Παρέμβαση του βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για τη δολοφονία 19χρονου στη Θεσσαλονίκη και για τη βία στα γήπεδα με αφορμή τη συζήτηση για την κύρωση μνημονίων συνεργασίας στον αθλητισμό ανάμεσα στην Ελλάδα , την Κίνα και το Αζερμπαϊτζάν:
«Θύμα της οπαδικής βίας και της εγκληματικής δράσης συμμοριών που δρουν στη Θεσσαλονίκη, ο 19χρονος Αλκιβιάδης Καμπανός.
Το ΚΚΕ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Η αποκάλυψη και παραδειγματική τιμωρία των ενόχων είναι το ελάχιστο κι αυτονόητο που πρέπει να γίνει.
Πρόκειται για μια αποτρόπαιη πράξη, που οξύνεται το τελευταίο διάστημα, στρεφόμενη και εναντίον της αγωνιστικής δράσης του λαού και της νεολαίας.
Το ΚΚΕ το έχει πει πολλές φορές και δεν θα κουραστούμε να λέμε, ότι δεν αντιμετωπίζεται η βία αν δεν αντιμετωπιστούν τα αίτια.
Σε κανένα νομοσχέδιο, σε καμία σύμβαση διεθνή ή ευρωπαϊκή δεν υπάρχει ξεκάθαρα η σύνδεση του ίδιου του φαινομένου της βίας με τις λογικές της εμπορευματοποίησης, παράγωγο της οποίας είναι η βία. Οι όποιες αναφορές που αφορούν τη Βία, αποτελούν προσαρμογή στο ποινικό κώδικα, που ενισχύουν την καταστολή και την περιστολή ατομικών δικαιωμάτων.
Εξυπηρετεί την πρόθεση «προστασίας του προϊόντος» που ακούει στο όνομα βιομηχανία αθλητικού θεάματος, και έχει εφαρμοστεί σε πολλές χώρες της Ε.Ε. χωρίς να καταπολεμάει το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα, η οποία αρκετά συχνά πλέον εμφανίζεται και εντός γηπέδου σε αναπτυγμένες ποδοσφαιρικά αγορές.
Δεν παράγει ο αθλητισμός βία από μόνος του. Είναι κοινωνικά τα αίτια.
Αναπαράγονται στο γήπεδο, με την επιχειρηματική δράση να εντείνει και να πολλαπλασιάζει τα φαινόμενα.
ΚΙ ενώ όλες οι κυβερνήσεις μεριμνούν – θωρακίζουν και επεκτείνουν τον στοιχηματισμό, η κατάσταση στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο έχει αντίστροφη πορεία. Επικίνδυνα γήπεδα, αθλητές εκτεθειμένοι, χωρίς ιατρική περίθαλψη, με το ρίσκο, αν τραυματιστούν, να χαλάσουν μια περιουσία ώστε να καλύψουν τα έξοδα νοσηλείας και αποκατάστασης, μέχρι και να χάσουν τη δουλειά τους. Οι συνοικιακές ομάδες μειώνονται, η πρόσβαση στο άθλημα γίνεται δύσκολη για όλους μας.
Άρα, για ποια αντιμετώπιση της διαφθοράς και της βίας συζητάμε όταν οι ενέργειες αυτές δεν συνοδεύονται με παράλληλα μέτρα στήριξης του μαζικού λαϊκού αθλητισμού ;
Κανένα από τα νομοσχέδια που ήρθαν στη βουλή μέχρι σήμερα, δεν ασχολήθηκαν με την ανάπτυξη του αθλητισμού στο σχολείο, στη γειτονιά, το πως θα αναπτυχθεί το κάθε άθλημα, πώς θα ενισχυθεί η συμμετοχή της νεολαίας. Για τις δομές και τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να διευκολυνθεί η οικογένεια και τα παιδιά της, να έχουν πρόσβαση στη συστηματική άσκηση, ως τρόπο ζωής.
Τα ευχολόγια του κ. υφυπουργού για υγιή Αθλητισμό, δεν έχουν κανένα αντίκρισμα.
Η κυβέρνηση, αποσυνδέει σκόπιμα τα μέτρα κατά της βίας και της χειραγώγησης των αγώνων, από τα μέτρα που επιβάλλεται να παρθούν για τη στήριξη του μαζικού λαϊκού αθλητισμού, ως προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των κοινωνικών αιτιών τους.
Τα φαινόμενα διαφθοράς, η βία, θα υπάρχουν όσο ο Αθλητισμός λειτουργεί σαν επιχείρηση. Θα υπάρχουν και τα «στημένα», ο τζόγος, ο νόμιμος και παράνομος στοιχηματισμός και κυρίως θα καλλιεργείται η συνείδηση με τις αξίες αυτού του σάπιου συστήματος, δηλαδή «όλα για την επίδοση, όλα για την πρωτιά, όλα για το κέρδος». Έχει γίνει συνείδηση ότι εάν δεν έχεις υλικό κίνητρο, δεν αξίζει να ασχολείσαι με τον πρωταθλητισμό.
Μιλάμε πλέον, για εμπορευματοποιημένο αθλητισμό, με απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση της χρηματοδότησης και τη δωρεάν παροχή του κοινωνικού αυτού αγαθού, την οργάνωση των δομών του με επιχειρηματικό πνεύμα, την ικανότητα σωματείων, ομοσπονδιών, ομάδων να καθορίζουν στόχους, να έχουν την ικανότητα εξεύρεσης ιδίων πόρων επιβίωσης, μέσα από χορηγίες.
Αυτόν τον στόχο υπηρετούν το ηλεκτρονικό αθλητικό μητρώο και ο αποκλεισμός χιλιάδων σωματείων με πρόσχημα την έλλειψη προϋποθέσεων εγγραφής τους.
Η κυβέρνηση της ΝΔ χρειάστηκε το Αθλητικό Μητρώο για να …ανακαλύψει το χάος.
Αποσιωπά, ότι οι αιτίες για το πραγματικό χάος στον ερασιτεχνικό αθλητισμό βρίσκονται ξεκάθαρα στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι τώρα και από τη σημερινή. Αυτές ευθύνονται για τη συρρίκνωση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, κυρίως μέσα από τη συστηματική μείωση των αθλητικών επιχορηγήσεων εδώ και χρόνια, με απώτερο στόχο να ανοίξει ο δρόμος για την παράδοσή του στα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Αυτό αναδεικνύει η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με το ξεπούλημα των αθλητικών εγκαταστάσεων, την επιβολή χαρατσιών για τη χρήση τους και συνδρομής στα σωματεία, μετατρέποντας την άθληση σε πολυτέλεια για τη λαϊκή οικογένεια, που καλείται έτσι να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για το δικαίωμα αυτό.
Επαναφέρω το ζήτημα του Αθλητικού Μητρώου, διότι τα πράγματα χειροτερεύουν. Πολλά σωματεία σε όλες τις περιοχές της χώρας δεν μπορούν με τις απίστευτες, απαράδεκτες και άνευ προηγουμένου προϋποθέσεις που επιβάλλει η κυβέρνηση.
Σας είχαμε προειδοποιήσει : Μη χρησιμοποιείτε το Μητρώο ως εργαλείο για τον έλεγχο των σωματείων.
Για αυτό και το ΚΚΕ επιμένει πως όλα τα σωματεία που είναι ενεργά και συμμετείχαν στις δραστηριότητες των αντίστοιχων Ομοσπονδιών, απασχολώντας τον τελευταίο χρόνο εργαζόμενους να ενταχθούν στα μέτρα ενίσχυσης, χωρίς χρονικούς περιορισμούς.
Ενα αθλητικό σωματείο για να επιβιώσει χρειάζεται μια σειρά από προϋποθέσεις που να του εξασφαλίζουν τη συνεχή και απρόσκοπτη δραστηριότητα: Συμμετοχή στα πρωταθλήματα, λειτουργία όλων των τμημάτων του σε όλες τις βαθμίδες, κάλυψη των πάγιων εξόδων, συντήρηση των εγκαταστάσεων (γραφείων κ.ά.) και υποδομών κ.ο.κ. Ολα αυτά, δηλαδή, που αποτελούν τον καθρέφτη της λειτουργίας ενός σωματείου και μπορούν έμπρακτα να αποδειχθούν, μέσα από φύλλα αγώνα, συμμετοχές μελών κ.λπ.
Οι προϋποθέσεις αυτές δεν μπορούν να εξασφαλιστούν στο σημερινό πλαίσιο λειτουργίας του ερασιτεχνικού αθλητισμού, πολύ περισσότερο δε από την απλή εγγραφή σε ένα μητρώο.
Και, βέβαια, τουλάχιστον τα 2 τελευταία χρόνια τα προβλήματα που ταλανίζουν τα ερασιτεχνικά σωματεία, εγγεγραμμένα ή μη, και ιδίως στον οικονομικό τομέα, όχι μόνο δεν σταμάτησαν να υπάρχουν, αλλά αντίθετα επιδεινώθηκαν.
Και παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση συνεχίζει να ρίχνει την ευθύνη στις «κακές διοικήσεις» των αθλητικών ομοσπονδιών, οι οποίες – όπως έχει ισχυριστεί ο υπουργός κατά το παρελθόν – με τις πρακτικές τους κρύβουν τα προβλήματα «κάτω από το χαλί»».