Έκκληση στους πολίτες της Κρήτης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να συνεχιστεί χωρίς απρόοπτα, η φετινή τουριστική σεζόν, απηύθυνε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στον Σωτήρη Μεταξά, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης.

«Ο τουρισμός είναι ευαίσθητος, ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια που έχουμε μπει στην πανδημία. Έχουμε παρακαλέσει όλο τον κόσμο και όχι μόνο του τουρισμού και ιδιαίτερα στην Κρήτη να προσέξει πολύ και να εμβολιαστεί. Αυτό το πράγμα δεν έχει γίνει μέχρι τώρα στα νούμερα που περιμένουμε, με αποτέλεσμα να έχουμε διασπορά της πανδημίας. Αν δεν προστατευτούμε θα έχουμε μια καταστροφική σεζόν. Αν αποφασίσουν όλοι οι προορισμοί να κλείσουν την Κρήτη, εκεί που μιλάμε για ένα 40 με 50% του 2019 και αναμένεται μέσα στον Αύγουστο, Σεπτέμβρη και Οκτώβρη να πραγματοποιηθεί αυτό, γιατί μέχρι τώρα ήμασταν έτσι κι έτσι. Από εκεί και πέρα είναι εύκολο να βγάλει κανείς τα συμπεράσματα του και να καταλάβει πόσο πρέπει να προσέξουμε» τόνισε ο κ. Πελεκανάκης.

Όπως τόνισε, είναι γνωστό ότι οι επισκέπτες πριν αποφασίσουν που θα κλείσουν το ταξίδι τους, κοιτάζουν τον επιδημιολογικό χάρτη της τουριστικής χώρας. «Είναι πλήρως ενημερωμένοι και ξέρουν καλά ποια κατάσταση επικρατεί. Οπότε τα τηλέφωνα που θα παίρνουν τα ξενοδοχεία και ρωτούν τι επικρατεί τώρα, τι με περιμένει κλπ. Νομίζω ότι όσο κοκκινίζουμε δυσχεραίνεται η κατάσταση, όσο τα υγειονομικά πρωτόκολλα γίνονται και πιο αυστηρά».

Ο κ. Πελακανάκης ανέφερε ότι στην ίδια επιδημιολογική κατάσταση βρίσκονται και άλλες χώρες. «Αν μιλάμε για ανταγωνίστριες χώρες, δεν είναι καλύτερες και οι tour operators δεν τολμούν να κλείσουν τελείως γιατί θα υποστούν κι εκείνοι μια ζημία. Κανέναν δεν συμφέρει το κλείσιμο μιας αγοράς».

Σύμφωνα με τον κ. Πελεκανάκη, όσοι νοσούν με κορωνοϊό, δεν είναι τουρίστες παρότι έχουμε χιλιάδες αφίξεις καθημερινά. «Δεν έχουμε κρούσματα σε τουρίστες. Τα κρούσματα είναι στους ντόπιους που μένουν εδώ, εδώ είναι το μεγάλο πρόβλημα. Εμείς πρέπει να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τις οικογένειες μας, για να προστατεύσουμε και την τοπική οικονομία».

Παράλληλα, ο κ. Πελακανάκης αναφέρθηκε στον περσινό Σεπτέμβριο όπου η Κρήτη δεν είχε «κλείσει» για τη γερμανική αγορά για ένα χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα η Ρόδος και η Κω, να «ξεχειλίζει» από τουρίστες που είχαν κλείσει ξενοδοχεία στην Κρήτη. «Η κατάσταση που επικρατεί στο νησί, επικρατεί και στη Ρόδο και στην Κω και στα Ιόνια Νησιά. Το πρόβλημα είναι σε εμάς στους ντόπιους, στο εργατικό προσωπικό, δεν είναι στους τουρίστες».

Σύμφωνα με τον κ. Πελεκανάκη, οι κανόνες που αφορούν στο προσωπικό του τουρισμού, έχουν αυστηροποιηθεί πολύ. «Κάνουν ένα self και ένα rapid test που είναι υποχρεωτικό και βλέπουμε μια μεγάλη άρνηση του προσωπικού να το κάνει. Έχει ένα πρόστιμο των 300 ευρώ στον εργαζόμενο και όμως πολλοί δεν θέλουν. Πρέπει να ανακοινώσουν το αποτέλεσμα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ που είναι εύκολο από τα κεντρικά να δουν ποιος το έχει κάνει ή όχι πολύ εύκολα. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από την Περιφέρεια, όπου θα γυρνάει στα ξενοδοχεία να εμβολιάζει τον κόσμο με το μονοδοσικό εμβόλιο. Γίνονται προσπάθειες αλλά ο κόσμος δεν ανταποκρίνεται».

Κλείνοντας, ο κ. Πελακανάκης σχολίασε πως οι κρατήσεις είναι πολύ καλές. «Ο κόσμος παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον το πως εξελίσσεται ο τουριστικός προορισμός του. Σίγουρα επηρεάζονται και βλέπουμε τον κόσμο να ανησυχεί. Ο πελάτης παρακολουθεί και καλό θα είναι να κυλήσουν όλα ομαλά χωρίς παρατράγουδα».