Σύμφωνα με τους αναλυτές, διαφαίνεται πτώση στις Πολυτεχνικές, τις Νομικές και τις Ψυχολογίες, δηλαδή τις υψηλόβαθμες σχολές. Αντίθετα, στις Ιατρικές, ενδεχομένως να δούμε μικρή άνοδο. Όσο για το 4ο πεδίο, προβλέπεται σταθερότητα ή έστω μικρές αυξομειώσεις κυρίως στις βάσεις των σχολών στα βαθμολογικά ‘ρετιρέ’. Η μικρότερη δυνατή ΕΒΕ, θα είναι 8,34 στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι είναι εντυπωσιακός ο αριθμός των γραπτών, που βρέθηκαν κάτω από τη βάση.
Σχετικά με τα μαθήματα, στα οποία οι υποψήφιοι έγραψαν φέτος κάτω από τη βάση του 10 στις Πανελλαδικές, τις βαθμολογικές επιδόσεις ανά Ομάδα Προσανατολισμού καθώς και την εικόνα για τη διαμόρφωση των Ελάχιστων Βάσεων Εισαγωγής, ο μαθηματικός-αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης καταγράφει τα στοιχεία ως εξής:
1η Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών
Σχεδόν 60% (59,87%) των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση στην Ιστορία ενώ πέρσι, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 50,76%. Στον αντίποδα, οι αριστούχοι στο συγκεκριμένο μάθημα μειώθηκαν, αφού όσοι έγραψαν πάνω από 18 ήταν 10,85% έναντι 13,02% πέρσι.
Στα Αρχαία Ελληνικά, ελαφρώς μικρότερος ήταν ο αριθμός όσων έγραψαν κάτω από τη βάση φέτος: 40,90% ενώ πέρσι ήταν 41,54%. Σαφώς λιγότεροι ήταν, όμως, οι αριστούχοι: 2,18% φέτος έναντι 4,87% πέρσι.
Αύξηση και προς τα πάνω και προς τα κάτω σημειώθηκε στο μάθημα των Λατινικών. Πάνω από 18 έγραψε το 24,17% φέτος αντί για το περσινό 22,74% και κάτω από 10, το 34,32% έναντι 31,97% το 2023.
Μικρές διαφορές παρουσιάζονται και στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.
Σημειώνεται, ότι φέτος οι υποψήφιοι της 1ης Ο.Π. ήταν 1076 περισσότεροι σε σύγκριση με πέρσι.
2η Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών
Την ‘παράσταση έκλεψε’ αναμφίβολα η Φυσική, με περισσότερους από τους μισούς υποψηφίους να γράφουν κάτω από τη βάση: 54,89% έναντι 43,31% πέρσι.
Στο ίδιο μάθημα, ο αριθμός των αριστούχων έπεσε περίπου στο μισό: 7,84% έναντι 16,32% πέρσι.
Οι αριστούχοι μειώθηκαν και στα Μαθηματικά αφού πάνω από 18 έγραψε το 11,41% των υποψηφίων όταν πέρσι, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 17,78%. Αντίθετα, στη Χημεία έγραψε άριστα το 16,62% ενώ πέρσι, το 13,75%.
Σε ό,τι αφορά το συνολικό αριθμό των υποψηφίων, δεν σημειώθηκαν σημαντικές διαφορές, αφού φέτος ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 362.
Ο μέσος όρος επιδόσεων αναμένεται στο 12,11 – έναντι 12,3 πέρσι. Η εικόνα για την ΕΒΕ είναι 9,69 η ελάχιστη και 14,53 η μέγιστη. Οι αντίστοιχες περσινές ήταν η ελάχιστη 9,87 και η μέγιστη 14,81.
Προβλέπεται μείωση των βάσεων της τάξης των 200-300 μορίων στις σχολές από τη μέση και επάνω, δηλαδή για όσους έγραψαν πάνω από 14. Στις χαμηλόβαθμες σχολές, θα σημειωθεί αμελητέα άνοδος των βάσεων.
3η Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας
Η Φυσική ‘έριξε’ και στο Πεδίο αυτό το 63,01% των υποψηφίων κάτω από τη βάση, όταν πέρσι το ποσοστό ήταν 52,45%. Στην κλίμακα του 18-20 έγραψαν περίπου οι μισοί φέτος, δηλαδή 6,64% έναντι 13,01% πέρσι.
Ωστόσο, το αντίθετο συνέβη στη Χημεία και στη Βιολογία, αφού οι αριστούχοι αυξήθηκαν σε σύγκριση με πέρσι. Συγκεκριμένα, στη Χημεία οι αριστούχοι ήταν φέτος 19,89% έναντι 15,41% πέρσι ενώ κάτω από τη βάση έγραψε φέτος το 34,06% έναντι του 46,37% πέρσι.
Στο μάθημα της Βιολογίας, φέτος οι αριστούχοι ήταν το 22,34% ενώ πέρσι ήταν 15,39%.
Οι υποψήφιοι ήταν φέτος λίγο περισσότεροι σε σχέση με το 2023, αφού αυξήθηκαν κατά 303.
Η μέση επίδοση φέτος ήταν 11,96 όταν πέρσι ήταν 11,63. Αντίστοιχα, η ελάχιστη ΕΒΕ αναμένεται να είναι 9,57 ενώ η περσινή ήταν 9,31. Η μέγιστη ΕΒΕ αναμένεται στο 14,35.
Οι βάσεις φαίνεται πως θα κινηθούν ανοδικά σε όλο το εύρος της βαθμολογικής ‘ομπρέλας’, χωρίς όμως να ξεπεράσουν τα 120 μόρια.
4η Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής
Διαχρονικά κάτω από τη βάση γράφουν οι υποψήφιοι του 4ου Πεδίου στα Μαθηματικά. Φέτος, έγραψε κάτω από 10 το 72,94% έναντι του περσινού 70,04%. Μάλιστα, από αυτό το ποσοστό, το 43,7 των φετινών υποψηφίων έγραψε κάτω από 5.
‘Ανάσα’, ωστόσο, παίρνουν οι υποψήφιοι από το μάθημα της Οικονομίας, αφού φέτος σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις: κάτω από τη βάση έγραψε το 40,90% έναντι 44,83% πέρσι ενώ αυξήθηκαν οι αριστούχοι σημαντικά: φέτος ήταν 20,19% έναντι 16,35% πέρσι.
Στην Πληροφορική, οι αριστούχοι αυξήθηκαν ελάχιστα φέτος και έγραψε κάτω από τη βάση το 41,27% ενώ πέρσι το 38,5%.
Δεν αναμένεται αλλαγή στο μέσο όρο του Πεδίου: 10,43 – όπως και πέρσι. Η ΕΒΕ θα ξεκινήσει από το 8,34 και θα φτάσει το 12,52.
Οι βάσεις προβλέπεται να σημειώσουν ελαφρές διακυμάνσεις, ωστόσο οι τελικές διαφορές θα διαμορφωθούν από τις προτιμήσεις των υποψηφίων στα μηχανογραφικά.
Υπενθυμίζεται, ότι τόσο οι μέσοι όροι, όσο και η ΕΒΕ ενδέχεται να διαφέρουν ως προς το δεύτερο δεκαδικό ψηφίο από τους τελικούς βαθμούς.
Πότε βγαίνουν οι ΕΒΕ, πότε οι βάσεις
Μεταξύ 5 και 8 Ιουλίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής σε όλα τα Τμήματα. Για την τελική διαμόρφωσή τους, απαιτούνται και οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων, η εξέταση των οποίων ολοκληρώθηκε στις 28 Ιουνίου.
Τις ίδιες ημέρες, θα ανοίξει η εφαρμογή του Υπουργείου Παιδείας για την κατάθεση των Μηχανογραφικών Δελτίων.
Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής πρόκειται να γίνει στο τέλος Ιουλίου.
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
Οι φετινοί συντελεστές για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής 2024 έχουν ήδη ανακοινωθεί από τα μέσα Μαρτίου. Συγκεκριμένα, τότε δημοσιοποιήθηκαν οι Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων, καθώς και οι Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) ειδικών μαθημάτων, μουσικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών, τόσο αυτών που ορίστηκαν αρχικά όσο και αυτών που έχουν τροποποιηθεί κατόπιν πρότασης των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και των Συναρμόδιων Υπουργείων για εισαγωγή στα Α.Ε.Ι., στις Α.Ε.Α., στις σχολές των Α.Σ.Ε.Ι. και Α.Σ.Σ.Υ., στη Σ.Σ.Α.Σ., στις σχολές της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Α.Ε.Ν., στις σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος και Λιμενοφυλάκων και στις Α.Σ.Τ.Ε.
Φέτος, σαράντα τμήματα προχώρησαν σε αλλαγές των συντελεστών της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ).
Συγκεκριμένα, σε 21 τμήματα αυξήθηκε ο συντελεστής, σε ένα (και συγκεκριμένα την Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ) μειώθηκε ο συντελεστής στο Σχέδιο (από 1 σε 0,8) και σε 18 τμήματα μειώθηκαν οι συντελεστές της ΕΒΕ.
Στους Πολιτικούς Μηχανικούς του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (από 0,8 σε 1,2) παρατηρείται η μεγαλύτερη αύξηση συντελεστή παρατηρείται.
Στα υπόλοιπα τμήματα, η αύξηση του συντελεστή κυμαίνεται από 0,05 έως 0,2.
Στο Πολυτεχνείο Κρήτης, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών αύξησε το συντελεστή από 0,90 πέρσι στο 0,95 και το τμήμα Χημικών Μηχανικών, αύξησε το συντελεστή στο 1,10 από 1.
Καμία μεταβολή δεν σημειώθηκε στους συντελεστές των στρατιωτικών και των αστυνομικών σχολών. Υπενθυμίζεται, ότι οι Σχολές Ευελπίδων και οι Σχολές Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού και Ναυτικού και οι Σχολές Ναυτικών Δοκίμων είχαν προχωρήσει σε μείωση του συντελεστή από πέρσι.
Οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής
Οι Ε.Β.Ε. προκύπτουν από τις μέσες επιδόσεις των υποψηφίων ανά Επιστημονικό Πεδίο/Τομέα σε συνδυασμό με τους συντελεστές που όρισαν οι ίδιες οι Σχολές/Τμήματα των Πανεπιστημίων. Δηλαδή μια Σχολή/Τμήμα μπορεί να έχει επιλέξει ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής το 80% ή το 120% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές. Όπως, επίσης, μπορεί να έχει επιλέξει και για το/τα εμπλεκόμενο/-α Ειδικό/-ά Μάθημα/-τα ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής Ειδικού Μαθήματος ή Ειδικών Μαθημάτων το 70% ή το 110% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές μεταξύ αυτού του διαστήματος.
Μαζί με τις Ε.Β.Ε., εμφανίζονται ο συντελεστής της κάθε Ε.Β.Ε., το Ειδικό Μάθημα ή πρακτική δοκιμασία, σε περίπτωση που απαιτούνται για την εισαγωγή του υποψηφίου. Τέλος, εμφανίζεται ο αντίστοιχος συντελεστής Ε.Β.Ε. Ειδικού Μαθήματος.
Για το συντελεστή της Ε.Β.Ε. για κάθε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση καθώς και ο συντελεστής της Ε.Β.Ε. των ειδικών μαθημάτων και των πρακτικών δοκιμασιών αποφασίζει η Σύγκλητος, κατόπιν σχετικής πρότασης της σχολής, του τμήματος ή της εισαγωγικής κατεύθυνσης. Ο συντελεστής της Ε.Β.Ε. δύναται να τροποποιείται με απόφαση του κατά περίπτωση αρμόδιου οργάνου, η οποία εκδίδεται έως τις 31 Αυγούστου εκάστου έτους και αφορά στις προϋποθέσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση του επόμενου σχολικού έτους.
Εκτιμήσεις ΕΒΕ 2024 για 408 Τμήματα
Οι επιλογές των υποψηφίων σε σχέση με την ΕΒΕ – Πώς επηρεάζονται από αυτή
Κάθε πανεπιστημιακό τμήμα ορίζει ένα κατώτατο όριο βαθμολογίας, κάτω από το οποίο δεν γίνονται δεκτοί φοιτητές, ακόμη κι αν υπάρχουν κενές θέσεις σε αυτό. Αυτό το όριο καθορίζεται από τη σύγκλητο, όπως προαναφέρθηκε.
Στη διαδικασία της συμπλήρωσης των μηχανογραφικών, το ‘άγχος’ της ΕΒΕ κυριεύει κατά κανόνα, όσους υποψηφίους βρίσκονται πολύ κοντά σε αυτή.
Η ΕΒΕ εξαρτάται, επίσης, από το μέσο όρο επίδοσης των μαθητών κάθε πεδίου στις Πανελλήνιες εξετάσεις.
Τέλος, καθοριστικό ρόλο παίζει η ΕΒΕ στα Ειδικά Μαθήματα, όπως το Σχέδιο στην Αρχιτεκτονική, καθώς αν δεν την εξασφαλίσει ο υποψήφιος , ακόμη κι έχει κατακτήσει τα μόρια συνολικά, μπορεί να αποκλειστεί από τη σχολή, στην οποία διεκδικεί πρόσβαση.