Επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως απέστειλε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, με την οποία γνωστοποιεί τις προτάσεις της για την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή, η Εκκλησία της Κρήτης από την αρχή της πανδημίας έδειξε υπεύθυνη στάση και συνέβαλε καθοριστικά στην ορθή αντιμετώπιση αυτής της κρίσεως, της όντως πρωτόγνωρης, στη ζωή της εκκλησίας και στην έκφραση των θρησκευτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

«Η Εκκλησία της Κρήτης, θα συνεχίσει σε αυτή την υπεύθυνη στάση να συμβάλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην ορθή ενημέρωση των ανθρώπων της Μεγαλονήσου και στην ανάγκη της ενότητας όλων των ανθρώπων για την καταπολέμηση του κοινού εχθρού μας, δηλαδή του κορωνοϊού» επισημαίνεται, μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά οι προτάσεις της Εκκλησίας της Κρήτης:

  1. Παρουσία πιστών εντός των Ιερών Ναών, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και με αναλογία 1 άτομο ανά 20 τ.μ.  σε όλους ανεξαιρέτως τους Ιερούς Ναούς (Μητροπολιτικούς, Καθεδρικούς, Μοναστηριακούς, Ενοριακούς), με ανώτατο όριο τα 100 πρόσωπα.
  2. Παρουσία των πιστών στους προαύλιους χώρους των Ιερών Ναών με χρήση των εξωτερικών μεγαφώνων, τηρουμένων πάντοτε των απαραίτητων μέτρων προστασίας (αποστάσεις 2 μέτρων σε κάθε πλευρά, χρήση μάσκας κλπ)
  3. Τέλεση δύο ή περισσοτέρων Ιερών Ακολουθιών σε διαφορετικές ώρες, όπου υπάρχει δυνατότητα για την μεγαλύτερη συμμετοχή των πιστών χωρίς φαινόμενα συνωστισμού, καθώς και δυνατότητα τελέσεως υπαίθριων Ιερών Ακολουθιών σε ανοιχτούς χώρους.
  4. Περικοπή της λιτανεύσεως του Επιταφίου μόνον πέριξ των Ιερών Ναών, δίχως την πραγματοποίηση της καθιερωμένης μεγάλης πομπής – λιτανείας δια τον οδών των Ενοριών, στις πόλεις και στα χωριά της υπαίθρου.
  5. Αλλαγή του περιορισμού του ωραρίου κυκλοφορίας στις 11.00 μ.μ. τουλάχιστον για τις ημέρες Μ. Πέμπτη και Μ. Παρασκευή καθώς και στις 2.00 π.μ. για το βράδυ του Μ. Σαββάτου και την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι πιστοί να μετάσχουν απρόσκοπτα στις Ιερές Ακολουθίες.
  6. Διενέργεια εβδομαδιαίων ελέγχων (self test, rapid test) στους κληρικούς, ιεροψάλτες, εκκλησιαστικούς συμβούλους και συνεργάτες των Ιερών Ναών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η εν λόγω επιστολή κοινοποιείται και στον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. 

Δείτε εδώ το κείμενο της επιστολής.