Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
11.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Πενταετές πρόγραμμα για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων

Πρέπει να διαβάσετε

Η ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων μπαίνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που ήδη από τις αρχές του 2021 σχεδιάζει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ενίσχυσης των ήδη υπαρχουσών δομών και κλινικών ψυχικής υγείας στη χώρα. Το πενταετές πρόγραμμα, που εντάσσεται στην «Πρωτοβουλία για την Υγεία» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, βρίσκεται στο στάδιο της εξέτασης από τη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και θα τεθεί σε εφαρμογή μετά την κύρωση των συμβάσεων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Ιδρύματος.

«Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τον τομέα ψυχικής υγείας των ανηλίκων και να διασφαλίσουμε την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας στις δημόσιες δομές και κλινικές ψυχικής υγείας», εξηγεί στην «Κ» η κ. Ελιάννα Κονιάλη, μέλος της Διεύθυνσης Δωρεών «Πρωτοβουλία για την Υγεία» του ΙΣΝ. «Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε το κράτος». Απαξ και το Ελληνικό Δημόσιο κυρώσει τη σύμβαση για την υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο έχει προϋπολογισμό 15 εκατομμύρια ευρώ, δεσμεύεται για τη διατήρηση και συνέχισή του μετά το πέρας των πέντε ετών. Διαχειριστής του έργου θα είναι η «Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία».

Δίκτυο αναφοράς

Στις ήδη υπάρχουσες παιδοψυχιατρικές κλινικές σε Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Αθήνα, Κρήτη και Πελοπόννησο, θα συσταθεί ένα δίκτυο αναφοράς, αποτελούμενο από επαγγελματίες ψυχικής υγείας. «Οι επιστήμονες που θα προσληφθούν θα εργάζονται υπό την εποπτεία των διευθυντών των κλινικών», διευκρινίζει η κ. Κονιάλη. Τα μέλη του δικτύου θα αναλάβουν την περαιτέρω επιμόρφωση των επιστημόνων και τη μεταφορά επιτυχημένων μεθόδων ψυχοθεραπείας από το εξωτερικό, οι οποίες μπορούν να είναι αποτελεσματικές σε έναν ρεαλιστικό χρονικό ορίζοντα· φιλοδοξία είναι να υπάρξει η δυνατότητα παροχής ψυχοθεραπείας στους κόλπους του ΕΣΥ.

«Σχεδιάζουμε το πρόγραμμα από κοινού με το Child Mind Institute της Νέας Υόρκης, το οποίο έχει κάνει αξιοθαύμαστη δουλειά με τις σχολικές κοινότητες στη Νέα Υόρκη», διευκρινίζει η ίδια και εξηγεί ότι «μεταξύ άλλων έχουν αναπτύξει ενημερωτικά εργαλεία, έτσι δομημένα, ώστε να είναι προσιτά σε γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς». Η ομάδα, έχοντας επίγνωση της σημασίας της έγκυρης ενημέρωσης του πληθυσμού, αλλά και της έγκαιρης παρέμβασης σε θέματα ψυχικής υγείας, έχει προβλέψει τη διενέργεια επιμορφώσεων σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων. «Παράλληλα και σε συνεργασία με παιδοψυχιάτρους και παιδοψυχολόγους που καλούνται να αναλάβουν περιστατικά σε απομακρυσμένες περιοχές σκοπεύουμε να αναπτύξουμε τεχνολογικά την τηλεψυχιατρική», προσθέτει, «όπως βέβαια και την ψηφιοποίηση εργαλείων που ήδη χρησιμοποιούνται». Στις δράσεις του δικτύου εντάσσεται και η έρευνα. Τη δεδομένη στιγμή, μάλιστα, βρίσκεται εν εξελίξει μια πανελλαδική έρευνα για τις ανάγκες του κλάδου.

Συμβουλευτικές ομάδες

Καθώς τα παιδιά βρίσκονται στο επίκεντρο, τους δίνεται το βήμα για να εκφράσουν τα αιτήματά τους. «Εχουμε συστήσει στις πόλεις, όπου το δίκτυο θα έχει παρουσία, συμβουλευτικές ομάδες εφήβων, οι οποίες ήδη αξιολογούν τις προτάσεις μας και καταθέτουν τις δικές τους ανάγκες – όπως αυτή της τοποθέτησης ψυχολόγων στα σχολεία». Υπεύθυνος για τις εν λόγω ομάδες είναι ο κ. Γιώργος Μόσχος, πρώην Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη/Συνήγορος του Παιδιού.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα