Υπό έλεγχο είναι η κατάσταση στο Βενιζέλειο Νοσοκομείου Ηρακλείου, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο συντονιστής COVID του νοσηλευτικού ιδρύματος Γρηγόρης Πασπάτης.

Όπως επεσήμανε ο κ. Πασπάτης, το θετικό στοιχείο στην όλη κατάσταση είναι ότι παρά το γεγονός πως οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στην κλινική COVID παραμένουν σταθεροί, οι διασωληνωμένοι δεν αυξάνονται. «Τα περιστατικά στις κλινικές COVID κυμαίνονται από 30 έως 35, στη ΜΕΘ είναι 6 ασθενείς διασωληνωμένοι. Ωστόσο, μια αισιόδοξη παρατήρηση που θέλω να κάνω είναι ότι ενώ βλέπουμε να παραμένει σχετικά σταθερός ο αριθμός ασθενών που νοσηλεύονται στις κλινικές, ο αριθμός των διασωληνωμένων δεν αυξάνεται. Η νοσηρότητα των ασθενών που νοσηλεύονται στις κλινικές δεν είναι μεγάλη, όσο ένα μήνα πριν. Αυτό ίσως οφείλεται στους εμβολιασμούς διότι λείπουν οι ηλικιωμένοι που νοσηλεύαμε και δυστυχώς είχαν χειρότερη κατάληξη. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι υπό έλεγχο, δεν θα έλεγα βελτιωμένη αλλά φαίνεται να είναι υπό έλεγχο. Θέλω να πιστεύω ότι τον επόμενο μήνα θα αποκλιμακωθούν σημαντικά». 

Ο κ. Πασπάτης ανέφερε πως αν μέχρι αύριο είχε καταφέρει να εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού, το πρόβλημα της πανδημίας θα ήταν μικρότερο. «Το σημαντικό είναι η υγειονομική κρίση, να αντιμετωπιστεί και να ανοίξει η παραγωγική βάση της χώρας. Αυτό είναι το πιο σημαντικό και πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε ώστε τέλη του άλλου μήνα να είμαστε σε θέση, ειδικά στην τοπική οικονομία, να μπορέσουμε να υποδεχθούμε τους τουρίστες».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Πασπάτης ανέφερε πως τα πράγματα είναι καλύτερα από τα τέλη Νοεμβρίου. «Αν αποκλιμακωθεί η κατάσταση ή όχι εξαρτάται από τα υγειονομικά γεγονότα που θα συμβούν. Φαίνεται όμως ότι τα πράγματα είναι πιο ήρεμα. Μπαίνουμε σιγά – σιγά στο καλοκαίρι και με την υψηλή θερμοκρασία έχουμε καλά αποτελέσματα. Τι θα συμβεί από Σεπτέμβριο είναι άλλο θέμα».