Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου, 2024
12.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Πάμφθηνο σύστημα από παλιά ελαστικά αφαλατώνει νερό και παράγει ενέργεια

Πρέπει να διαβάσετε

Είναι πλωτό, κατασκευάζεται από παλιά ελαστικά και παράγει καθαρό νερό χρησιμοποιώντας το ηλιακό φως, ενώ παράλληλα μπορεί να τροφοδοτήσει με ενέργεια μικρές συσκευές. Το εξαιρετικά οικονομικό σύστημα αφαλάτωσης που ανέπτυξαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Dalhousie στον Καναδά και παρουσίασαν με έκθεσή τους στο iScience θα μπορούσε να αποτελέσει λύση για περιοχές που πλήττονται από λειψυδρία.

Το νέο πλωτό σύστημα αφαλάτωσης βασίζεται στην εφαρμογή πλασμονικών νανοσωματιδίων που παγιδεύουν το φως στην επιφάνειά τους, πεδίο το οποίο όπως αναφέρει το καναδικό πανεπιστήμιο στοχεύει στην ανάπτυξη θερμικά και χημικά σταθερών νανοϋλικών που μπορούν να χειριστούν το φως με ειδικούς τρόπους κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν σωματίδια καρβιδίου του τιτανίου και με την επαναχρησιμοποίηση παλαιών ελαστικών δημιούργησαν το πλωτό σύστημα, χάρη στο οποίο παράγεται καθαρό νερό με κόστος παραγωγής μόνο λίγα σεντς.

Αναλυτικότερα, στην έκθεσή τους οι ερευνητές αναφέρουν πως η συσκευή μπορεί να «καθαρίσει» τρία λίτρα νερού την ημέρα, ποσότητα που ξεπερνά κατά περίπου 1,5 φορά το νερό που χρειάζεται κατά μέσο όρος ένας άνθρωπος καθημερινά.

Το κλειδί, επισημαίνουν οι δημιουργοί του, είναι ότι σε αντίθεση με παρόμοιες συσκευές που χρησιμοποιούν πολύτιμα μέταλλα όπως ο χρυσός και το ασήμι, το βασικό υλικό σε αυτή την περίπτωση είναι τα παλιά ελαστικά, με αποτέλεσμα το κόστος να παραμένει χαμηλό και παράλληλα να δίνεται δεύτερη ζωή σε απορρίμματα που θα κατέληγαν σε χώρους υγειονομικής ταφής εντείνοντας το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Προς το παρόν έχουν διεξαχθεί δοκιμές στο λιμάνι του Χάλιφαξ και διαπιστώθηκε ότι το πρωτότυπο κατάφερε την ίδια στιγμή να αφαλατώσει και να απολυμάνει το νερό με κόστος λιγότερο από ένα σεντ ανά λίτρο, ενώ στόχος είναι το επόμενο έτος να δοκιμαστεί στη Νότιο Ασία, όπου πολλές χώρες πλήττονται από σοβαρή ρύπανση του υδάτινου δικτύου.

Παράλληλα, μπορεί να τροποποιηθεί ώστε να παράξει θερμοηλεκτρισμό, επιτρέποντας σε μικρές ενσωματωμένες συσκευές να ελέγχουν την ποιότητα του νερού χωρίς την ανάγκη εξωτερικής πηγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Photo: Instagram/ dalscience/ Ο σχεδιαστής Μάθιου Μάργκεσον

«Η μεγιστοποίηση της χρήσης του ηλιακού φωτός σημαίνει ότι το πλασμονικό σύστημά μας ηλιακής αφαλάτωσης μπορεί να παράγει μεγάλες ποσότητες νερού διατηρώντας παράλληλα έναν απλό σχεδιασμό», δήλωσε ο Μάθιου Μάργκεσον που σχεδίασε τη συσκευή.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, «συναρπαστική» την αποτελεσματικότητα του συστήματος που μπορεί να παρέχει πόσιμο νερό «σε μέρη που το χρειάζονται απεγνωσμένα».

Πώς λειτουργεί; Το σύστημα αποστράγγισης μεταφέρει το θαλασσινό νερό στην επιφάνεια της συσκευής, όπου εξατμίζεται χρησιμοποιώντας θερμότητα από την ηλιακή ακτινοβολία. Το αλάτι αφαιρείται και το νερό συγκεντρώνεται στον πλαστικό διάφανο θόλο που σκεπάζει τη συσκευή και στη συνέχεια διοχετεύεται σε σακούλα.

Όσο για τα ελαστικά, αυτά χρησιμοποιούνται αφού υποβληθούν σε επεξεργασία, γνωστή ως πυρόλυση, σύμφωνα με την οποία θερμαίνονται σε υψηλή θερμοκρασία χωρίς οξυγόνο για την παραγωγή άνθρακα, ο οποίος στη συνέχεια ενσωματώνεται σε καρβίδια πλασμονικού τιτανίου, αντικαθιστώντας αποτελεσματικά τα ακριβά πολύτιμα μέταλλα.

«Δεν πρέπει να φτιάχνουμε μια ακριβή ή πολύ περίπλοκη συσκευή. Πρέπει να είναι εύκολη στην κατασκευή, να διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και να είναι εύκολο να αποσυναρμολογηθεί και να μετακινηθεί», πρόσθεσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Χημείας στο Πανεπιστήμιο Dalhousie και επικεφαλής της μελέτης, Μίτα Ντασόγκ.

Όπως είπε η ειδικός στόχος είναι η συσκευή να είναι διαθέσιμη σε όλο τον κόσμο, καθώς η ιδιότητά της να είναι φορητή μπορεί να προσφέρει σανίδα σωτηρίας για πολλούς ανθρώπους που εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, είτε εξαιτίας συρράξεων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

«Το νερό αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιβίωση, επομένως ελπίζουμε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε κοινότητες σαν αυτές», τόνισε.

Πηγήnewmoney.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα