Παρέμβαση Πλέυρη για ελλείψεις φαρμάκων – Νέα απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών και έλεγχος σε εταιρείες

Πρέπει να διαβάσετε

Πέντε πολυεθνικές εταιρείες μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» του ΕΟΦ, αφού σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης προανήγγειλε έλεγχο σε σχέση με τις ελλείψεις φαρμάκων.  

Η παρέμβαση του υπουργού έρχεται σε συνέχεια των σφοδρών αντιδράσεων που είχαν προκληθεί στον κλάδο των φαρμακοποιών, τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο, όσο και στην Κρήτη σχετικά με τις ελλείψεις ακόμα και σε κατηγορίες φαρμάκων που δεν υπάρχουν υποκατάστατα.

Τα μέσα του Ομίλου CRETA έχουν αναδείξει επανειλημμένα το θέμα, με τους φαρμακοποιούς του νησιού να τονίζουν πως η έλλειψη φαρμάκων είναι θέμα δημόσιας υγείας, αφού πολλοί σοβαρά ασθενείς δεν βρίσκουν την απαραίτητη για την ζωή τους θεραπεία.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μετά και την καταγγελία του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων δήλωσε:

«Έδωσα σήμερα εντολή στον ΕΟΦ να ελέγξει 5 πολυεθνικές εταιρείες που φέρεται ότι εισάγουν μικρότερες ποσότητες στην ελληνική επικράτεια από όσες απαιτούνται για την κάλυψη του πληθυσμού και σε περιπτώση που συμβαίνει αυτό, να επιβληθούν οι αυστηρότερες των ποινών στις συγκεκριμένες εταιρίες. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι κανένας δεν θα παίζει με τη δημόσια υγεία και τα φάρμακα των πολιτών».

Σήμερα, Τρίτη θα αναρτηθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων η επικαιροποιημένη λίστα απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών σε σκευάσματα που παρουσιάζουν ελλείψεις. Στα μέτρα για την αντιμετώπιση της έλλειψης φαρμάκων περιλαμβάνεται, επίσης, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των ελλειπτικων φαρμάκων και η αύξηση των εισαγωγών.

«Η απόφαση είναι στο σωστό δρόμο, αλλά αν δεν υπάρξει ξεκάθαρη ιχνηλάτηση του φαρμάκου που εισέρχεται στην Ελλάδα, για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του Έλληνα ασθενή και που αυτό τελικά καταλήγει, ουσιαστικά και μετρήσιμα, αποτελέσματα δεν θα έχουμε», δήλωσε στο Creta24, αναφορικά με την εξέλιξη αυτή, ο γενικός γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Ανδρέας Αντωνίου.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα