Ουκρανία – ΔΟΑΕ: Κρίσιμη η προστασία του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια μετά την έκρηξη στο φράγμα

Πρέπει να διαβάσετε

Το ρήγμα που προκλήθηκε στο φράγμα της Χερσώνας από την έκρηξη μετά την επίθεση της Ρωσίας έχει εντείνει την ανάγκη να προστατευτεί ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια στην Ουκρανία και να πρέπει να έχει αρκετό νερό ώστε να ψύχονται οι αντιδραστήρες του «για κάποιους μήνες».

Η δεξαμενή που βρίσκεται πάνω από τον ταμιευτήρα του φράγματος της Χερσώνας απελευθέρωσε νερό και πλημμύρισε όλη την πολεμική ζώνη, με την Ουκρανία και τη Ρωσία να κατηγορούν η μία την άλλη για την επίθεση, που μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα και στη δεξαμενή που ψύχει τον πυρηνικό σταθμό.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, η υπηρεσία του ΟΗΕ που επιτηρεί την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών, κάλεσε την Ουκρανία και τη Ρωσία να προστατεύσουν τη δεξαμενή, καθώς ο ταμιευτήρας του φράγματος παρείχε νερό που χρησιμοποιείτο για την απαραίτητη ψύξη των 6 αντιδραστήρων στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης καθώς και του εξαντλημένου καυσίμου και για τις εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ που έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα όταν η εξωτερική τροφοδοσία πέφτει.

«Υπάρχουν εναλλακτικές πηγές νερού. Μία κύρια είναι η μεγάλη δεξαμενή ψύξης δίπλα στην εγκατάσταση που εκ του σχεδιασμού παραμένει πάνω από το ύψος του ταμιευτήρα», δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ — IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι σε ανακοίνωση που εκδόθηκε ως αντίδραση στο ρήγμα του φράγματος Καχόβκα.

Νερό από τη δεξαμενή θα πρέπει να παρέχει αρκετό νερό ψύξης για «κάποιους μήνες», είπε ο Γκρόσι και πρόσθεσε πως η υπηρεσία του θα το επιβεβαιώσει αυτό «πολύ σύντομα».

«Είναι ως εκ τούτου κρίσιμης σημασίας αυτή η δεξαμενή ψύξης να παραμείνει άθικτη. Δεν πρέπει να γίνει τίποτα που θα υπονόμευε ενδεχομένως την ακεραιότητά της. Καλώ όλες τις πλευρές να διασφαλίσουν πως δεν θα γίνει τίποτα που θα το υπονομεύσει» αυτό, ανέφερε ο Γκρόσι.

Αν και είχε προγραμματίσει ήδη να επισκεφθεί τον σταθμό της Ζαπορίζια την ερχόμενη εβδομάδα, η επίσκεψη αυτή έχει καταστεί απαραίτητη τώρα και θα προχωρήσει κανονικά, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ουκρανικής κρατικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας δήλωσε πως η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία δεν είναι κρίσιμη μετά την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα.

Ο επικεφαλής της Energoatom Πέτρο Κοτίν είπε πως η μείωση της στάθμης στον ταμιευτήρα του Καχόβκα δεν θα επηρεάσει τη στάθμη του νερού στις δεξαμενές ψύξης στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυρηνικού καυσίμου του σταθμού.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα