Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, 2024
17.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Παρασιτοκτόνα: Τουλάχιστον 500 ουσίες βλάπτουν τα «χρήσιμα» έντομα

Πρέπει να διαβάσετε

Τις περισσότερες φορές είναι ενοχλητικά, ενίοτε τα τσιμπήματά τους είναι επώδυνα, ακόμα και επικίνδυνα. Τα έντομα δεν φημίζονται για τη… γοητεία τους, ούτε έχουν πολλούς φανατικούς θαυμαστές -με εξαίρεση τους ειδικούς που ασχολούνται εντατικά μαζί τους.

Φαντάζεστε, όμως, έναν κόσμο χωρίς αυτά; Για πολλούς μία ζωή χωρίς κουνούπια θα ήταν ονειρεμένη, στην πραγματικότητα ωστόσο η απουσία τους θα δημιουργούσε ένα τεράστιο κενό στο οικοσύστημα με δραματικές επιπτώσεις.

Όπως αναφέρει ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Γιούτα των ΗΠΑ, Τζέισον Κράιαν, ένας κόσμος χωρίς ζωύφια θα σήμαινε λιγότερα τρόφιμα, λιγότερα προϊόντα και τεράστια μείωση των επιστημονικών και ιατρικών ανακαλύψεων. Ο εξελικτικός βιολόγος, εντομολόγος και ζωολόγος τονίζει ότι πολλές πτυχές της ανθρώπινης ζωής απλά θα σταματούσαν αν τα έντομα εξαφανίζονταν από τον πλανήτη, αρκεί να σκεφτεί πόσα έντομα επικονιάζουν καλλιέργειες φρούτων και λαχανικών, πόσες ουσίες παράγονται από αυτά για τη δημιουργία προϊόντων και υφασμάτων και πόσες ιατρικές και επιστημονικές έρευνες βασίζονται σε αυτά. Επιπλέον, ελέγχουν τα επιβλαβή παράσιτα και ενισχύουν την αποσύνθεση της οργανικής ύλης. Ο ρόλος τους, επομένως, κρίνεται απαραίτητος, αν όχι πολύτιμος για την καλή λειτουργία του οικοσυστήματος.

Και όμως, η κλιματική αλλαγή επιδρά αρνητικά στον πληθυσμό των διαφόρων ειδών, με τη NASA να καταλήγει ότι το 65% των πληθυσμών εντόμων που μελετήθηκαν μπορεί να εξαφανιστεί τον επόμενο αιώνα, εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας. Συγκεκριμένα, 25 από τα 38 είδη εντόμων που τέθηκαν υπό μελέτη, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εξαφανιστούν.

Τώρα, νέα έκθεση που διεξήχθη από το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (EMBL) και δημοσιεύθηκε στο Science συνδέει τη μείωση στον αριθμό των εντόμων με τη χρήση κοινών παρασιτοκτόνων που χρησιμοποιούνται στη γεωργία.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, περισσότερες από 500 ουσίες που περιέχονται σε φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα, οι οποίες μέχρι πρότινος θεωρούνταν αβλαβείς, τελικά αποδεικνύεται πως επιδρούν αρνητικά στα έντομα, ακόμα και σε μικρή ποσότητα.

Σαν να μην έφτανε αυτό για να σημάνει καμπανάκι στην επιστημονική κοινότητα, ήρθε να προστεθεί και το στοιχείο των υψηλών θερμοκρασιών που εντείνουν το πρόβλημα, προαναγγέλλοντας ένα ζοφερό μέλλον για πολλά είδη και για την υγεία του οικοσυστήματος.

Οι ειδικοί «παρατήρησαν εκτεταμένες αλλαγές στην ανάπτυξη, τη συμπεριφορά και την αναπαραγωγή των προνυμφών. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η αγροχημική έκθεση, ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα, επηρεάζει τους πληθυσμούς των εντόμων».

Αναλυτικότερα, στην περίπτωση της δροσόφιλας (Drosophila melanogaster), τη γνωστή φρουτόμυγα, το 57% των χημικών ουσιών επηρέασε τη συμπεριφορά των προνυμφών και η έκθεσή της σε μεγαλύτερη ποσότητα έθεσε σε κίνδυνο την επιβίωσή της. Επιπλέον, παρατηρήθηκαν αλλαγές στην ανάπτυξη και αναπαραγωγή της, οι οποίες εντάθηκαν όταν οι ερευνητές αύξησαν τη θερμοκρασία. Αρχικά κατά δύο βαθμούς από 25 σε 27 βαθμούς Κελσίου, χωρίς ωστόσο να εντοπίσουν σημαντικές αλλαγές, τις οποίες διαπίστωσαν όταν το θερμόμετρο σκαρφάλωσε στους 29 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία που παρατηρείται σε πολλές χώρες ανά τον πλανήτη τους θερινούς μήνες. Τότε διαπίστωσαν πτώση σε ποσοστό 60% της ωοτοκίας, συνώνυμο μείωσης του πληθυσμού.

«Διαπιστώσαμε ότι όταν εκθέσαμε τις προνύμφες σε πολύ χαμηλές δόσεις χημικών ουσιών, η έκθεση προκάλεσε εκτεταμένες αλλαγές σε φυσιολογικές διεργασίες που συνδέονται με τον τρόπο ανάπτυξης και συμπεριφοράς τους», εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης, Λαουτάρο Γκαντάρα, σύμφωνα με το Eurakalert.

«Οι αλλαγές αυτές επιδεινώθηκαν όταν αυξήσαμε τη θερμοκρασία στους θαλάμους ανάπτυξης κατά τέσσερις βαθμούς – μια απόφαση που γεννήθηκε από την ιδέα ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί και μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο τα φυτοφάρμακα επηρεάζουν τις προνύμφες», συμπλήρωσε και τόνισε ότι τα έντομα, ακόμα και όσα θεωρούνται παράσιτα, είναι ζωτικής σημασίας για τον πλανήτη και επομένως ακόμα και η μικρή ποσότητα ορισμένων χημικών ουσιών μπορεί να έχει επιπτώσεις στον πληθυσμό τους και κατά συνέπεια στην ισορροπία των οικοσυστημάτων.

Πηγήnewmoney.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα