Συνολικά 503 μόνιμοι εκπαιδευτικοί διορίστηκαν στο νομό Ηρακλείου, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στον Σωτήρη Μεταξά, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου Μανώλης Μπελαδάκης.

Αρχικά, ο κ. Μπελαδάκης αναφέρθηκε στην νέα σχολική χρονιά λέγοντας πως ένα μεγάλο ποσοστό των εκπαιδευτικών που φτάνει το 77%, έχει εμβολιαστεί. «Οι λίγοι που για λόγους υγείας ή για άλλους λόγους, που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, τώρα μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το τεστ που θα πρέπει να γίνει, η πιθανότητα να βγουν – αυτό είναι κάτι που δεν έχει αποφασιστεί ακόμη – κάποιοι και να μην μπορούν να διδάξουν, θα βοηθήσει τους υπόλοιπους στο να προχωρήσουν τον εμβολιασμό τους».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μπελαδάκης διαβεβαίωσε πως την περασμένη σχολική χρονιά δεν υπήρξε ενδοσχολική λοίμωξη, κάτι που ήταν πολύ σημαντικό. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, για 12 χρόνια δεν είχαν πραγματοποιηθεί μόνιμοι διορισμοί ενώ πρόσθεσε πως συνολικά στο νομό Ηρακλείου, μετά και τις τελευταίες προσλήψεις διορίστηκαν 503 εκπαιδευτικοί. «Όλα αυτά τα χρόνια είχαμε ακούσει για πολλές προσλήψεις χωρίς να έχουν γίνει. Φτάσαμε πέρσι, με αυτή την πολιτική ηγεσία να έχουμε 4.000 προσλήψεις στην ειδική αγωγή. Στο Ηράκλειο ήρθαν 64 και φέτος είχαμε 11.700 από τις οποίες ανακοινώθηκαν οι 10 χιλ. Σήμερα είχαμε τις τελευταίες προσλήψεις και στους 479 ήρθαν επιπλέον, 5 καθηγητές γερμανικής, 5 γυμναστές, 12 θεατρικών σπουδών και 2 δραματικής τέχνης, δηλαδή άλλοι 24. Έτσι, το άθροισμα των εκπαιδευτικών είναι 503. Είναι πολύ σημαντικό αν σκεφτούμε ότι 12 χρόνια, δεν υπήρχε μόνιμος εκπαιδευτικός στο νησί».

Μάλιστα, ο κ. Μπελαδάκης σχολίασε πως ο μέσος όρος των αναπληρωτών στο νομό κάθε χρόνο κινείται στους 950 ενώ πρόσθεσε πως ίσως και με αφορμή την πανδημία, η περσινή χρονιά είχε ρεκόρ προσλήψεων αναπληρωτών τουλάχιστον για τα τελευταία 30 χρόνια. «Είχαμε 2.190 αναπληρωτές μόνο για την πρωτοβάθμια».

Ο κ. Μπελαδάκης υπογράμμισε πως το χρονοδιάγραμμα που έχει συζητηθεί πολλές φορές και έχουν ήδη γίνει τα πλάνα, είναι ότι από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι προσλήψεις είχαν ορίζοντα έως 7 του μήνα, να περάσουν από το Μητρώο Απογραφής του Ανθρώπινού Δυναμικού του υπουργείου Εσωτερικών, τα στοιχεία των ανθρώπων που θα διοριστούν. «Γιατί αν μια διεύθυνση σε όλη την Ελλάδα, δεν περάσει τα στοιχεία, δεν μπορεί να εκδοθεί το ΦΕΚ. Εμείς χθες το μεσημέρι περάσαμε όλα τα στοιχεία και είναι όλα έτοιμα. Από τη στιγμή που θα βγει το ΦΕΚ, έχουμε ενημερωθεί ότι πρέπει να έχουμε συνεργεία στις διευθύνσεις ώστε 2 ημέρες πριν και 2 ημέρες μετά, όλοι οι συνάδελφοι να παρουσιαστούν στις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας να καταθέσουν τα δικαιολογητικά και δυστυχώς απαιτείται η φυσική παρουσία για να γίνει πρόσληψη και να συνταχθεί πρωτόκολλο ορκωμοσίας».

Μάλιστα, από τις 25 του μήνα και μετά πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή όλων των κενών, οπότε θα πρέπει να συμπεριληφθούν τα κενά, που θα δοθούν στους αναπληρωτές για να τοποθετηθούν και 1η του μήνα να είναι στις θέσεις τους. «Έχουμε θετική διάθεση ότι η πανδημία, θα υποχωρήσει σε ένα βαθμό και θεωρούμε ότι όλα θα πάνε καλά. Δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα στο να ξεκινήσει μια δύσκολη χρονιά».