Παγκόσμια Ημέρα ζώων: Η φιλοζωία έχει πολλά πρόσωπα

Πρέπει να διαβάσετε

Η Παγκόσμια Ημέρα ζώων, στοχεύει στην παγκόσμια κινητοποίηση του κοινού, με σκοπό το χτίσιμο ενός καλύτερου μέρους για όλα τα ζώα του πλανήτη. Μέσω της αύξησης της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης στόχος είναι, να δημιουργηθεί ένας κόσμος όπου τα ζώα θα αναγνωρίζονται πάντα ως αισθανόμενα όντα και θα δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην καλή διαβίωση τους.

Μεμονωμένες προσπάθειες για να γίνουν τα παραπάνω πραγματικότητα, καταβάλλουν καθημερινά όλοι εκείνοι οι εθελοντές φιλοζωικών οργανώσεων, οι οποίοι ξοδεύουν χρόνο και χρήμα αφιλοκερδώς, προκειμένου να βοηθήσουν τα πλάσματα που τους έχουν ανάγκη.

Η Σίντυ Εμμανουήλ, μια από τα πέντε ιδρυτικά μέλη της Ομάδας Εθελοντών «Νοιάζομαι» Ρεθύμνου, εξηγεί στο Creta24, τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αναφορικά με το ζήτημα των αδέσποτων/εγκαταλελειμμένων ζώων στο Ρέθυμνο. Όπως περιγράφει, τα μέλη και οι εθελοντές έχουν μειωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθιστώντας το έργο των υπολοίπων πιο δύσκολο και πιο απαιτητικό.

«Παλιότερα υπήρχαν περισσότεροι εθελοντές, όμως όταν ξεκίνησαν να αντιλαμβάνονται τις απαιτήσεις, σταδιακά αποχωρούσαν. Το πιο σημαντικό έλλειμα που αντιμετωπίζουμε όμως είναι η έλλειψη χώρου φιλοξενίας. Θα έπρεπε ο Δήμος να έχει προβλέψει τη δημιουργία ενός χώρου, ο οποίος θα απασχολεί και άτομα τα οποία θα φροντίζουν και θα προσέχουν τα ζώα, όπως γίνεται και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Τώρα έχουμε έναν πολύ μικρό χώρο που δεν μας εξυπηρετεί ούτε στο ελάχιστο».

Μέχρι στιγμής, ο Δήμος Ρεθύμνου βοηθάει με τροφές και κτηνιάτρους, ενώ παρέχει συγκεκριμένο αριθμό θέσεων για να μπορέσουν να χορηγηθούν σε αδέσποτα της πόλης τα ειδικά τσιπ, ούτως ώστε να θεωρούνται πλέον αδέσποτα του Δήμου. Ωστόσο, σε περίπτωση που κάποιο ζώο χρειάζεται εγχείρηση, ο Δήμος δεν καλύπτει τα έξοδα, με αποτέλεσμα τα μέλη της ομάδας και οι εθελοντές να μαζεύουν χρήματα μέσω δωρεών, προκειμένου να καταφέρουν να το περιθάλψουν.

Ένα ακόμη σημείο, το οποίο σύμφωνα με την κα. Εμμανουήλ, χρήζει ιδιαίτερης σημασίας, αφορά τις στειρώσεις, οι οποίες κατά κύριο λόγο δεν πραγματοποιούνται. Όπως περιγράφει, σπάνια τα αδέσποτα ζώα ευθύνονται για τη δημιουργία άλλων αδέσποτων. Συνήθως, το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι τα δεσποζόμενα ζώα δεν στειρώνονται από τους ιδιοκτήτες τους, και έτσι μια απρόβλεπτη εγκυμοσύνη, οδηγεί σε.. κάδους σκουπιδιών.

«Τα ζώα δεν είναι για τα σκουπίδια. Έχουμε βρει πολλές φορές κουταβάκια και γατάκια πεταμένα και αυτό πραγματικά μας στενοχωρεί. Πρέπει να γίνονται στειρώσεις και στα θηλυκά και στα αρσενικά ζώα. Στο Δημοτικό Κτηνιατρείο Ζουρίδι πραγματοποιούνται, κατόπιν ραντεβού, δωρεάν στειρώσεις. Παρόλα αυτά, αξίζει να αναφέρουμε ότι έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε ένα καλό επίπεδο στα αδέσποτα της πόλης».

Οι φιλοζωικές οργανώσεις είναι γνωστές για το αυστηρό προφίλ που κρατούν απέναντι στις υιοθεσίες. Αν και αυτή η στάση μπορεί να ξενίσει κάποιον επίδοξο ιδιοκτήτη, ωστόσο από πλευράς των μελών, είναι εντελώς δικαιολογημένη.

«Είμαστε αυστηροί με τις υιοθεσίες γιατί πολύ απλά δεν παίζουμε με τις ζωές αυτών των ψυχών. Η τύχη τους βρίσκεται στα χέρια μας και προσπαθούμε πάντα να τους βρούμε το καλύτερο σπίτι, αυτό είναι και η ανταμοιβή μας εξάλλου. Στην τελική αν το σκεφτεί κανείς, όποιος είναι σίγουρος ότι θα αγαπάει και θα φροντίζει το κατοικίδιο του δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από κάποιον έλεγχο. Επίσης με τα χρόνια έχουμε καταφέρει να ξεχωρίζουμε κάποιες περιπτώσεις. Γενικά είμαστε υπέρ των υπεύθυνων υιοθεσιών».

«Η φιλοζωία έχει πολλά πρόσωπα», έχει συνειδητοποιήσει η κα. Εμμανουήλ με τα χρόνια. Μπορεί κάποιος να έχει το σκύλο του δεμένο αλλά να το αγαπάει το ίδιο με κάποιον που τον έχει πάνω στον καναπέ του. Εν πάση περιπτώσει, είναι σημαντικό ο κόσμος να αντιληφθεί τα είδη της κακοποίησης που μπορεί να υφίστανται ένα ζώο. Υπάρχει βέβαια η ενεργητική κακοποίηση, όπου κάποιος χτυπάει το κατοικίδιο του, υπάρχει όμως και η παθητική κακοποίηση, σε περίπτωση δηλαδή που το αφήνει όλη μέρα στο μπαλκόνι.

«Σε περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί κακοποίηση απέναντι σε κάποιο ανυπεράσπιστο ζώο, οφείλει να το καταγγείλει κατευθείαν στην αστυνομία. Είναι ευθύνη της αστυνομίας να διαχειριστεί αυτό το περιστατικό και όχι των φιλοζωικών οργανώσεων. Βέβαια οι περισσότεροι φοβούνται να κάνουν επώνυμη καταγγελία, αλλά νομίζω πλέον μπορείς να κανείς και ανώνυμη».

Αν αγαπάς τα ζώα και είσαι πρόθυμος/-η να βοηθήσεις μπορείς να απευθυνθείς στην Ομάδα Εθελοντών «Νοιάζομαι» Ρεθύμνου, για να σε κατευθύνουν οι υπεύθυνοι σχετικά με τον τρόπο που μπορείς να συνεισφέρεις. Οποιαδήποτε βοήθεια είναι σημαντική.

Μπορείτε να βρείτε την σελίδα της Ομάδας Εθελοντών «Νοιάζομαι» εδώ.

Μπορείτε να βρείτε οδηγίες για καταγγελία κακοποίησης ζώων εδώ.

 

Εμμανουέλα Φωτάκη/ Creta24

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα