Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Ανησυχία για την υπερεργασία των γιατρών στο ΕΣΥ

Πρέπει να διαβάσετε

Την ανησυχία του για την υπερεργασία των γιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) εκφράζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), με αφορμή το περιστατικό εγκεφαλικού επεισοδίου λόγω burnout μιας γιατρού αναισθησιολόγου στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης.

Με επιστολή που έστειλε προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ο ΠΙΣ τονίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει προσαρμοστεί και δεν εφαρμόζει τις ευρωπαϊκές οδηγίες σχετικά με το μέγιστο εβδομαδιαίο χρόνο απασχόλησης και υπερωριακής εργασίας των γιατρών.

«Οι οδηγίες αυτές, ενώ προνοούν για την ασφαλή παροχή υπηρεσιών υγείας εκ μέρους ιατρών και ελαχιστοποίηση των ιατρικών σφαλμάτων λόγω εργασιακής εξουθένωσης, δυστυχώς έχουν ανασταλεί κατ΄ επανάληψη, με τελευταία αναστολή έως 31/3/2024 βάσει της παρ. 3 του αρ. 66 του νόμου 5079/23. Αιτούμαστε την εφαρμογή τους στον ελάχιστο δυνατό χρόνο, χωρίς νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που αναστέλλουν την εφαρμογή τους. Είμαστε στη διάθεσή σας για συνεργασία με σύντομο και καθορισμένο χρονικό ορίζοντα», σημειώνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στην επιστολή του.

Η αναισθησιολόγος αργά το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, έπειτα από μία ιδιαίτερα απαιτητική εφημερία, ένιωσε έντονο μούδιασμα και τελικά διαπιστώθηκε ότι υπέστη ελαφρύ εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης έχουν απομείνει μόλις επτά αναισθησιολόγοι σε 23 οργανικές θέσεις. Το πρόβλημα έλλειψης αναισθησιολόγων είναι μεγάλο σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς πρόκειται για μια ειδικότητα που είναι προς…εξαφάνιση.

«Κάποιοι εξ αυτών αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και τα αφήνουν πίσω για να μην λείψουν με αναρρωτική άδεια. Λειτουργούν τέσσερις χειρουργικές αίθουσες από τις 11 ανεπτυγμένες που διαθέτει το νοσοκομείο. Έχουμε λίστες αναμονής για χειρουργείο που υπερβαίνουν τα δύο έτη. Ακόμη και για σοβαρά καρδιοχειρουργικά περιστατικά. Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχουν 70 ανεπτυγμένες αίθουσες χειρουργείων και λειτουργούν οι 43 αίθουσες λόγω έλλειψης Νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων. Οι λίστες αναμονής για χειρουργείο σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνουν τα τρία χρόνια», επεσήμανε μέσα στην εβδομάδα με αφορμή το συμβάν ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα