Παγώνη από Κρήτη: Να μη βιαστούμε να βγάλουμε τις μάσκες

«Πάμε καλά, αλλά χρειάζεται προσοχή» τόνισε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, η οποία βρίσκεται στα Χανιά για το 15ο Επιστημονικό και Επαγγελματικό Νοσηλευτικό Συνέδριο.

Η κα. Παγώνη σημείωσε πως οι πολίτες δεν πρέπει να βιάζονται να βγουν οι μάσκες. «Δεν μας ενοχλούν, ο κορωνοϊός είναι εδώ, όπου χρειάζεται θα τη φοράμε και σε κλειστούς αλλά και σε εσωτερικούς χώρους, μην ξεχνάμε ότι δίπλα μας έχουμε τον ιό και τις παραλλαγές του, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Μάλιστα, τόνισε πως δεν πρέπει να γίνονται συγκρίσεις με άλλες χώρες διότι η κάθε μία έχει το δικό της ποσοστό εμβολιασμού. «Η Δανία έχει 97% εμβολιασμένων, δεν φορούν μάσκες, εμείς ακόμη και η γ’ δόση από τις ομάδες υψηλού κινδύνου με υποκείμενα νοσήματα δεν έχει προχωρήσει πολύ και το πιέζουμε να γίνεται, οι ομάδες όμως πρέπει να κάνουν την 4η δόση να προχωρήσουν. Μην ξεχνιόμαστε επειδή είναι το καλοκαίρι, είμαστε σε εξωτερικούς χώρους, θα υπάρχει μικρότερη μετάδοση, αυτό είναι αλήθεια, γιατί όταν είσαι σε μεγάλο εξωτερικό χώρο, δεν υπάρχει πρόβλημα να μεταδοθεί ο ιός, από το Σεπτέμβριο που είμαστε εδώ πρέπει να φροντίσουμε να μειωθούν τα κρούσματα, οι δείκτες και να ζήσουμε ελεύθεροι, να μην περάσουμε ότι περάσαμε δύο χρόνια».

Για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας που εντοπίστηκαν στην χώρα μας, η κα. Παγώνη σημείωσε πως τα παιδιά είχαν απλά συμπτώματα ενώ υπάρχει και ο εργαστηριακός έλεγχος που έδειξε ότι είχαν ανεβάσει τρανσαμινάσες τα παιδιά. «Όμως η αντιμετώπιση ήταν σωστή, χωρίς ιδιαίτερη φαρμακευτική αγωγή, χρειάζεται ψυχραιμία, ήταν λογικό να έρθει στη χώρα μας όταν έχουμε κινητικότητα και κόσμο που πηγαινοέρχεται. Η Ευρώπη είχε πολλά κρούσματα, ιδιαίτερα η Αγγλία. Έχει σημασία ότι αν χρειαστεί μεταμόσχευση, υπάρχει συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας, μe τα δύο μεγάλα κέντρα στην Ρώμη και στο Παλέρμο, όταν δουν οι γονείς συμπτώματα στα παιδιά τους, άμεση επικοινωνία με τον παιδίατρο, αυτός θα δώσει οδηγίες και θα προχωρήσουμε κανονικά».

Η κα. Παγώνη ανέφερε πως τα παιδιά που έχουν κάνει το εμβόλιο της ηπατίτιδας, αφορά συγκεκριμένους ιούς. «Αυτή τη στιγμή περιμένουμε τα αποτελέσματα των εξετάσεων για να δούμε την αιτία της ηπατίτιδας, από ότι λένε – τουλάχιστον δεν έχουμε πλήρη στοιχεία – πρέπει να είναι ο αδενοϊός σε ένα μεγάλο ποσοστό και ένα άλλο ποσοστό αδενοϊός με κάποιο άλλο ιό. Θα περιμένουμε σαφή αποτελέσματα των εξετάσεων και από εκεί και μετά θα μιλήσουμε. Όσον αφορά τα εμβόλια, σωστά έχουν γίνει, μετά χαλαρώσαμε και δεν έγιναν πολλά σε παιδιά, αυτά που έχουν γίνει αφορούν πέντε ιούς».

Κλείνοντας, η κα. Παγώνη αναφέρθηκε στο συνέδριο που πραγματοποιείται στα Χανιά λέγοντας πως χθες έγινε η έναρξη και σήμερα ξεκίνησαν οι θεματολογίες, όπου είχαν και έναν αέρα… Κρήτης καθώς χορευτές χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς!

Δείτε αναλυτικά όσα είπε η κα. Παγώνη για το συνέδριο:

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα