Παρασκευής: Δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό – Μπορεί να αλλάξουν τα πρωτόκολλα προστασίας στα σχολεία

Πρέπει να διαβάσετε

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξουν τα πρωτόκολλα προστασίας για τον κορωνοϊό στα σχολεία, αν αυτό κριθεί απαραίτητο, άφησε μιλώντας στο iefimerida.gr ο Δημήτρης Παρασκευής, Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι αν τα μέτρα που έχουν ληφθεί εφαρμοστούν κατά γράμμα δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, καθώς κρίνονται ιδιαίτερα αποτελεσματικά.

«Το 50 συν 1 δεν προκύπτει μετά από ένα διάστημα αδράνειας σε ένα σχολικό τμήμα. Με το που θα υπάρξει ένα κρούσμα έχει αποφασιστεί να γίνονται καθημερινοί έλεγχοι στις στενές επαφές και σε όλο το τμήμα, με συχνότητα δυο τεστ την ημέρα. Όταν, λοιπόν, αυτή η σύσταση ακολουθηθεί, που θα γίνει γιατί οι γονείς είναι ευαισθητοποιημένοι, θα υπάρξει έγκαιρη ανίχνευση πιθανόν μεταδόσεων μέσα σε ένα τμήμα και απομόνωση των θετικών περιστατικών. Για να φτάσουμε να έχουμε στην πράξη 50 συν 1 σημαίνει ότι δε θα έχει τηρηθεί κανένα μέτρο», τονίζει ο κ. Παρασκευής κρίνοντας ότι με το προτεινόμενο πρωτόκολλο διαφυλάσσεται η ασφάλεια, η έγκαιρη διάγνωση και η απομόνωση των κρουσμάτων. «Αν τυχόν δούμε ότι αυτό τι πράγμα δε δουλεύει στην πράξη, ότι έχουμε μεγάλη διασπορά γενικά στην κοινότητα θα επανεξεταστεί το πρωτόκολλο», σχολιάζει.

Πολλές παράμετροι, αστάθμητοι και άγνωστες, θα καθορίσουν την πορεία της πανδημίας και την εκδήλωση νέου κύματος

Αναφορικά με τον εμβολιασμό στα παιδιά το μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αναφέρει ότι αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά, γεγονός που θα κρίνει, μεταξύ άλλων, και την πορεία της πανδημίας. «Μετά βεβαιότητας δεν μπορεί να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα δεδομένου ότι εξαρτάται από πολλές παραμέτρους η εξέλιξη της πανδημίας. Πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία που αλλάζει κάθε 15 μέρες. Το πόσα κρούσματα θα έχουμε μετά από δυο μήνες εξαρτάται από το ποσοστό του εμβολιασμού στα παιδιά, στην κοινότητα, πώς θα τηρηθούν τα μέτρα και επίσης το πόσο τυχόν εξάρσεις θα επηρεάσουν και τους γονείς των παιδιών για να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη. Είναι πάρα πολλές παράμετροι αστάθμητες και άγνωστες που θα καθορίσουν την πορεία της πανδημίας από εδώ και στο εξής», τονίζει.

Το αν θα υπάρξει lockdown ή όχι εξαρτάται από την υπεύθυνη στάση όλων των πολιτών

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Επιδημιολογίας- Προληπτικής Ιατρικής, από εδώ και στο εξής και δεδομένου ότι έχουμε ένα ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης η στρατηγική επιβάλλει περιοριστικά μέτρα μόνο σε ότι αφορά την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους. Όπως λέει: «Αν αυτό δεν τηρηθεί σε μεγάλο βαθμό και έχουμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στην κοινότητα και πίεση στο ΕΣΥ τότε ενδεχομένως να χρειαστεί να επαναπροσδιορίσουμε την τακτική μας. Άρα, λοιπόν, η επιτυχία εξαρτάται πάρα πολύ από τη στάση όλων μας. Αντιλαμβάνομαι ότι είμαστε όλοι κουρασμένοι αλλά δυστυχώς δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοιό και έχουμε ένα πολύ αποτελεσματικό μέτρο που λέγεται εμβόλιο».

Σε κάθε περίπτωση, όπως υποστηρίζει ο κ. Παρασκευής, το τελευταίο διάστημα παρουσιάζεται μια ύφεση των κρουσμάτων αλλά οι ειδικοί δεν είναι ευχαριστημένοι με το ύψος στο οποίο βρίσκονται. «Χρειάζεται τόνωση της εμβολιαστικής κάλυψης στην κοινότητα, ειδικά στα άτομα άνω των 50 ετών και γενικότερα και στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες. Ο εμβολιασμός στα παιδιά γίνεται γιατί έχουμε ένα πολύ μολυσματικό στέλεχος και θέλουμε να προφυλάξουμε τις δραστηριότητες και την καθημερινότητα τους. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι δε θα είναι εύκολο να διαφυλαχτεί ομαλή εκπαιδευτική λειτουργία και οι υπόλοιπες δραστηριότητές αν δεν επιτευχθεί μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη».

Αναμένεται αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών στα παιδιά

Η επιδημιολογική κατάσταση, σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή, αναμένεται να γίνει πιο επικίνδυνη όταν οι κλιματολογικές συνθήκες επιβάλλουν το κλείσιμο για περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους. «Ο κίνδυνος τότε θα είναι σημαντικά υψηλότερος. Θεωρώ όμως ότι η τάση των εμβολιασμών στα παιδιά όλο και αυξάνεται λαμβάνοντας υπόψη ότι ο εμβολιασμός θα γίνεται πλέον και από τους παιδιάτρους. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα καμφθούν πιθανές αντιρρήσεις και ανησυχίες», καταλήγει.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα