Παρουσίαση του ψηφοδελτίου και της διακήρυξης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Κίσαμο

Πρέπει να διαβάσετε

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17/9 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κισάμου, η παρουσίαση του ψηφοδελτίου και της διακήρυξης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κισάμου με επικεφαλής τον Γιώργο Φραγκιουδάκη, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στα εξής:

«Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι.

Μαζευτήκαμε σήμερα για να γνωριστούμε μεταξύ μας, οι καινούργιοι με τους παλιούς, οι φίλοι με τους συντρόφους, δεν κρύβουμε ότι το ψηφοδέλτιο μας είναι το ψηφοδέλτιο που στηρίζεται πανελλαδικά από το ΚΚΕ, δεν λέμε ότι είμαστε ανεξάρτητοι.

Έχουμε εξάρτηση και αυτή είναι η αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων, αυτό όμως είναι και η αιτία που μας ενώνει σήμερα εδώ.

Στις εκλογές στις 8 του Οκτώβρη, που είναι σε λιγότερο από ένα μήνα, θα βρεθούμε ξανά στις κάλπες, αυτή τη φορά για να εκλέξουμε τοπικά και περιφερειακά όργανα εξουσίας.

Πολλοί αναφέρονται σε αυτές ως «αυτοδιοικητικές» εκλογές και «αυτοδιοικητικά» όργανα, εμείς τα αναφέρουμε ως όργανα διοίκησης, γιατί με τις αλλαγές που έχουν γίνει με τον Καποδίστρια, τον Καλλικράτη και τον Κλεισθένη, δεν είναι τίποτα άλλο παρά το απαραίτητο συμπλήρωμα της κεντρικής εξουσίας.

Με τους παραπάνω νόμους στερούν την αυτοτέλεια και το έργο του Δημοτικού Συμβουλίου να επιλέγει, να προγραμματίζει και να κάνει τα έργα που έχει πραγματικά ανάγκη ο τόπος, του στερούν επιπλέον και την απαραίτητη χρηματοδότηση για αυτά τα έργα με τους μηχανισμούς σκοπιμότητας, άλλοι δηλαδή κρίνουν αν είναι απαραίτητα ή όχι αυτά τα έργα.

Οι μέχρι σήμερα δημοτικές αρχές έχουν σαν δηλωμένο στόχο τους, όπως και τα κόμματα που τις στήριξαν και τις στηρίζουν, το λεγόμενο «αποκεντρωμένο κράτος», τη μεταφορά δηλαδή όλο και περισσότερων αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος στους Δήμους χωρίς την αντίστοιχη χρηματοδότηση.

Είναι συνειδητή επιλογή όλων αυτών που θέλουν την ανάπτυξη που εξυπηρετεί τους λίγους, ότι ο τόπος μας και ο λαός μας ή θα γίνεται παρανάλωμα της φωτιάς ή θα παρασέρνεται και θα πνίγεται από ρέματα και ποτάμια ή θα καλύπτεται από τόνους μπαζών σε έναν ενδεχόμενο σεισμό. Και σ’ αυτό συμφωνούν Ευρωπαϊκοί, Κεντρικοί, περιφερειακοί και τοπικοί άρχοντες: ότι οι επιδοτήσεις των μεγαλοξενοδόχων και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων να επεκτείνουν τις μπίζνες και τα κέρδη τους είναι ποιο «αποδοτικές» επενδύσεις από αυτές που προστατεύουν τη ζωή και την περιουσία του Λαού. Κυνικά το ομολογούν οι ίδιες οι οδηγίες της ΕΕ, οι οποίες αναφέρονται στα αντιπλημμυρικά έργα ως «μη ωφέλιμα» σε περιοχές που δεν υπάρχουν επενδύσεις που «αξίζει» η προστασία τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το προηγούμενο είναι οι μαύρες μέρες που περνάει ο Λαός της Θεσσαλίας, που αποτυπώνουν την συνειδητή μη επιλογή από τον κρατικό μηχανισμό (κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό) για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας;

Τα ίδια δεν μας έλεγαν άλλωστε και εμάς εδώ το 2019 με τις καταστροφές που έπαθε η περιοχή μας.

Στην προηγούμενη περίοδο η «Λαϊκή Συσπείρωση» ανέδειξε μια σειρά προβλήματα που επιγραμματικά θα αναφέρουμε παρακάτω:

Σταθήκαμε απέναντι στην σχεδιαζόμενη επαναλειτουργία του Γυψορυχείου στο Στόμιο.
Στηρίξαμε τον αγώνα των κατοίκων στα Τοπόλια που ανέδειξαν με τον αγώνα τους, την απαράδεκτη καθυστέρηση στην αποπεράτωση της παράκαμψης ,την ανεξέλεγκτη εναπόθεση προϊόντων εκσκαφής, την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων.

Αναδείξαμε τις καθυστερήσεις στην αποπεράτωση και της Λιμνοδεξαμενής του Έλους, τα συνεχιζόμενα προβλήματα λειψυδρίας σε πολλές περιοχές του Δήμου μας και τα προβλήματα του Βιολογικού.

Διεκδικήσαμε να αποκατασταθούν οι ζημιές από τις καταστροφές του 2013 και 2019 τόσο στο οδικό δίκτυο όσο και στις υπόλοιπες υποδομές (καταστροφή του καταθλιπτικού αγωγού των πηγών Μεσαυλίων, που ύδρευε τις οκτώ κοινότητες του πρώην συνδέσμου Περβολακίων).

Αναδείξαμε την απαράδεκτη συνεχιζόμενη ανοχή στην αδεσποτία που ταλαιπωρεί, κυρίως, τους κατοίκους στην ανατολική Κίσσαμο.

Στηρίξαμε τους αγώνες των βιοπαλαιστών αγροτών που αγωνίστηκαν για την προστασία του εισοδήματος τους, από τις καταστροφές της παραγωγής το 2019, πάλεψαν ενάντια στην πολιτική που οδηγεί στο ξεκλήρισμα τους, από την εφαρμογή των Δασικών Χαρτών μέχρι το συνεχές αυξανόμενο κόστος παραγωγής.

Διεκδικήσαμε να στελεχωθούν πλήρως οι υπηρεσίες του Δήμου Κισσάμου.
Στηρίξαμε τον αγώνα της εκπαιδευτικής κοινότητας της Κισσάμου, που πάλεψαν απέναντι στις επιπτώσεις από τον σεισμό του Νοέμβρη του 2019 στα Λύκεια της πόλης μας.

Από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε και στεκόμαστε απέναντι στα επιχειρηματικά συμφέροντα που σχεδιάζουν επενδύσεις στις οικολογικά ευαίσθητες περιοχές του Δήμου μας (Φαλάσαρνα, Λαφονήσι, Μπάλο)

Δώσαμε βήμα και στις δια ζώσης συνεδριάσεις του Δημοτικού συμβουλίου, άλλα και μέσω των συνεδριάσεων με τηλεδιάσκεψη στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα για μια σειρά ζητήματα με κυρίαρχο την προστασία του αγροτικού εισοδήματος αλλά και τις επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων από το φαινόμενο της αδεσποτίας.

Σε κάθε περίπτωση τα έργα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού θα τα επιβάλει ο ίδιος ο λαός, με τον αγώνα του, τις διεκδικήσεις του αλλά και την ψήφο του στις επερχόμενες εκλογές.

Αγαπητές φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι.

Οι φετινές εκλογές γίνονται σε μια περίοδο που οι επενδύσεις στην περιοχή μας έχουν αλλάξει επίπεδο, μεγάλα συμφέροντα δρουν στο όρια του Δήμου μας και αυτό το γεγονός δεν αφήνει ανεπηρέαστο και το πολιτικό σκηνικό.

Αυτές οι επενδύσεις όμως δεν θα ωφελήσουν το ίδιο και τον Κισαμίτικο λαό, ας μην ξεχνάμε:

Τα τεράστια προβλήματα υδροδότησης που έχουν πολλές περιοχές του Δήμου μας το καλοκαίρι, ακόμα και η πόλη του Καστελιού.

Τη σχεδόν ανύπαρκτη εφαρμογή του σχεδίου πόλης με ότι αυτό συνεπάγεται, στην ρυμοτόμηση των δρόμων, στα πεζοδρόμια, στις παιδικές χαρές, σε πάρκα, σε χώρους άθλησης. Την έλλειψη εργατικής λαϊκής στέγης.

Την προστασία του περιβάλλοντος και στις περιοχές απείρου φυσικού κάλλους όπως είναι το Λαφονήσι, η Φαλάσαρνα και ο Μπάλος, την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες χωρίς να χρειάζεται η λαϊκή οικογένεια να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Για την αντιμετώπιση των καταστροφών από τα καιρικά φαινόμενα, που μόνο ο καιρός δεν φταίει, όταν αφήνονται ακαθάριστα ποτάμια και ρέματα, χωρίς αντιπυρικές ζώνες και άλλα μέτρα αντιπυρικής προστασίας τις ορεινές περιοχές μας. Όταν παραδίνεται η πολιτική προστασία σε Μ.Κ.Ο. Όταν δεν έχει γίνει το παραμικρό για την αντισεισμική προστασία.
Το τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα του Δήμου και τις ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα το αποσυμφωρήσουν και με την παράκαμψη της πόλης του Καστελιού.

Για τα προβλήματα με τις υποβαθμίσεις των σχολείων, με τα κενά στους δασκάλους, με την έλλειψη σχολικής στέγης, δεν μπορεί το μέλλον των παιδιών μας να είναι τα ΠΡΟΚΑΤ.
Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην πόλη και τα χωριά, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι συμβασιούχοι του Δήμου.

Για να σταματήσει η πορεία ιδιωτικοποίησης και το πάρτι των εργολάβων σε σημαντικούς τομείς.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της δημοτικής αρχής Πάτρας με τον κομμουνιστή δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, που καθαρίζει τα ρέματα κλπ, τα φερτά υλικά τα διαχωρίζει σε αδρανή και άλλα υλικά και τα αδρανή τα χρησιμοποιεί ξανά. Δεν χρησιμοποιεί εργολάβους αλλά κάνει τις δουλειές του Δήμου μόνος του, με εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και έτσι εξοικονομεί σημαντικά κεφαλαία που επενδύονται ξανά στον Δήμο. Αν το κάναμε και εμείς τρεις τεχνικές υπηρεσίες θα είχαμε φτιάξει.

Οι υποψήφιοι με το Ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης στη Κίσσαμο απευθύνονται σε όλους τους εργαζόμενους, την νεολαία, τα λαϊκά στρώματα του δήμου μας.

Το σίγουρο είναι ότι από όποια θέση και αν μας κατατάξει ο Κισσαμίτικος λαός στις εκλογές, την επόμενη μέρα, η Λαϊκή Συσπείρωση θα είναι μια μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση.

Ως δημοτική αρχή, θα αγωνιστούμε μαζί με τον Κισσαμίτικο Λαό για τις ανάγκες των πολλών, κόντρα στα συμφέροντα των λίγων. Είμαστε έτοιμοι και να συγκρουστούμε για αυτό με όποια κυβέρνηση εμποδίζει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Σαν αντιπολίτευση σε μια αντιλαϊκή δημοτική αρχή θα είμαστε η δύναμη διεκδίκησης, η φωνή των αναγκών του Κισσαμίτικου λαού και των κινημάτων διεκδίκησής του, όπως σταθερά είμαστε χρόνια τώρα.

Κάθε ψήφος που θα πάρει το ψηφοδέλτιό μας, κάθε ένας παραπάνω δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης που θα εκλεγεί θα αποτελέσει πολλαπλασιαστική δύναμη στον αγώνα για μια Πόλη των δικών μας αναγκών.

Για να μη μετράμε χαμένες τετραετίες για τα λαϊκά συμφέροντα στον δήμο Κισάμου».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Αλέκος Μαρινάκης, ο οποίος στην ομιλία αναφέρθηκε στα επιχειρηματικά συμφέροντα που στηρίζουν ανοικτά συνδυασμούς, που κατεβάζουν εκπροσώπους τους στα ψηφοδέλτια, ενώ τόσο η δημοτική αρχή όσο και η αντιπολίτευση ακολουθούν τον δρόμο της εμπορευματοποίησης του περιβάλλοντος,

Αναφέρθηκε επίσης στην εναντίωση στις προσπάθειες επαναλειτουργίας του Γυψωρυχείου στο Στόμιο, στις απαράδεκτες καθυστερήσεις σε έργα όπως η παράκαμψη Τοπολίων, οι λιμνοδεξαμενές στο Έλος, στη περιοχή της Χρυσοσκαλίτισσας, των Αγ. Θεοδώρων, του Πλατάνου, στα σχολεία που καταστράφηκαν από τον σεισμό του 2019 και από μεριάς Δήμου δε έχει προχωρήσει καμία διεκδίκηση, εκτός μόνο από το μαθητικό και γονεϊκό κίνημα. Την απαράδεκτη λύση που προτείνεται τώρα μέσω ΣΔΙΤ, όταν κυβέρνηση, περιφερειακή και τοπική διοίκηση υπόσχονταν ότι το 2023 θα είχαμε σχολεία και μόλις φέτος τελείωσε το ΠΡΟΚΑΤ των εργαστηρίων του ΕΠΑΛ Κισάμου. Μίλησε επίσης για την πίεση που άσκησε το λαϊκό κίνημα και ανάγκασε σε αναδίπλωση την τοπική εξουσία απέναντι στην επένδυση στη Φαλάσαρνα.

Απηύθυνε κάλεσμα συμπόρευσης και κοινής δράσης απέναντι στην απογοήτευση, στη μοιρολατρία και στον συμβιβασμό που καλλιεργούν οι άλλες δυνάμεις, «να συναντηθούμε – είπε – στον δρόμο της σύγκρουσης με την πολιτική του συστήματος, τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τις δεσμεύσεις στο ΝΑΤΟ». Υπογράμμισε ότι η προγραμματική σύγκλιση στην κεντρική πολιτική σκηνή γίνεται στην Περιφέρεια Κρήτης κυριολεκτικά ταύτιση στα πιο κρίσιμα ζητήματα όπως οι προϋπολογισμοί, ο προσανατολισμός των έργων που σταθερά στοχεύουν στην εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων και κάλεσε σε αποφασιστική στήριξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που υπερασπίσθηκε σταθερά την ποιότητα ζωής και τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού, απέναντι σε έναν περιφερειάρχη που είχε την πλήρη στήριξη των υπόλοιπων κομμάτων.

Καταλήγοντας κάλεσε σε μαζική ενίσχυση της Λαϊκής Συσπείρωσης» παντού, σε δήμους και περιφέρεια, ώστε την επόμενη μέρα από καλύτερες θέσεις οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης να είναι περισσότεροι και να μπουν στην πρώτη γραμμή της πάλης για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα