Παράταση στην έκδοση άδειας από τους σεισμόπληκτους Ηρακλείου και Λασιθίου ζητούν Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Πρέπει να διαβάσετε

Την παράταση της προθεσμίας για την έκδοση άδειας από τους σεισμόπληκτους των Π.Ε. Ηρακλείου και Λασιθίου, ζητούν Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, με ερώτηση που κατέθεσαν, ύστερα από πρωτοβουλία του Φραγκίσκου Παρασύρη, Βουλευτή Ηρακλείου. Την ερώτηση συνυπογράφει η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ευαγγελία Λιακούλη και έξι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση προς το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι Βουλευτές ζητούν εξάμηνη -τουλάχιστον- παράταση, πέραν της 27ης Σεπτεμβρίου για την έκδοση άδειας επισκευής και τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής (Σ.Σ.) ή για τον καθορισμό δικαιούχου στεγαστικής συνδρομής για ανακατασκευή, αυτοστέγαση ή αποπεράτωση κτηρίου, των ιδιοκτητών που έχουν κριθεί δικαιούχοι πρώτης αρωγής, έναντι Στεγαστικής Συνδρομής.

Οι ερωτώντες Βουλευτές αναφέρονται στις σημαντικές καθυστερήσεις στη διαδικασία ελέγχων των σεισμοπλήκτων κτισμάτων και φακέλων στις περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Ηρακλείου και Λασιθίου, οι οποίες επιτείνονται εξαιτίας και των συνεχόμενων φυσικών καταστροφών που προκύπτουν στη χώρα και συνεπάγονται ιδιαίτερα αυξημένο όγκο εργασίας για την Δ.Α.Ε.Φ.Κ. Τονίζουν, παράλληλα πως παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες  (π.χ. Τ.Α.Ε.Φ.Κ, Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, Υ.ΔΟΜ., κλπ), εξαιτίας κυρίως της υποστελέχωσής τους, προκύπτουν συνεχώς επιπλέον καθυστερήσεις. Με δεδομένη την ανασφάλεια των ιδιοκτητών στις σεισμόπληκτες περιοχές, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με κατασχετήρια, πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης και πλειστηριασμούς, με δεδομένο, επίσης, το γεγονός ότι από τις 7.000 περίπου αιτήσεις για κρατική αρωγή, έχει ολοκληρωθεί (σύμφωνα με πληροφορίες) ο έλεγχος για 30 φακέλους, είναι ο ορατός ο κίνδυνος πλήρους απαξίωσης των εν λόγω περιουσιών σε περίπτωση που δεν υποβληθούν εγκαίρως οι σχετικοί φάκελοι-μελέτες.

Οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς για τις ενέργειες που προτίθενται να προβούν, προκειμένου να παραταθεί η διαδικασία έκδοσης άδειας για τουλάχιστον έξι μήνες, πέραν της 27ης Σεπτεμβρίου. Θέτουν επίσης το ερώτημα για το ποια επιπλέον μέτρα στήριξης προτίθενται να λάβουν για τους σεισμόπληκτους, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με κατασχετήρια, πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης  και πλειστηριασμούς και περιέρχονται ολοένα σε δυσχερέστερη θέση. Ζητούν, επίσης, ενημέρωση για την αξιολόγηση των φακέλων των δικαιούχων κρατικής αρωγής, αλλά και για την πρόθεση των Υπουργείου για την περαιτέρω στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών για την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Την ερώτηση συνυπογράφουν οι Βουλευτές Φραγκίσκος Παρασύρης, Ευαγγελία Λιακούλη, Απόστολος Πάνας, Ανδρέας Πουλάς, Πάρις Κουκουλόπουλος, Παύλος Γερουλάνος, Ελένη Βατσινά και Κατερίνα Σπυριδάκη.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα