Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
29.8 C
Ηράκλειο

Δες τον καιρό

Παιδική παράσταση αφήγησης «Ανεράιδες και Στοιχειά» στο Heraklion Arts and Culture!

Πρέπει να διαβάσετε

Η Παιδική Παράσταση Αφήγησης “Ανεράιδες και Στοιχειά” παρουσιάζεται σήμερα στο κανάλι πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου, Heraklion Arts and Culture!

Η παράσταση αφήγησης «Ανεράιδες και Στοιχειά» που αποτελεί μια σύνθεση από λαϊκές παραδόσεις, παραμύθια, θρύλους και παραλογές θα κάνει πρεμιέρα, απόψε, Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022 στις 20:00, ενώ αμέσως μετά θα μείνει διαθέσιμη on demand στη Ζώνη θέασης «Κόκκινη Κλωστή Δεμένη», στον παρακάτω σύνδεσμο  https://youtu.be/ho15IAKivHM

Η μουσική σε ρόλο συναφηγητή ανακρατά την ένταση των ιστοριών, πότε πρωτοπορεί και πότε ακολουθεί πλέκοντας μια δημιουργική σχέση με την φωνή της αφήγησης. Στον πυρήνα της παράστασης βρίσκεται ένα λαϊκό μαγικό παραμύθι από την κρητική παράδοση γνωστό ως «Το μαντήλι τσ’ ανεράιδας». Η αφηγήτρια πλέκοντας γνωστά παραμυθιακά μοτίβα δημιουργεί μια εκτεταμένη συνθετική παραλλαγή του παραμυθιού εμπλουτισμένη με ηθογραφικά στοιχεία της κρητικής παράδοσης.   Η αφήγηση συνεχίζεται με θρύλους από την ελληνική επαρχία για τις «αλουστίνες», τις «καλοκυράδες», τις «αγελούδες» ή όπως αλλιώς ονομάζονται κατά τόπους οι νεράιδες. Βασική πηγή των ιστοριών είναι η λαογραφική συλλογή «Παραδόσεις» του Ν. Πολίτη. Σειρά έχει η παράδοση του δημοτικού τραγουδιού και μια κρητική παραλογή του στεριώματος ενός γεφυριού με την θυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα. Το μοτίβο του γυναικείου στοιχειώματος, γνωστό κυρίως από το δημοτικό τραγούδι «Του Γιοφυριού της Άρτας», εδώ το βρίσκουμε ειπωμένο στην κρητική παράδοση με αναφορά στην Καμάρα των Βρυσών στον Αποκόρωνα. Ακολουθούν ακόμη δύο θρύλοι για στοιχειά στην Κρήτη, ο πρώτος αναφέρεται στη λίμνη του Κουρνά και ο δεύτερος στο φαράγγι της Σαμαριάς.
Πηγή άντλησης των ιστοριών είναι το βιβλίο «Η Κρήτη των θρύλων» του Βασίλη Χαρωνίτη.
Συντελεστές: Ελεάνα Χατζάκη, Έρευνα-επιμέλεια-αφήγηση | Γιώργος Παπιώτης, Μουσική-τραγούδι | Σταύρος Συμεωνίδης, Νίκος Θωμάς, Άρης Παυλίδης: Οργάνωση Παραγωγής

Παραγωγή: Δήμος Ηρακλείου -Αντιδημαρχία Πολιτισμού

Εγγραφείτε τώρα στο κανάλι πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου και παρακολουθήστε ζωντανά όλες τις on line πρεμιέρες καθώς και όλες τις παραγωγές του Heraklion Arts and Culture on demand!

Για ΔΩΡΕΑΝ εγγραφή ακολουθείστε τον παρακάτω σύνδεσμο: https://bit.ly/2Ym3OSb

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα