Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Παγώνη: Η γρίπη θα ξεκινήσει μετά τις 20 Δεκεμβρίου – Το κρίσιμο τρίμηνο

Πρέπει να διαβάσετε

Μετά τις 20-25 Δεκεμβρίου, θα ξεκινήσει η γρίπη, εκτίμησε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη, ενώ όπως είπε, τα περισσότερα κρούσματα θα εμφανιστούν «Ιανουάριο, Φεβρουάριο ίσως και Μάρτιο».

«Έχουμε πάρα πολλές ιώσεις τις οποίες δεν περιμέναμε. Συνήθως αυτές ήταν αρχές Δεκέμβρη. Τώρα τις έχουμε από αρχές Νοεμβρίου. Υπάρχει όμως πρόβλημα και με τον covid. Ο κορωνοϊός δεν έφυγε, είναι εδώ και αυτά τα κρούσματα που ανακοινώνονται δεν είναι τα πραγματικά. Γιατί πλέον οι περισσότεροι δεν είναι υποχρεωμένοι να το δηλώσουν και δεν τα δηλώνουν. Και υπάρχει κόσμος που νοσεί αυτή τη στιγμή. Μάλιστα, υπάρχουν και τα κοκτέιλ κορωνοϊού και γρίπης, που είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί», ανέφερε η κ. Παγώνη σχετικά με τις ιώσεις που κυκλοφορούν.

Αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, επισήμανε ότι αυτή είναι υπό έλεγχο. «Έχουμε μια αύξηση στις απλές κλίνες έως 12% με 14%, στις ΜΕΘ δεν έχουμε πίεση. Είναι περίπου 7% η αύξηση και κάπου 122 άτομα νοσηλευόμενοι, άρα η κατάσταση είναι ελεγχόμενη».

Αναφερόμενη στο νέο νομοσχέδιο για το ΕΣΥ, η κ. Παγώνη επισήμανε ότι είναι προβληματικό.

«Οι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Τα νοσοκομεία λειτουργούν με ομάδες και αυτές οι ομάδες αναλαμβάνουν τους ασθενείς. Όταν κάνουμε ένα νομοσχέδιο στο οποίο θα πούμε ότι ξέρετε, μπορείτε να κάνετε απογευματινό ιατρείο και να πάτε στον ιδιωτικό τομέα, σημαίνει ότι μέσα στην κλινική κάποιοι θα φεύγουν, κάποιοι θα μένουν. Αυτοί που θα μένουν θα κάνουν τη δουλειά αυτών που θα φεύγουν. Θα υπάρχει μια ανακατωσούρα, μέσα στα τμήματα και δεν θα εξυπηρετούνται οι ασθενείς όπως πρέπει», συμπλήρωσε.

Σχετικά με την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στην εργασία τους, η κ. Παγώνη τόνισε ότι είχαν προσπαθήσει πολλές φορές να πείσουν αυτούς τους ανθρώπους να εμβολιαστούν, χωρίς επιτυχία.

«Αυτό που έχει σημασία είναι να συνειδητοποιήσουν ότι μπαίνουν σε ένα περιβάλλον με υψηλό ιϊκό φορτίο, στα νοσοκομεία, που σημαίνει ότι θα νοσήσουν οι ίδιοι, θα μεταδώσουν στις οικογένειές τους και θα μεταδίδουν και στους ασθενείς. Γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να κάνουν σε πολύ τακτά διαστήματα, όπως κάνουμε και μεις, τεστ», πρόσθεσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα