Τρίτη, 16 Αυγούστου, 2022
28.9 C
αίθριος καιρός - Δήμος Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Παυλάκης: Το μέλλον επιφυλάσσει νέες πανδημίες

Πρέπει να διαβάσετε

Για τις επιδημίες που έρχονται εξαιτίας της καταστροφής του περιβάλλοντος, την εξέλιξη της πανδημίας και την 4η δόση εμβολίου κατά του Covid-19, μίλησε ο γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

«Το μέλλον μάς επιφυλάσσει δυστυχώς αρκετές καινούργιες επιδημίες γιατί καταστρέφουμε το περιβάλλον. Με κάθε ταξίδι αεροπλάνου πηγαίνουμε οποιαδήποτε επιδημία σε οποιοδήποτε μέρος της Γης. Αυτό θα συνεχιστεί έτσι όπως είναι το στυλ ζωής μας. Νομίζω ότι το άμεσο μέλλον θα έχει πολύ περισσότερα προβλήματα να αντιμετωπίσουμε», είπε ο κ. Παυλάκης στο MEGA.

«Δεν εξαφανίζονται τόσο εύκολα οι επιδημίες»

«Οι επιδημίες δεν εξαφανίζονται τόσο εύκολα. Έχουμε συνεχείς επιθέσεις από ιούς, βακτήρια, πρωτόζωα, που είναι σε ένα μέρος της Γης, σε νυχτερίδες ή άλλα ζώα, και όταν δεν παίρνουμε τα μέτρα μας πάντα υπάρχει πιθανότητα για καινούργιες επιδημίες», εξήγησε.

«Οι ευάλωτες ομάδες πρέπει να κάνουν την 4η δόση»

Σε ό,τι αφορά στο πώς προχωράμε με τον κορωνοϊό και τι θα γίνει με την 4η δόση του εμβολίου, ο κ. Παυλάκης τόνισε ότι:

«Οι ευάλωτες ομάδες πρέπει να κάνουν οπωσδήποτε 4η δόση, ίσως και άμεσα. Αν όμως κάποιος έχει περάσει πριν από ένα μήνα κορωνοϊό, είναι πολλοί οι άνθρωποι που μολύνονται μετά τα εμβόλια ή επαναμολύνονται, δεν έχει νόημα να κάνουν το επόμενο εμβόλιο. Θα πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους».

Είπε ακόμη ότι, «ο κορωνοϊός δεν είναι ιός της σεζόν. Πέρσι φωνάζαμε ότι χρειάζεται προσοχή για να μη γίνει καλοκαιρινή επιδημία. Η μετάλλαξη Δέλτα έπιασε στα νησιά και έκανε μετά μεγάλη ζημιά στην ελληνική κοινωνία. Η μετάλλαξη Ο5 είναι ο ιός που μπορεί να κάνει τις επόμενες επιδημίες, είτε στο τέλος του καλοκαιριού, είτε το φθινόπωρο», συνέχισε ο κ. Παυλάκης.

Επίσης, χαρακτήρισε «εργαλείο της επιστήμης» τα εμβόλια, χάρη στα οποία δεν γεμίζουν πια τα νοσοκομεία από ασθενείς.

«Τα εμβόλια είναι ένα εργαλείο, δεν είναι μαγικό φυλαχτό. Γίνονται σε επαναλαμβανόμενες δόσεις, γιατί λίγα είναι τα εμβόλια που τα κάνεις μία φορά και ξεμπερδεύεις διά βίου. Φέτος έχουμε πενταπλάσια κρούσματα στην Ελλάδα από ό,τι στο ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι. Το ότι δε γεμίζουν τα νοσοκομεία οφείλεται στα εμβόλια», πρόσθεσε.

Μιλώντας, τέλος, για το long Covid, ο κ. Παυλάκης εξήγησε ότι¨

«Είναι άνθρωποι που μετά από ένα χρόνο ή δύο από τη μόλυνσή τους με κορωνοϊό δεν μπορούν να πάνε στη δουλειά τους. Ο εγκέφαλός τους μπορεί να έχει πάθει ζημιάτα νεφρά τους να έχουν καταστραφεί. Ένα 10% των ανθρώπων μπορούν να πάθουν μεγάλες ζημιές, μόνιμες, και να περάσουν μια ζωή ανάπηροι ή ημιανάπηροι».

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα