Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
12.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Παρέμβαση της Περιφέρειας Κρήτης στο διάλογο για τον κανονισμό για τη διατροφική επισήμανση των τροφίμων

Πρέπει να διαβάσετε

Η Περιφέρεια Κρήτης μαζί με άλλες Ευρωπαϊκές Περιφέρειες από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία και την Πορτογαλία, ένωσαν τις δυνάμεις τους στη πρόσφατη διαπεριφερειακή συνάντηση που οργανώθηκε από την Ένωση Ευρωπαϊκών Περιφερειών για τα Προϊόντα Προέλευσης AREPO, σε συνεργασία με τον Ιταλό Ευρωβουλευτή  Πάολο Ντε Κάστρο, με θέμα:  «Η Διατροφική ετικέτα στο εμπρόσθιο μέρος της συσκευασίας – Ποια είναι η καλύτερη προσέγγιση;».

Στόχος της συνάντησης ήταν, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συζητήσουν παρουσία της εκπροσώπου της κας Ariane Vander Stappen – Αναπληρώτριας Προϊσταμένης Μονάδας στη Γενικής Διεύθυνσης Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις προσεγγίσεις που θα πρέπει να εξετάσει η νέα Ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με τη διατροφική επισήμανση στο εμπρόσθιο μέρος της συσκευασίας (FOPNL), προκειμένου να εκπληρώσει τις προσδοκίες ενημέρωσης, αντί να επηρεάζει/κατευθύνει τις επιλογές των καταναλωτών, για μια πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Στη συνάντηση διαφάνηκε πλήρως ότι, οι Ευρωπαϊκές Περιφέρειες συμμερίζονται τις ανησυχίες που διατυπώνονται σχετικά με τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία, με την υπέρ απλούστευση των σχετικών πληροφοριών, για τα τρόφιμα που σχετίζονται με τις ιδιότητες ενός συγκεκριμένου τρόφιμου ή ποτού.
Όπως έγινε ιδιαίτερα αντιληπτό, αυτό είναι πολύ ανησυχητικό όταν γίνεται χωρίς να παρέχονται πραγματικά πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με υγιεινές διατροφικές συμπεριφορές που πρέπει να υποθέσουν οι καταναλωτές, κάτι που θα μπορούσε να συμβαίνει παραπλανητικά με το μοντέλο επισήμανσης που εφαρμόζει τα κριτήρια του NUTRISCORE.

Η περίληψη της αξίας του φαγητού σε μια αστραπιαία προσέγγιση και περιγραφή, μπορεί να οδηγήσει τον καταναλωτή στο λάθος συμπέρασμα ότι, τα βασικά τρόφιμα όπως, γάλα, κρέας, ελαιόλαδο και παρεμφερή, είναι χειρότερες διατροφικές επιλογές, σε σύγκριση με ορισμένα από τα εξαιρετικά επεξεργασμένα προϊόντα που δημιουργούνται σε εργαστήρια στα οποία οι παραγωγοί μπορούν να χειριστούν τη σύνθεσή τους προκειμένου να χωρέσουν τους αλγόριθμους που επιθυμούν.
Αυτό όπως είναι κατανοητό, μπορεί να είναι ένα ισχυρό ανταγωνιστικό εργαλείο στα χέρια των μεγάλων βιομηχανιών λιανικής και τροφίμων και μια άδικη μέθοδος κατά των πρωτογενών παραγωγών και των φρέσκων υλικών που μαγειρεύονται στο σπίτι.

Κεντρικό συμπέρασμα των συζητήσεων ήταν: Oι Περιφέρειες είναι πεπεισμένες ότι καλά ενημερωμένος καταναλωτής είναι αυτός που λαμβάνει σωστή διατροφική εκπαίδευση. Οι δημόσιοι φορείς θα πρέπει να το προωθήσουν στα σχολεία και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος που μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες στους ανθρώπους να μάθουν για την κατάλληλη και υγιεινή διατροφή, η οποία πρέπει να είναι η πλέον ενδεδειγμένη για τον συγκεκριμένο τρόπο ζωής και τις ανάγκες των καταναλωτών (π.χ. ηλικιωμένοι, αθλητές, έφηβοι κ.λπ.). Οποιαδήποτε απαίτηση διατροφικής επισήμανσης, θα πρέπει να είναι ένα πρόσθετο εργαλείο που θα βοηθά τον καταναλωτή να κάνει την κατάλληλη επιλογή χωρίς να δημιουργεί αθέμιτες προκαταλήψεις ή πλεονεκτήματα σε συγκεκριμένους παράγοντες της αλυσίδας αξίας των τροφίμων, ιδίως αυτούς που προστατεύουν τις διάφορες ευρωπαϊκές γαστρονομικές κληρονομιές”.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Κρήτης, Ειρήνη Χουδετσανάκη- Γιακουμάκη, στην παρέμβαση της αναφέρθηκε στην ολιστική προσέγγιση του διατροφικού αποτυπώματος στην ετικέτα των προϊόντων, η οποία θα ενημερώνει πληρέστερα τον καταναλωτή. Επεσήμανε δε, την αναγκαιότητα για την ανάδειξη του παραδοσιακού, μοναδικού ισχυρού δεσμού του τρόφιμου με τις Περιφέρειες προέλευσής του.
Τόνισε επίσης ότι, ο καταναλωτής πρέπει να είναι ενήμερος για την ύπαρξη ή μη χημικών πρόσθετων, συντηρητικών ή άλλων ουσιών προκειμένου να υπάρχει εναρμόνιση με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προσπαθεί να βελτιώσει την ενημέρωση του καταναλωτή, ώστε να μπορεί να οδηγηθεί σε πιο υγιεινές και ασφαλείς διατροφικές επιλογές.
Ειδικότερα για το ελαιόλαδο και τα μονοσυστατικά προϊόντα υπογράμμισε ότι, απαιτείται ιδιαίτερη προσέγγιση λόγω υψηλής διατροφικής αξίας, η οποία πρέπει να αναδεικνύεται στην ετικέτα του τρόφιμου, ενώ για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις σημείωσε ότι, πρέπει να σεβαστούμε όλες αυτές τις τοπικές αλυσίδες αξίας, στηρίζοντας και προστατεύοντας το εισόδημα των παραγωγών.

Την αντιπροσωπεία της Κρήτης αποτελούσαν: Η Ειρήνη Χουδετσανάκη – Γιακουμάκη – Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Κρήτης και ο  Χαράλαμπος – Νικόλαος Πίτερης – Επιστημονικός Συνεργάτης σε θέματα AREPO της Περιφέρειας Κρήτης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης μέλη της Ευρωπαϊκής επιστημονικής κοινότητας και των παραγωγών.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα