Aνεπτυγμένες σε τομείς του νοτίου Λιβάνου παραμένουν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις παρότι στη θεωρία εκπνέει την Κυριακή (26/1) οι εξήντα μέρες που είχαν στη διάθεσή τους για να αποσυρθούν από την επικράτεια της γειτονικής χώρας, στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με το κίνημα Χεζμπολάχ, που θεωρείται προσκείμενο στο Ιράν.
Ο λιβανικός στρατός κατήγγειλε το Σάββατο (25/1) τις «δικαιολογίες» του Ισραήλ και τόνισε πως είναι έτοιμος να «συνεχίσει την ανάπτυξή του μόλις ο ισραηλινός εχθρός αποσυρθεί».
Βάσει των όρων της συμφωνίας που τερμάτισε την 27η Νοεμβρίου τον πόλεμο που μαινόταν για δυο μήνες ανάμεσα στο κίνημα Χεζμπολάχ και το Ισραήλ, μόνο ο στρατός του Λιβάνου και οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ επιτρέπεται πλέον να έχουν δυνάμεις ανεπτυγμένες στον νότιο Λίβανο, από όπου οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις υποτίθεται θα ολοκλήρωναν την αποχώρησή τους σήμερα 26η Ιανουαρίου.
Οι μονάδες αυτών των τελευταίων απομακρύνθηκαν από τις παραθαλάσσιες περιοχές του νοτίου Λιβάνου, αλλά συνεχίζουν να κατέχουν τομείς ανατολικότερα.
Από την άλλη η Χεζμπολάχ, που θεωρείται πως είναι αποδυναμωμένη μετά τον πόλεμο, υποχρεούται να μεταφέρει τις δυνάμεις της βόρεια του ποταμού Λιτάνι, κάπου 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα, και να καταστρέψει όποια στρατιωτική υποδομής της απέμενε στον νότο.
Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πάντως την Παρασκευή (24/1) ότι η απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων θα συνεχιστεί πέραν της προθεσμίας που είχε οριστεί.
«Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός δεν τηρήθηκε πλήρως από τον Λίβανο, η διαδικασία αποχώρησης κατά στάδια θα συνεχιστεί σε συμφωνία με τις ΗΠΑ», σημείωσε. Η Ουάσιγκτον είναι ανάμεσα στα μέλη που επιβλέπουν την εφαρμογή της συμφωνίας.
Οι εχθροπραξίες ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολά ανάγκασαν 60.000 ανθρώπους στο Ισραήλ και άλλους 900.000 στον Λίβανο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στις δυο πλευρές των συνόρων.
Παρά την εκεχειρία, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπολύουν συχνά βομβαρδισμούς, λέγοντας πως δρουν εναντίον της Χεζμπολάχ και το λιβανικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ANI μεταδίδει πως δυναμιτίζουν χωριά που κατέχουν ακόμη στον νότο.
Η ανακωχή, που χαρακτηρίζεται εύθραυστη, σημαδεύτηκε από επανειλημμένες αλληλοκατηγορίες για παραβιάσεις των όρων της συμφωνίας.