test

Πάσχα με υψηλές πληρότητες και χαμόγελα στον τουρισμό

Πρέπει να διαβάσετε

Ακόμη και το 100% αναμένεται να αγγίξουν οι πληρότητες σε ξενοδοχεία και καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης που είναι διαθέσιμα τις ημέρες του Πάσχα, με την κίνηση να κορυφώνεται από τη Μεγάλη Παρασκευή. Όπως σημειώνουν πηγές από το χώρο των ξενοδόχων, οι κρατήσεις για φέτος το Πάσχα είχαν γίνει πολύ νωρίς (ο μεγαλύτερος μάλιστα όγκος των τηλεφωνημάτων ξεκίνησε ήδη μετά την Καθαρά Δευτέρα) και αυξήθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Δεν λείπουν βέβαια και οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Οι τιμές, όπως λένε οι πληροφορίες, είναι αισθητά ανεβασμένες σε σύγκριση με την  προηγούμενη χρονιά, σε πολλές περιπτώσεις σε σχέση και με το 2019, εξαιτίας της υψηλής ζήτησης. Τα διαθέσιμα καταλύματα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί στους προορισμούς της Πελοποννήσου, στα νησιά του Αργοσαρωνικού, σε δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων όπως η Μύκονος, η Πάρος, η Τήνος και η Άνδρος, αλλά και στην Εύβοια. Υψηλή είναι η ζήτηση, όπως είναι αναμενόμενο, για την Κέρκυρα και την Πάτμο.

Ενδεικτικά, στην Αρεόπολη Μάνης οι τιμές ανά διανυκτέρευση για δίκλινο δωμάτιο ξεκινούσαν από τα 80 ευρώ, στο Ναύπλιο από 90, στη Δημητσάνα από 80 ευρώ, στην Τήνο από 60 ευρώ, στην Πάρο από 40 ευρώ, στη χώρα της Μυκόνου από 80 ευρώ.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, αυξημένο ρυθμό κρατήσεων για τις ημέρες του Πάσχα εμφανίζουν όλοι οι παραδοσιακοί προορισμοί της εορταστικής περιόδου, με ανοδικές τάσεις και last minute προοπτική, τόσο σε ορεινές και παράκτιες, όσο και σε νησιωτικές περιοχές της χώρας. Οι πληρότητες αναμένεται να κυμανθούν από 70% έως 90% στα ανοιχτά ξενοδοχεία των περισσότερων πασχαλινών προορισμών και σε κάποιες περιπτώσεις να αγγίξουν και το 100%.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, ο αριθμός των εποχιακών επιχειρήσεων που θα επανεκκινήσουν τη λειτουργία τους μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα παραμένει μικρός σε σχέση με το σύνολο των καταλυμάτων της χώρας (περίπου 30%).

Πιο συγκεκριμένα, στους περισσότερο δημοφιλείς προορισμούς από Μεγάλη Παρασκευή έως Δευτέρα του Πάσχα συγκαταλέγονται η Κέρκυρα, η Ύδρα, η Πελοπόννησος, τα Ιωάννινα, η Πάτμος, τα Λουτρά Αιδηψού, η Καβάλα, η Θάσος, το Πήλιο, η Σαντορίνη (θα ανοίξει το 50% των ξενοδοχείων), η Μύκονος κ.α.

Στην Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο και τη Χαλκιδική, η πλειονότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αναμένεται να επαναλειτουργήσει μετά το Πάσχα και έως τις αρχές Μαΐου, ενώ οι πληρότητες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη παραμένουν ικανοποιητικές τα Σαββατοκύριακα του Απριλίου – πλην των ημερών του ορθόδοξου Πάσχα που κινούνται μέχρι στιγμής χαμηλότερα. Υψηλές είναι οι πληρότητες στη Χίο όπου αναβιώνει το παραδοσιακό έθιμο του ρουκετοπόλεμου, τόσο σε ξενοδοχεία πόλης, όσο και σε ορισμένα περιφερειακά.

“Πιστεύω ότι θα είναι ένα Πάσχα με πολλά χαμόγελα για τον Τουρισμό που για το 2023 ήδη έχει ανοδική τάση. Το είδαμε από νωρίς, από τις γιορτές των Χριστουγέννων  και τα τριήμερα της Καθαράς Δευτέρας και της 25ης Μαρτίου καθώς οι πληρότητες σε όλους τους δημοφιλείς προορισμούς άγγιξαν το 100%. Την ίδια και ακόμα καλύτερη εικόνα έχουμε για το Πάσχα με επιπλέον δεδομένο ότι άνοιξε από τις αρχές Μαρτίου η τουριστική περίοδος με μαζικές αφίξεις ξένων ταξιδιωτών. Επίσης συνεχίζεται το πρόγραμμα “Τουρισμός για Όλους” με χιλιάδες Έλληνες που αξιοποιούν αυτή την περίοδο τις άυλες ψηφιακές κάρτες τους, για ολιγοήμερες διακοπές” ανέφερε εντωμεταξύ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του.

Πηγήcapital.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα