Ασθενείς που φέρουν την μετάλλαξη Δέλτα, είναι οι περισσότεροι ασθενείς που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, ανέφερε πως πρόκειται για βαριά περιστατικά με επιπλοκές και γι’ αυτό νοσηλεύονται αρκετό χρονικό διάστημα. «Ο δείκτης αυτών των ασθενών στις ΜΕΘ, θα παραμείνει υψηλός και μετά τις 20 του μήνα, θα αρχίσει να μειώνεται αλλά με αργούς ρυθμούς. Οι ασθενείς αυτοί είναι δύσκολοι στην εντόπιση τους και με πολλές επιπλοκές. Οι ασθενείς με Όμικρον νοσηλεύονται στις απλές κλινικές κορωνοϊού και μοιράζονται 50-50% Όμικρον. Η Όμικρον είναι μια μετάλλαξη πολύ μεταδοτική και στους μεν εμβολιασμένους, τα συμπτώματα είναι απλά στους ανεμβολίαστους όμως, τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο και πολλοί νοσηλεύονται στα νοσοκομεία».

Πρόσθεσε δε, πως τα στοιχεία που υπάρχουν είναι από την Όμικρον και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ασθενής στην ΜΕΘ.

Σύμφωνα με την κα. Παγώνη ο αριθμός των κρουσμάτων είναι συγκεκριμένος και μειωμένος συγκριτικά με προηγούμενες ημέρες, όμως οι δείκτες των θανάτων και των ΜΕΘ είναι υψηλοί. «Παραμένουν υψηλοί και θα παραμείνουν, για αρκετές ημέρες. Η αποκλιμάκωση θα αρχίσει να φαίνεται με αργούς ρυθμούς μετά τις 23 του μήνα και όταν λέμε αποκλιμάκωση, δεν σημαίνει ότι τα πράγματα θα ομαλοποιηθούν τον Ιανουάριο, θα μπούμε στον Φεβρουάριο, σιγά-σιγά οι δείκτες θα μειώνονται και εφόσον τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας και με τους εμβολιασμούς και αυτοί που πρέπει να κάνουν την γ’ δόση όσοι το δυνατόν περισσότεροι γιατί είναι η γ’ δόση, αυτό που ασφαλίζει και από την Όμικρον, αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι».

Όπως ανέφερε η κα. Παγώνη, με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι τώρα, από τις μελέτες αλλά και από τα στοιχεία του εξωτερικού που βρίσκεται πιο μπροστά από τη χώρα μας, φαίνεται ότι και το Πάσχα θα είναι καλό. «Θα μπορούμε να σουβλίσουμε αρνί, θα είμαστε πιο ελεύθεροι, χωρίς να λέμε ότι η πανδημία θα τελειώσει, ο ιός είναι εδώ, εμείς θα πρέπει να προχωρήσουμε τους εμβολιασμούς, να φτάσουμε σε υψηλά ποσοστά,  τα μέτρα ατομικής προστασίας με προσοχή και βέβαια ένα διαφορετικό Πάσχα από τα άλλα».

Κλείνοντας, η κα. Παγώνη αναφέρθηκε στην επίταξη των ιδιωτών γιατρών λέγοντας πως είναι πολύ δύσκολο για τους συναδέλφους της, που έχουν επιλέξει τι θα κάνουν, να τους μετακινούν σε ένα νοσοκομείο με επίταξη. «Δεν γνωρίζουν τις συνθήκες πως δουλεύει το team του κάθε νοσοκομείου. Είναι πολύ δύσκολο και για να προσαρμοστούν, θέλει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η επίταξη αυτή, είναι πολύ δύσκολη, τι θα έπρεπε να γίνει; Να προχωρήσουν οι κρίσεις των γιατρών των μόνιμων και να παρουσιαστούν για να βοηθήσουν το σύστημα που μόλις τελειώσουν έχουν πλήρη επαφή με τα νοσοκομεία και θα μπορούσαν να διοριστούν και να βοηθήσουν. Το δεύτερο είναι ότι τα νοσοκομεία τα ιδιωτικά θα μπορούσαν να έχουν αναλάβει, τα ίδια τα μεγάλα θεραπευτήρια τους ασθενείς με κορωνοϊό και να τους διαχειρίζονταν στα δικά τους ιδιωτικά θεραπευτήρια. Μόνο έτσι μπορούσε να βοηθηθεί το σύστημα, η επίταξη δεν νομίζω ότι μπορεί να δώσει βοήθεια στο σύστημα υγείας».