Σε σενάριο για «δυνατούς» λύτες εξελίσσεται η κάθοδος κορυφαίων πολιτικών προσώπων στην Κρήτη με τα επιτελεία τόσο της κυβέρνησης όσο όμως και του ΣΥΡΙΖΑ να ψάχνουν ημερομηνίες και να αλλάζουν συνεχώς προγράμματα.

Έτσι, αφενός στο στρατόπεδο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είδαν πως δεν θα μπορέσουν να είναι έτοιμοι μέσα στην επόμενη εβδομάδα για την κάθοδο Τσίπρα, αλλά και για την οργάνωση της νέας στρατηγικής του κόμματος που επιθυμεί να «περάσει» από την Κρήτη ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Με βάση το αναθεωρημένο πλάνο, το επικρατέστερο μέχρι στιγμής σενάριο που εξετάζεται είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να επισκεφθεί την Ανατολική Κρήτη στις αρχές Ιουλίου, μεταθέτοντας για μερικές ημέρες τον αρχικό σχεδιασμό.

Την αλλαγή στο πρόγραμμα του προέδρου ωστόσο παρακολουθούν στενά από την κυβέρνηση, με την επόμενη επίσκεψη Υπουργού στην Κρήτη να αφορά στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό. Ο Υπουργός ήταν έτοιμος για μια δυναμική κάθοδο στην Κρήτη και ειδικότερα στα νότια της Ανατολικής Κρήτης όπου υπάρχουν πολλά θερμοκήπια, με σκοπό να ανακοινώσει μια σειρά από θετικές ρυθμίσεις για τους παραγωγούς κηπευτικών κατ’ αρχάς αλλά και για τους υπόλοιπους παραγωγούς συνολικότερα.
Με δεδομένη ωστόσο την πρόσφατη άφιξη Μενδώνη στο νησί και την τριήμερη επίσκεψη της, αλλά και το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζει πολιτική «αντεπίθεση», από την κυβέρνηση κρατούν μια στάση αναμονής και οργανώνουν το σχεδιασμό παρακολουθώντας και την αντίπαλη στρατηγική.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι βασικές οδηγίες που έχουν δοθεί για την Κρήτη από την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό είναι να μην περνά μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς εντονότατη πολιτική παρουσία σε επίπεδο κορυφαίων στελεχών.