Παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2027 στην εκτός σχεδίου δόμηση κατά παρέκκλιση

Για «μια σημαντική θεσμική παρέμβαση που αποκαθιστά την ασφάλεια δικαίου» κάνει λόγο ο Λευτέρης Αυγενάκης

Μην χάνεις είδηση. Βάλε το CRETA24 στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE

Στην παράταση που δόθηκε έως τις 30 Ιουνίου 2027 στην εκτός σχεδίου δόμηση κατά παρέκκλιση, αναφέρεται με δήλωσή του ο πρ. υπουργός και βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος κάνει λόγο για «μια σημαντική θεσμική παρέμβαση που αποκαθιστά την ασφάλεια δικαίου».

Αναλυτικά ο κ. Αυγενάκης αναφέρει:

«Η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου 2027 η δυνατότητα έκδοσης οικοδομικών αδειών για την εκτός σχεδίου δόμηση κατά παρέκκλιση, αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, μηχανικούς και επαγγελματίες σε ολόκληρη τη χώρα.

Η ρύθμιση αφορά όσους είχαν κινηθεί εγκαίρως, υποβάλλοντας έως τις 9 Δεκεμβρίου 2022 αίτημα για προέγκριση οικοδομικής άδειας ή για έκδοση βεβαίωσης όρων δόμησης, κατοχυρώνοντας έτσι το δικαίωμά τους. Με τη νέα διάταξη, η καταληκτική ημερομηνία μεταφέρεται από τις 30 Ιουνίου 2026 στις 30 Ιουνίου 2027, δίνοντας τον αναγκαίο χρόνο ώστε οι υποθέσεις αυτές να ολοκληρωθούν χωρίς να χαθούν δικαιώματα εξαιτίας διοικητικών καθυστερήσεων.

Η εξέλιξη αυτή δεν προέκυψε τυχαία. Προηγήθηκε μια συστηματική προσπάθεια ανάδειξης του προβλήματος, με συνεχείς παρεμβάσεις, στενή συνεργασία και ουσιαστική επικοινωνία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Από την πρώτη στιγμή επισημάναμε ότι οι μεγάλες καθυστερήσεις στην έγκριση των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, σε συνδυασμό με τη σημαντική υποστελέχωση πολλών Υπηρεσιών Δόμησης, δημιουργούσαν σοβαρό κίνδυνο να χαθούν κατοχυρωμένα δικαιώματα πολιτών, χωρίς δική τους υπαιτιότητα.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρο Παπασταύρου, για τη συνεργασία, την προσεκτική εξέταση των πραγματικών δεδομένων και την άμεση ανταπόκρισή του σε ένα δίκαιο, τεκμηριωμένο και ευρέως αποδεκτό αίτημα.

Η συγκεκριμένη παράταση αποκαθιστά την ασφάλεια δικαίου, προστατεύει την περιουσία των πολιτών, διευκολύνει την ολοκλήρωση χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων και διασφαλίζει μια ομαλή μεταβατική περίοδο μέχρι την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας.

Η προσπάθειά μας, όμως, δεν σταματά εδώ. Επόμενος στόχος είναι η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, η ενίσχυση των Υπηρεσιών Δόμησης και η διαμόρφωση ενός αξιόπιστου πολεοδομικού πλαισίου, που θα συνδυάζει την προστασία του περιβάλλοντος με την ασφάλεια δικαίου, την προστασία της ιδιοκτησίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη.»

Προηγούμενο

Στην Κρήτη τρεις από τους μεγαλύτερους σεισμούς στην Ελλάδα

Επόμενο

Συνελήφθη διακινητής: Με «ταρίφα» 1.500 ευρώ μετέφερε μετανάστες στο Αγαθονήσι

Μην χάνεις είδηση. Βάλε το CRETA24 στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE
Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα

Χ. Μαμουλάκης: Σοβαρά προβλήματα σε παιδιά που παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες προκαλεί η καθυστέρηση της αξιολόγησής τους από το ΚΕ.ΔΑ.ΣΥ.

Στη Βουλή το θέμα με Αναφορά προς την Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού   Τα πολύ σοβαρά προβλήματα…
Περισσότερα

Μαμουλάκης: Ανάγκη παράτασης των οικοδομικών αδειών και προεγκρίσεων που εμπίπτουν σε καταργημένες παρεκκλίσεις της εκτός σχεδίου δόμησης

Την ανάγκη παράτασης μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2025 των οικοδομικών αδειών και των προεγκρίσεων που εμπίπτουν σε καταργημένες…