Αρκετά κοντά στην παράταση του lockdown βρίσκεται τουλάχιστον η Αττική με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη, να αφήνει να εννοηθεί πως αυτό είναι το πιθανότερο σενάριo, καθώς δεν διέψευσε τις σχετικές πληροφορίες και εκτιμήσεις.

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα», εξήγησε σχετικά με το ενδεχόμενο νέας παράτασης του lockdown, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί διαρκώς, βήμα-βήμα, τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εισηγήσεις των ειδικών για τον κορωνοϊό. Όσο πιο γρήγορα αποκλιμακωθούν κρούσματα και ΜΕΘ τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να ανοίξουμε και την οικονομική δραστηριότητα, συμπλήρωσε μια και από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει την πρόθεσή της να ανοίξει το λιανεμπόριο και τα σχολεία.

Σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική εικόνα, η κυρία Πελώνη εξήγησε ότι οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» παραμένουν στο «κόκκινο». «Ένα χρόνο από τότε, ο κορωνοϊός παραμένει ανάμεσά μας και καταγράφει νέα έξαρση εξαιτίας του καιρού και των μεταλλάξεων που έφτασαν στη χώρα μας. Την περασμένη εβδομάδα, η διασπορά εμφάνισε αυξητική τάση στις 56 από τις 76 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Τα νέα κρούσματα κυμάνθηκαν στα 1.500 ανά ημέρα και το Σύστημα Υγείας δέχεται έντονη πίεση ιδίως στην Αττική, όπου ανοίγουν νέες κλίνες ΜΕΘ ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες.

Έτσι ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων παραμένουν έως τη Δευτέρα 8 Μαρτίου στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) σχεδόν όλες οι περιοχές που βρίσκονταν έως τώρα, ενώ προστίθενται και νέες. Έως την ίδια μέρα παραμένουν στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) και σχεδόν όλες οι περιοχές που βρίσκονταν στο επίπεδο αυτό.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η επιδημιολογική κατάσταση σήμερα απαιτεί αυξημένη προσοχή προκειμένου να διανύσουμε το τελευταίο μίλι του μαραθωνίου με ασφάλεια και να βγούμε από την περιπέτεια μια ώρα αρχύτερα.

Προχωρούμε για το σκοπό αυτό με αυξανόμενους ρυθμούς -ανάλογα με τις ροές που φτάνουν στη χώρα μας- στους εμβολιασμούς και αισιοδοξούμε ότι σύντομα θα χτίσουμε το πρώτο τείχος ανοσίας καλύπτοντας μεγάλο ποσοστό των υπερήλικων συμπολιτών μας. Συνολικά από τις 27 Δεκεμβρίου έγιναν κοντά στις 890.000 εμβολιασμοί.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι  το γεγονός ότι μέχρι στιγμής η χώρα μας έχει πετύχει ένα πολύ χαμηλό ποσοστό χαμένων δόσεων μόλις  0,36%, και κατατάσσεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες παγκοσμίως. Καθώς, ωστόσο, αυξάνονται οι εμβολιασμοί  και η ζωή των εμβολίων είναι περιορισμένη, σχεδιάζεται διεύρυνση του μηχανισμού αναπλήρωσης με την ένταξη νέων ομάδων του πληθυσμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού βρίσκει ήδη σχεδόν καθολική αποδοχή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν δήλωσε η Επιτροπή εργάζεται για τη δημιουργία μιας «πύλης για διαλειτουργικότητα μεταξύ των εθνών» και εκτίμησε ότι σε τρεις μήνες η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί, Στην ίδια κατεύθυνση η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι  «όλοι συμφώνησαν ότι χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού», προσθέτοντας ότι θα είναι διαθέσιμο μέχρι το καλοκαίρι».

Πηγή: ethnos.gr