Παπαδόπουλος στο CRETA για σεισμό 6,3 Ρίχτερ: Δεν περιμένουμε πολλούς αλλά μεγάλους σεισμους

Πρέπει να διαβάσετε

Tην πεποίθηση ότι σε περιπτώσεις ισχυρών σεισμών, οι ειδικοί περιμένουν να εξετάσουν πως είναι η μετασεισμική ακολουθία, εξέφρασε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο καθηγητής Σεισμολογίας και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Το είδαμε και στο Αρκαλοχώρι από το πρώτο 24ωρο, όπου δεκάδες μετασεισμοί εκδηλώθηκαν και εξακολουθεί με έντονο ρυθμό η μετασεισμική ακολουθία. Κοιτάζοντας τα στοιχεία του ισχυρού σεισμού των 6,3 Ρίχτερ λίγες ώρες μετά, αφού οι σεισμολόγοι νόμιζαν ότι κάτι παρόμοιο θα γίνει στην ανατολική Κρήτη, διότι το μέγεθος ήταν μεγαλύτερο, από τις καταγραφές και στην Ελλάδα και διεθνώς, διαπίστωσα το βάθος στο οποίο έγινε η κύρια δόνηση. Ήταν στα 25 – 30 χλμ., γνωρίζουμε ότι η δυνατότητα παραγωγής μετασεισμών είναι μειωμένη σε τέτοιο βάθος έστω και αν είναι ισχυρός και κύριος σεισμός. Σε αυτά τα βάθη δεν παράγουν μετασεισμούς πολλούς. Εγώ υποστηρίζω ότι δεν είναι μια ανώμαλη, μη φυσιολογική φυσική εξέλιξη το γεγονός ότι δεν έχουμε πολλούς μετασεισμούς. Είναι μια φυσική εξέλιξη που δικαιολογείται από το μεγάλο βάθος της εστίας του πρώτου ισχυρού σεισμού» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Πρόσθεσε δε, πως το γεγονός αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχήσει. «Ότι δήθεν δεν πάει καλά η μετασεισμική ακολουθία, αποκλείνει από τα αναμενόμενα και δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει ισχυρή πιθανότητα για γένεση μεγαλύτερου σεισμού από το 6,3. Αυτό για το πλήθος των μετασεισμών. Με λίγους μετασεισμούς θα συνεχίσουμε πιστεύω».

Ο  κ. Παπαδόπουλος αναρωτήθηκε αν μπορεί μέσα στους λίγους αυτούς μετασεισμούς, ένας να έχει σημαντικό μέγεθος. «Ναι μπορεί να γίνει. Ότι είναι λίγοι δεν αποκλείει το μεγάλο μέγεθος. Το μέγεθος μετασεισμού σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να προσεγγίσει τα 5-5,5 Ρίχτερ. Το ενδεχόμενο αυτό είναι ανοιχτό ακόμη. Όμως και αυτό νομίζω ότι δεν θα πρέπει να μας ανησυχήσει. Δεν νομίζω ότι ένας τέτοιος σεισμός μπορεί να βλάψει την ανατολική Κρήτη, πολύ περισσότερο από τον μεγάλο σεισμό των 6,3 Ρίχτερ. Αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους. Ένας από τους οποίους, είναι ότι γεγονός ότι όλη αυτή η  δραστηριότητα εξελίσσεται σε υποθαλάσσιο περιβάλλον, μακριά από τα δύο αστικά κέντρα της ανατολικής Κρήτης».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, το μέγεθος του σεισμού στο Αρκαλοχώρι ήταν 6 Ρίχτερ αλλά και πάλι είναι μικρό για να μπορέσει να διεγείρει κάποιο ρήγμα. «Πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχει ένα κοινό γεωδυναμικό αίτιο για τους δύο ισχυρούς σεισμούς αλλά για εκείνον που τον έχουμε ξεχάσει, που έγινε στις 2 Μάϊου 2020 στα νότια της Ιεράπετρας 6,6 Ρίχτερ. Τον ξεχάσαμε γιατί δεν ήταν βλαβερός, επειδή κι εκείνος ήταν σε υποθαλάσσιο περιβάλλον. Το κοινό αίτιο είναι η αφρικανική λιθοσφαιρική πλάκα, που προελαύνει προς τα βόρεια, συμπιέζει την Κρήτη, η οποία συνθλίβεται στην κυριολεξία σε μακροχρόνιο γεωλογικό ορίζοντα ανάμεσα στην αφρικανική λιθοσφαιρική πλάκα και από την ευρασιατική. Από την σύνθλιψη κατά μήκος του ελληνικού σεισμικού τόξου, προκαλεί τα σεισμικά φαινόμενα που προβλέπουμε. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε βαθύ χρόνο, θα προκαλέσει και άλλους σεισμούς».

Κλείνοντας, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως έχουμε μια σεισμική έξαρση στην Κρήτη που ξεκίνησε στις 2 Μάϊου 2020, με το σεισμό της Ιεράπετρας. «Μεγαλύτερος και από τους πρόσφατους. Είχαμε τον πρόσφατο στο Αρκαλοχώρι, με 6 μέγεθος και τον προχθεσινό 6,3. Εκείνο που δεν ξέρουμε είναι αν ο προχθεσινός είναι ο τελευταίος κρίκος της σεισμικής έξαρσης ή αν θα υπάρξει και άλλος. Δεν μπορούμε να το ξέρουμε».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα