Ουκρανία: «Ο πόλεμος δεν θα έχει νικητή – Βαρύ το τίμημα για τον άμαχο πληθυσμό» λέει ο ΟΗΕ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία “δεν θα έχει νικητή”, δήλωσε σήμερα ο συντονιστής του ΟΗΕ για την κρίση στη χώρα, με αφορμή την συμπλήρωση 100 ημερών από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

“Ο πόλεμος αυτός δεν έχει και δεν θα έχει νικητή”, σημειώνει ο Αμίν Αουάντ σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

“Έχουμε ανάγκη για ειρήνη. Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει”, προσθέτει, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα βρίσκονται σε νεκρό σημείο εδώ και εβδομάδες.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου, “είχε βαρύ τίμημα για τον άμαχο πληθυσμό”, υπογραμμίζει ο Αουάντ, μιλώντας για “καταστροφές, καταστροφές στις πόλεις και τα χωριά”, όπως και “ζωών, σπιτιών, δουλειών” και για “χαμένες προοπτικές”.

Εδώ και εβδομάδες, οι στρατοί της Ουκρανίας και της Ρωσίας συγκρούονται στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, στην κοιλάδα με τα ορυχεία του Ντονμπάς, που αποτελεί πλέον τον στόχο στον οποίο έχει δώσει προτεραιότητα η Μόσχα, όπως και στον ουκρανικό νότο, όπου Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν αναφέρει την πιθανότητα προσάρτησης των κατεχόμενων εδαφών.

“Η κατάσταση στο ανατολικό τμήμα είναι πραγματικά δύσκολη”, σημείωσε την Τετάρτη ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό μέσο Newsmax, υπογραμμίζοντας ότι “60 ως 100 στρατιώτες πέφτουν νεκροί κάθε μέρα στο πεδίο των μαχών και περίπου 500 τραυματίζονται”.

“Σε λίγο περισσότερο από τρεις μήνες, σχεδόν 14 εκατομμύρια Ουκρανοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά”, συνεχίζει ο Άουαντ, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο “άνευ προηγουμένου στην ιστορία”.

Αναφερόμενος παράλληλα στις εξαγωγές, ο συντονιστής του ΟΗΕ για την κρίση στην Ουκρανία σημείωσε ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερες συνομιλίες για να επιτευχθεί μια συμφωνία, που θα επιτρέπει τις εξαγωγές από τη Ρωσία στο πλαίσιο μιας προβλεπόμενης συμφωνίας για την επανάληψη των ουκρανικών εξαγωγών τροφίμων.

“Η Ρωσία συμφώνησε κατ’αρχήν ότι θα συναινέσει σε αυτό, ωστόσο πρέπει να γίνουν περισσότερες διαπραγματεύσεις ώστε επίσης (…) να διευκολυνθούν οι εξαγωγές της Ρωσίας”, σημείωσε ο Άουαντ σε διαδικτυακή ενημέρωση των δημοσιογράφων από την έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εμφανίστηκε την Τετάρτη αισιόδοξος για μια άμβλυνση της κρίσης τροφίμων που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε συμφωνία για την άρση του αποκλεισμού για τα φορτία εμπορευμάτων, όπως τα σιτηρά, απέχει ακόμη πολύ.

Η σύγκρουση έχει πυροδοτήσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση, με την εκτίναξη των τιμών των σιτηρών, των φυτικών ελαίων, των καυσίμων και των λιπασμάτων. Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σιταριού, ενώ η Ρωσία είναι επίσης σημαντικός εξαγωγέας λιπασμάτων και η Ουκρανία σημαντικός προμηθευτής αραβοσίτου και ηλιελαίου.

Καθώς η Ρωσία ελέγχει ή έχει πρακτικά αποκλείσει όλα τα ουκρανικά λιμάνια στην Μαύρη Θάλασσα, οι αποστολές φορτίων με σιτηρά από την Ουκρανία έχουν σταματήσει από τις 24 Φεβρουαρίου που οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην χώρα, ενώ η Μόσχα επιρρίπτει την ευθύνη στις δυτικές κυρώσεις για τη διατάραξη των εξαγωγών και των σιτηρών και των λιπασμάτων.

Πηγή: protothema.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα