Την ώρα που όχι μόνο η αντιπολίτευση, αλλά και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας υπάρχουν φωνές που μιλούν για αποπομπή της Λίνας Μενδώνη, το Μέγαρο Μαξίμου παραμένει αμετακίνητο: η Υπουργός Πολιτισμού θα παραμείνει μέχρι νεωτέρας στη θέση της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξάλλου, όπως και στην περίπτωση Αυγενάκη, δεν προχωρά εύκολα σε μεμονωμένες αλλαγές Υπουργών, εκτιμώντας προφανώς ότι η επικοινωνιακή «ζημιά» θα είναι μεγαλύτερη σε αυτή την περίπτωση. Από την άλλη, πάλι, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη φτάσει οι γκρίνιες, για την προερχόμενη από την κεντροαριστερά, κυρία Μενδώνη, η οποία έχει ήδη στην «πλάτη» της και την υπόθεση με την πυρκαγιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών.

Σήμερα, πάντως, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη το ξεκαθάρισε:

«Η κυβέρνηση στηρίζει την κυρία Μενδώνη. Είναι μια καλή υπουργός, με σημαντικό έργο στο υπουργείο Πολιτισμού. Μια ατυχής επικοινωνιακή διαχείριση δεν είναι λόγος για παραίτηση». Η ίδια συμπλήρωσε ότι η δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού ότι ο  Δημήτρης Λιγνάδης είναι επικίνδυνος άνθρωπος ήταν «ατυχής», διότι κάτι τέτοιο θα το κρίνει η δικαιοσύνη. Ουσιαστικά η κυρία Πελώνη και κατά συνέπεια το Μέγαρο Μαξίμου, με αυτή την φράση, «άδειασαν» εκ νέου την Λίνα Μενδώνη, διότι σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να προκαταλάβουν οποιαδήποτε δικαστική απόφαση.

Σε κάθε περίπτωση, την προσεχή Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να δώσει τις δικές του απαντήσει σχετικά με την υπόθεση, αφού ήδη έχει υποβάλλει αίτημα για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, συνεδρίαση που θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί. «Ο πρωθυπουργός ήδη ζήτησε συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών την Πέμπτη για όλα τα θέματα της επικαιρότητας με προεξέχον την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου. Γιατί ένα πρόβλημα κοινωνικό κινδυνεύει να χάσει την ουσία του, να οδηγήσει σε πλαστούς διχασμούς και να εκτροχιάσει τον δημόσιο διάλογο. Αυτό πρέπει να το προλάβουμε. Και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους», τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Πελώνη.

Η ίδια υπενθύμισε, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, πως η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή στήριξε, ενθάρρυνε και παρότρυνε όποιον έχει να καταγγείλει κάτι μεμπτό να μη φοβηθεί. «Η έκρηξη του #Metoo στη χώρα μας έγινε μετά τη δημόσια καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου σε ημερίδα με τον τίτλο «Σπάσε τη σιωπή» που διοργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Μια γενναία πράξη για την οποία τη συνεχάρη ο πρωθυπουργός ενθαρρύνοντας τα θύματα κακοποίησης να μιλήσουν δημόσια, να καταγγείλουν περιστατικά καταχρηστικής βίας και κακοποίησης και να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου. Η ελληνική κοινωνία, είναι κοινωνία αρχών και αξιών, που απορρίπτει κάθε μορφή βίας και κακοποίησης απ’ όποιον κι αν προέρχεται. Ακούμε τα θύματα. Τα στηρίζουμε. Το Κράτος Δικαίου έχει εργαλεία να κρίνει και να τιμωρήσει. Να διευκολύνει το δρόμο της αποκάλυψης και της στήριξης των θυμάτων, αντί της σιωπής και της συγκάλυψης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Βόζενμπεργκ και η αντιπολίτευση

Στο μεταξύ, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ έθεσε σήμερα με δηλώσεις της θέμα παραίτησηςτης υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, στον απόηχο της πολύκροτης υπόθεση του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος κατηγορείται για βιασμό κατά συρροή. Η Ελίζα Βόζεμπεργκ σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Θέματος» μίλησε για παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. «Πρέπει να διευκολύνει τον πρωθυπουργό, διότι είναι ευθύνη της υπουργού η επιλογή των προσώπων», δήλωσε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ.

Η ίδια διευκρίνισε ότι δεν επιρρίπτει στην υπουργό Πολιτισμού ούτε απόπειρα συγκάλυψης, ούτε ότι γνώριζε εκ των προτέρων για τις πράξεις του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Σημείωσε, όμως, ότι η Λίνα Μενδώνη πρέπει να διευκολύνει τον πρωθυπουργό, διότι είναι ευθύνη της υπουργού η επιλογή των προσώπων, είτε ξεγελάστηκε, είτε εξαπατήθηκε όπως χαρακτηριστικά είπε. Λίγο αργότερα, o αναπληρωτής γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ρωμανός ο οποίος μίλησε στο OPEN TV, απάντησε ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις της ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας, αφού όπως φαίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει λάβει την απόφαση να αφήσει την κυρία Μενδώνη στην θέση της.

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι η κυρία Μενδώνη πρέπει να αποχωρήσει από το Υπουργείο κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «συγκάλυψη». «Ο κ. Μητσοτάκης είναι προσωπικά βαριά εκτεθειμένος από την προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης Λιγνάδη. Λίγη σημασία έχει πια, αν κατόπιν εορτής παραιτήσει την υπουργό του.  Άλλωστε η κα Μενδώνη ό,τι έκανε το έκανε κατ’ εντολήν του. Κατ’ εντολήν του ακύρωσε τη προκήρυξη διαγωνισμού για να αναθέσει τη Διεύθυνση του Εθνικού στον κ. Λιγνάδη. Κατ’ εντολήν του έβγαλε ανακοίνωση για να διαψεύσει τις «φήμες» όπως έγραφε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: ethnos.gr