Παιδιά μετανιώνουν που κατήγγειλαν την σε βάρος τους κακοποίηση λόγω των διαδικασιών

Πρέπει να διαβάσετε

Μια σημαντική ημερίδα για την μετεκπαίδευση επαγγελματιών στη διαχείριση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών τόσο σε ότι αφορά την αναγνώρισή τους αλλά κυρίως στην διαχείρισή τους, με στόχο την αποφυγή της εκ νέου θυματοποίησης των παιδιών αυτών, πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Ηράκλειο.

Η ημερίδα με θέμα «Ενίσχυση της ικανότητας των επαγγελματιών αναφορικά με την αναγνώριση και διαχείριση περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων, με έμφαση στη διαδικασία της δικανικής συνέντευξης με ανήλικα θύματα και μάρτυρες βίας», διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Ν. Ηρακλείου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

«Είναι μια δύσκολη κατάσταση αυτή που ζούμε καθημερινά. Μόλις το 7% των περιπτώσεων παιδιών που έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά γίνονται γνωστές», δήλωσε η πρόεδρος του συνδέσμου Μαίρη Παχιαδάκη, τονίζοντας πως είναι πολύ σημαντικό οι επαγγελματίες να γνωρίζουν τους ορθούς τρόπους διαχείρισης των περιστατικών αυτών.

Όπως συμπλήρωσε η ίδια, είναι μεγάλο το ποσοστό των παιδιών που μετανιώνουν που καταγγέλλουν την σε βάρος τους κακοποίηση λόγω της διαδικασίας που έπεται της καταγγελίας τους. «Μετά από τις αλλεπάλληλες και συνεχείς ερωτήσεις τα παιδιά μπορεί να πάθουν σύγχυση. Όλοι θα πρέπει να βρίσκουμε πως θα επουλώσουμε τις πληγές αυτών των παιδιών, αλλά και δίαυλους επικοινωνίας με τα παιδιά-θύματα. Στόχος της σημερινής ημερίδα είναι να βρούμε τον τρόπο να ακουμπήσουμε με τέτοια απαλότητα τις ψυχές αυτών των παιδιών ώστε να μην υποστούν μια δευτερογενή κακοποίηση που θα την κουβαλούν και αυτή στην ζωή τους».

«Χρειάζεται επιτέλους να εφαρμοστούν τα αυτονόητα. Έχουμε επαρκές δίκαιο που όμως δεν εφαρμόζεται. Δεν εφαρμόζεται επίσης κανένας κώδικας δεοντολογίας, βλέπετε ότι τα παιδιά επαναθυματοποιούνται ξανά και ξανά. Υπάρχει ένας διαρκής επανατραυματισμός τους από όλους. Διαρροή καταθέσεων, media, επαναληψιμότητα των διαδικασιών, είναι μια καφκική κατάσταση δίχως αρχή και τέλος. Πρέπει κάποτε να εφαρμόσουμε τον νόμο, τα πρωτόκολλα που έχουμε και να εκπαιδεύσουμε τους επαγγελματίες και να σταθούμε πραγματικά όπως αξίζει αυτή της ανηλικότητας, η οποία είναι ιερή», δήλωσε η Καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Όλγα Θεμελή.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού έργου ENCLAVE που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο προστασίας των ανήλικων θυμάτων κακοποίησης και της αποφυγής δευτερογενούς θυματοποίησης αυτών μετά την καταγγελία. Μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 5 χώρες στην Ε.Ε. διαπιστώθηκαν τα προβλήματα σχετικά με το ζήτημα αυτό, τα κενά στην εφαρμογή τόσο της εθνικής νομοθεσίας, όσο και της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2012/12/29. Έτσι, καταγράφηκαν Προτάσεις αντιμετώπισης του ζητήματος και Πολιτικές υιοθέτησης με σκοπό την αποφυγή της εκ νέου θυματοποίησης των παιδιών αυτών.

Τα ανήλικα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης καλούνται συχνά περισσότερες από μια φορές να περιγράψουν τα δεινά της παραβίασης που υπέστησαν σε επαγγελματίες των υπηρεσιών της ψυχικής υγείας και του συστήματος της ποινικής δικαιοσύνης. Πλήθος ερευνητών υπογραμμίζουν τα αρνητικά αποτελέσματα που μπορεί να συνεπάγεται η υιοθέτηση υποβλητικών και αναξιόπιστων μεθόδων όπως για παράδειγμα η χρήση καθοδηγητικών ερωτήσεων, η επανάληψη συνεντεύξεων με μεγάλη συχνότητα σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα από διαφορετικά και με ελάχιστη ειδική εκπαίδευση άτομα.

Στο πλαίσιο της ημερίδας αναλύθηκαν οι καλές πρακτικές προστασίας τους από την δευτερογενή κακοποίηση.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα