήτριες έχουν ανάγκη από εκλεγμένους συμβούλους που θα μπαίνουν μαζί τους στην πρώτη γραμμή της πάλης με κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών των πολλών και όχι από εκπροσώπους των λίγων. Είναι κρίσιμο, όπως είπαν, την Κυριακή τα κόκκινα ψηφοδέλτια με το γαρίφαλο να βγουν ενισχυμένα και η Λαϊκή Συσπείρωση να εκλέξει όσο γίνεται περισσότερους συμβούλους, ώστε την επόμενη μέρα η φωνή του λαού και των δίκαιων διεκδικήσεών του να είναι ακόμα πιο δυνατή και μέσα στα συμβούλια της τοπικής διοίκησης.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα