Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: Οι κανόνες καλής στοματικής υγιεινής

Πρέπει να διαβάσετε

Η κακή στοματική υγεία επηρεάζει τις καθημερινές μας δραστηριότητες, αλλά, ενώ τα νοσήματα του στόματος μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό, αυτά εξακολουθούν να επιβαρύνουν σχεδόν 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη μας.

Με αφορμή τη σημερινή (20 Μαρτίου) Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία υπενθυμίζει τους κανόνες της στοματικής υγείας και υπενθυμίζει την αξία της καλής στοματικής υγείας, την άρρηκτη σύνδεσή της με τη γενική υγεία και τα οφέλη της διατήρησής της καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) συστήνει και φέτος:

– Την υιοθέτηση της καλής στοματικής υγείας στην καθημερινότητα όλων μας,

– Την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο,

– Την ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή,

– Τον περιορισμό της κατανάλωσης ζάχαρης,

– Την αποχή από τη χρήση καπνού,

– Τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ.

Σε δήλωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας, ο πρόεδρος της ΕΟΟ, Αθανάσιος Α. Δεβλιώτης, αναφέρει: «Η κακή στοματική υγεία πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί ως θέμα υψηλής ιεράρχησης στην παγκόσμια ατζέντα για την υγεία και την ανάπτυξη. Γι’ αυτό το λόγο όλες οι οδοντιατρικές ομοσπονδίες παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, απευθύνουν έκκληση στις κυβερνήσεις και στις ηγεσίες των εθνικών Συστημάτων Υγείας να αντιληφθούν την αναγκαιότητα και τον κρίσιμο ρόλο της δια βίου οδοντιατρικής φροντίδας».

Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση των στοματικών παθήσεων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας και τη σπουδαιότητά της για την υγεία του γενικού πληθυσμού, η Ελληνική Εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής (ΕΕΣΓΠΧ) εξηγεί ότι έρευνες δείχνουν πως το 90% του πληθυσμού θα εμφανίσει κάποια στοματική νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής του, όπως επίσης ότι οι στοματικές παθήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο και δυσφορία, κοινωνική απομόνωση, απώλεια αυτοπεποίθησης, ενώ συχνά συνδέονται με άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας (από καρδιαγγειακά έως ορισμένους καρκίνους). Γι’ αυτό το λόγο, καθίσταται απαραίτητη η ευαισθητοποίηση, η πρόληψη και η παραπομπή στον κατάλληλο ιατρό.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΕΣΓΠΧ, Δρ. Αναστάσιος Ι. Μυλωνάς, «οι καλές συνήθειες στοματικής υγιεινής προάγουν την εν γένει σωματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου και πρέπει να αποτελούν μέρος της καθημερινότητας του καθενός μας. Η πρόληψη των στοματικών παθήσεων είναι κρίσιμης σημασίας, ενώ επίσης η έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική τους αντιμετώπιση είναι έργο των ειδικών, αναλόγως της περίπτωσης. Οι στοματικοί και γναθοπροσωπικοί χειρουργοί υπηρετούμε μια ειδικότητα που αφορά ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και συνεργαζόμαστε με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων (όπως οδοντίατροι, ογκολόγοι-παθολόγοι, ογκολόγοι-ακτινοθεραπευτές, ΩΡΛ, πλαστικοί χειρουργοί κ.ά.) για την αντιμετώπιση περίπλοκων καταστάσεων».

Η ειδικότητα της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής επιλαμβάνεται συνήθων και σπανιότερων παθολογικών καταστάσεων που αφορούν τη στοματική κοιλότητα, τις γνάθους και το πρόσωπο, καθώς και τις επεκτάσεις τους στην κεφαλή και στον τράχηλο. Σήμερα αποτελεί Ειδικότητα της Ιατρικής και της Οδοντιατρικής, για την απόκτηση της οποίας απαιτούνται πτυχίο Οδοντιατρικής, πτυχίο Ιατρικής, καθώς και πενταετής ειδίκευση στον τομέα της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής.

Ως εκ τούτου, ο στοματικός και γναθοπροσωπικός χειρουργός είναι ένας άρτια εκπαιδευμένος χειρουργός, ο οποίος είναι σε θέση να αντιμετωπίσει από τα πιο απλά περιστατικά, όπως μια δύσκολη εξαγωγή δοντιού (έγκλειστου φρονιμίτη) μέχρι και τα πιο περίπλοκα, όπως εκτομή κακοήθων όγκων του στόματος, των γνάθων και του προσώπου, με τις επεκτάσεις τους στην κεφαλή και τον τράχηλο, φροντίζοντας για την άμεση λειτουργική και αισθητική τους αποκατάσταση.

Ο στοματοπροσωπικός πόνος, οι παθήσεις των σιελογόνων αδένων, αλλά και παθολογικές καταστάσεις που χρήζουν χειρουργικών επεμβάσεων (οδοντοφατνιακή χειρουργική, επανορθωτική προπροσθετική χειρουργική, ορθογναθική χειρουργική, χειρουργική ογκολογία της στοματογναθοπροσωπικής χώρας, αισθητική στοματική και γναθοπροσωπική χειρουργική) δημιουργούν μια συνθήκη που απαιτεί έγκαιρη αναζήτηση στοματικού και γναθοπροσωπικού χειρουργού για τη σωστή προσέγγιση και αντιμετώπιση.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα