Η 1η Οκτωβρίου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Καφέ – αν και κάθε μέρα μπορεί να γιορταστεί ως τέτοια, γιατί κανείς δεν διανοείται να την ξεκινήσει χωρίς καφέ. Σε κάθε περίπτωση, είναι μια επιπλέον αφορμή για να αναδειχθεί η κουλτούρα, η παράδοση αλλά και η σημασία του καφέ στη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
Ο καφές δεν είναι απλώς το πιο αγαπημένο καθημερινό ρόφημα, αλλά και ένα προϊόν με τεράστια ιστορία, κοινωνικό βάρος και – σε ορισμένες περιπτώσεις – εξαιρετικά υψηλή αξία. Από κόκκους καφέ που περνούν μέσα από το πεπτικό σύστημα ζώων μέχρι οικογενειακές φυτείες που πειραματίζονται με ειδικές τεχνικές καλλιέργειας, αυτές είναι οι πιο ακριβές ποικιλίες καφέ στον κόσμο.
1. Black Ivory – 2.500 δολάρια/κιλό
Black Ivory
Ο ακριβότερος καφές παγκοσμίως προέρχεται από την Ταϊλάνδη και την περιοχή του «Χρυσού Τριγώνου» στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου συνορεύει με το Λάος και τη Μιανμάρ. Οι κόκκοι καφέ αναμιγνύονται με φρούτα και δίνονται ως τροφή σε ελέφαντες, οι οποίοι στη συνέχεια τους χωνεύουν. Μετά την απέκκριση, οι κόκκοι συλλέγονται, πλένονται και στη συνέχεια συσκευάζονται για πώληση. Η φυσική ζύμωση στο πεπτικό τους σύστημα προσδίδει στους κόκκους έναν σοκολατένιο χαρακτήρα και αφαιρεί την έντονη πικράδα. Η ετήσια παραγωγή είναι μόλις 225 κιλά, γεγονός που καθιστά τον καφέ Black Ivory εξαιρετικά σπάνιο.
2. Misha – 1.500 δολάρια/κιλό
Καλλιεργείται στα υψίπεδα των Άνδεων και η διαδικασία παραγωγής του είναι παρόμοια με του Black Ivory που προαναφέραμε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι κόκκοι καφέ καταναλώνονται από τοπικά ζώα που ονομάζονται κοάτι (ανήκουν στην οικογένεια των ρακούν) και μέσα στο στομάχι τους αναμειγνύονται με φρούτα που έχουν καταναλωθεί προηγουμένως, όπως παπάγια και ανανάς. Έτσι αποκτούν ένα τροπικό άρωμα και μια πλούσια σοκολατένια γεύση.
3. Kopi Luwak – 1.300 δολάρια/κιλό
Ο πιο διάσημος «ακριβός καφές» προέρχεται από την Ινδονησία και ανήκει στην ίδια κατηγορία παρασκευής με τους δύο προηγούμενους, με χρήση ζωντανών ζώων. Τα ζώα αυτά είναι τα σαρκοφάγα θηλαστικά μοσχογαλές, γνωστά και ως σιβέτ. Οι κόκκοι καφέ που συλλέγονται από τα περιττώματά τους είναι γνωστοί για το έντονο γήινο και μοσχοβολιστό άρωμά τους, με νότες καραμέλας και σοκολάτας.
4. Ospina – 1.250 δολάρια/κιλό
Ospina Coffee
Η ονομασία Ospina αποτελεί συνώνυμο της κολομβιανής αριστείας στον καφέ. Οι κόκκοι καλλιεργούνται στις ορεινές περιοχές των Άνδεων, όπου επωφελούνται από το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά ηφαιστειακό έδαφος και τις συχνές βροχοπτώσεις. Προέρχονται αποκλειστικά από φυτά Arabica Typica, τα οποία θεωρούνται η «σαμπάνια του καφέ». Μετά τη συγκομιδή, οι κόκκοι αποξηραίνονται στον ήλιο και αλέθονται με το χέρι για να παράγουν ένα τέλεια ισορροπημένο γλυκό και βελούδινο φλιτζάνι καφέ.
5. Hacienda La Esmeralda – 1.230 δολάρια/κιλό
Οικογενειακή επιχείρηση στον Παναμά, που έχει κερδίσει πολλά βραβεία για την ποιότητα του καφέ της. Οι φυτείες βρίσκονται στις πλαγιές του όρους Μπαρού και τα φυτά μεγαλώνουν κάτω από τη σκιά τροπικών δέντρων μάνγκο. Ο καφές τους έχει νότες ροδάκινου, βανίλιας, λεβάντας και μελιού, με έντονη οξύτητα και μακρά επίγευση.
6. Finca El Injerto – 1.100 δολάρια/κιλό
Finca El Injerto
Καλλιεργείται σε μια φιλική προς το περιβάλλον, 100% ουδέτερη ως προς τις εκπομπές άνθρακα φάρμα στη Γουατεμάλα, που δίνει προτεραιότητα στις βιώσιμες πρακτικές και την κοινωνική ευθύνη. Χάρη στο πλούσιο ηφαιστειακό έδαφος της περιοχής και το μεγάλο υψόμετρο, ο Finca El Injerto έχει μια απαλή γεύση με νότες μαύρης σοκολάτας, τσαγιού, τριαντάφυλλου και ταμάρινδου.
7. Saint Helena – 870 δολάρια/κιλό
Saint Helena
Η Αγία Ελένη, το μικρό ηφαιστειογενές νησί του Ατλαντικού είναι γνωστό ως τόπος εξορίας του Ναπολέοντα, αλλά και παραγωγής ενός ιδιαίτερα ακριβού και εκλεκτού καφέ. Η καλλιέργεια ξεκίνησε τον 19ο αιώνα και η παραγωγή, λόγω της μικρής περιοχής, είναι πολύ περιορισμένη. Ο σπάνιος καφές Saint Helena έχει αρώματα σοκολάτας και αμυγδάλου.
8. Molokai – 97 δολάρια/κιλό
Η Χαβάη φημίζεται για τους αρωματικούς καφέδες της και ο Molokai είναι η ακριβότερη ποικιλία της. Καλλιεργείται στο νησί Μολοκάι της κομητείας Μάουι, όπου τα καφεόδεντρα ευδοκιμούν στο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά κόκκινο έδαφός του. Το αποτέλεσμα είναι ένας ξεχωριστός καφές Arabica, διάσημος για τις πλούσιες γευστικές του νότες, που σερβίρεται σε διάφορα εστιατόρια του νησιού.