Στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην χώρα μας από το υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε 29 νεκρούς, 371 διασωληνωμένους και 1790 νέα κρούσματα που σημειώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο. H Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι υπάρχουν «πολλές μικρές πυρκαγιές»,  το lockdown – ειδικά στην Αττική – δεν έφερε την επιθυμητή μείωση του επιδημιολογικού φορτίου και έτσι η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω άνοιγμα και άρση περιοριστικών μέτρων.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ανέφερε ότι την εβδομάδα που μας πέρασε παρατηρήθηκε αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σε όλη τη χώρα. Κατά μέσο όρο, παρατηρούνταν 1.590 νέα κρούσματα ανά ημέρα, ενώ αυξητική τάση παρουσιάζεται σε 56 από τις 75 Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας, γεγονός που καταδεικνύει την ευρεία διασπορά του ιού.

Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν και η πίεση στο ΕΣΥ με 230 νέες εισαγωγές ασθενών με Covid-19 καθημερινά κατά μέσο όρο. Σήμερα, νοσηλεύονται 2.540 ασθενείς με κορωνοϊό. Το 53% εξ αυτών είναι άτομα άνω των 60 ετών. Ανησυχητικό, όμως, είναι το γεγονός ότι ένας στους τρεις ανθρώπους που είναι σε νοσοκομείο είναι 45 με 65 ετών και αρκετοί από αυτούς είναι διασωληνωμένοι. Τέλος, καταγράφηκε μικρή αύξηση στους θανάτους, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.

«Καμπανάκι» για Αττική

Όσον αφορά στην Αττική, η πληρότητα στις ΜΕΘ-COVID φτάνει το 88%. Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, σημαντική αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται στον Πειραιά, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.100 ενεργά κρούσματα. Δύσκολα είναι τα πράγματα και για τον Δυτικό Τομέα Αθηνών με 1.000 ενεργά κρούσματα. Στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής, παρατηρείται σταθεροποίηση με μικρή αύξηση, ενώ παραμένει η σημαντική επιβάρυνση στο κέντρο της Αθήνας.

«Όχι» σε άρση του lockdown

H Bάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές μικρές εξάρσεις – «πυρκαγιές», όπως είπε χαρακτηριστικά – του ιού σε όλη την Ελλάδα. Κύριες αιτίες θεωρούνται οι συναντήσεις σε σπίτια, οι εργασιακοί χώροι και οι κλειστές δομές. Με αυτά τα δεδομένα, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε άνοιγμα.

«Δεν παρατηρήθηκε η αναμενόμενη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, περιμέναμε ταχύτερη επιπέδωση της καμπύλης», παραδέχτηκε η  Bάνα Παπαευαγγέλου για το lockdown στην Αττική. Πρόσθεσε ότι για αυτό ευθύνονται ο κακός καιρός, η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη διασπορά του ιού και τα πολλά μεταλλαγμένα κρούσματα. Αυτή τη στιγμή πάνω από 1.000 μεταλλαγμένα στελέχη έχουν απομονωθεί στην επικράτεια και ως γνωστόν οι παραλλαγές του κορονoϊού μεταδίδονται πιο εύκολα. Η κ. Παπαευαγγέλου εξήγησε τέλος ότι το τωρινό lockdown δεν μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματικό όσο αυτό της άνοιξης του 2020.

Ένας χρόνος κορωνoϊός

Η καθηγήτρια αναφέρθηκε και στον ένα χρόνο που πέρασε από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στην Ελλάδα. «Ας αναλογιστούμε πόσα περάσαμε, πόσους χάσαμε, πόσο άλλαξε η ζωή μας, πόσα μάθαμε για τον κορωνοϊό και εμάς τους ίδιους», είπε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι γνωρίζουμε πλέον πολλά για τον τρόπο μετάδοσης του ιού, πώς να προστατευτούμε από αυτόν και φυσικά έχουμε στη διάθεσή μας το εμβόλιο.

Τέλος, η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε και σε μια μελέτη της αποτελεσματικότητας του εμβολίου στο Ισραήλ, η οποία έδειξε ότι επτά μέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης υπήρξε 94% μείωση της πιθανότητας για ασυμπτωματική λοίμωξη και 92% μείωση για σοβαρή λοίμωξη.

Πηγή: ethnos.gr