Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
10 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Οξεία ηπατίτιδα: Καθησυχάζει το υπουργείο Υγείας – «Είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι»

Πρέπει να διαβάσετε

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Υγείας σχετικά με τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας στη χώρα οδηγούν τον Θάνο Πλεύρη να εμφανίζεται καθησυχαστικός. Ο ίδιος τονίζει, δε, πως «είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι» ακόμη και για το ενδεχόμενο έξαρσης.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Mega, o Θάνος Πλεύρης τοποθετήθηκε και για την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ που αφορά τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά τονίζοντας, «έχουμε κάνει μία έρευνα από 1/1 στις νοσηλείες παιδιών, σε σχέση με τα συμπτώματα που έχει δώσει ο ΠΟΥ, και μπορούν να υπαχθούν σε αυτή την ηπατίτιδα που υπάρχει, και δεν είναι η συνήθης μορφή της. Είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενη έξαρση, εάν και δεν υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να χρειάζεται ακόμα και μεταμόσχευση. Με βάση τα στοιχεία, δεν υπάρχει ανησυχία».

Τρία κρούσματα σε παιδιά

Καθησυχαστική είναι και η ιατρική κοινότητα για την εμφάνιση «ύποπτων» περιστατικών οξείας ηπατίτιδας σε τρία παιδιά, στην Αττική.

Από τα τρία, τα δύο παιδιά χρειάστηκε να νοσηλευτούν και σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, είναι σε άριστη κατάσταση.

Πρόκειται για τρία παιδιά ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών που παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα και πυρετό, ενώ το τρίτο παιδί, ηλικίας 18 μηνών ήταν ασυμπτωματικό και οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες.

 

Μιλώντας στο Mega o παιδίατρος Μάριος Ανδρέου είπε πως «τρία πιθανά κρούσματα ανέφερε ο ΕΟΔΥ, για την οξεία ηπατίτιδα, και μπαίνουν στην παγκόσμια δεξαμενή επικίνδυνων κρουσμάτων, καθώς δεν πρόκειται για την κοινή ηπατίτιδα. Η οξεία ηπατίτιδα, πιθανότατα δημιουργεί και κλινική εικόναδεν είναι ασυμπτωματική».

ΠΟΥ: 348 κρούσματα έχουν καταγραφεί παγκοσμίως

Η οξεία ηπατίτιδα έχει καταγραφεί σε πολλές χώρες, και οι αρχές περιμένουν πως θα έρθει και στην Ελλάδα.

Τουλάχιστον 348 κρούσματα της οξείας ηπατίτιδας έχει καταγράψει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας , μέχρι τις 11 Μαΐου ενώ υποθέτει πως η μυστηριώδης ασθένεια, η οποία πλήττει κυρίως τα παιδιά, οφείλεται σε κάποιον αδενοϊό.

Κατά τον ΠΟΥ, κρούσματα ηπατίτιδας που μέχρι στιγμής δεν έχουν εξήγηση, έχουν καταγραφεί σε 20 χώρες. Συνολικά 70 ύποπτα κρούσματα, που έχουν αναφερθεί από 13 χώρες, εκκρεμεί να επιβεβαιωθούν με εργαστηριακές εξετάσεις.

Μόνο έξι χώρες έχουν καταγράψει πάνω από πέντε κρούσματα. Όμως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταγράψει μακράν τα περισσότερα: 160.

Στις ΗΠΑ, οι υγειονομικές αρχές ανέφεραν ότι διενεργούν έρευνες για 109 τέτοια κρούσματα, ανάμεσά τους πέντε θανατηφόρα. Τρία παιδιά έχουν επίσης πεθάνει στην Ινδονησία.

Μετά τον εντοπισμό των 169 πρώτων κρουσμάτων, ο ΠΟΥ είχε υπογραμμίσει πως σε κανένα από τα κρούσματα δεν εντοπίστηκαν οι ιοί της ηπατίτιδας A, B, C, D και E.

Τα περισσότερα παιδιά που ασθένησαν παρουσίασαν γαστρεντερικά συμπτώματα, ιδίως πόνους στην κοιλιακή χώρα, διάρροιες, εμετούς, ή ακόμη και ίκτερο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, προκλήθηκε ηπατική ανεπάρκεια και χρειάστηκε μεταμόσχευση ήπατος.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Αναλυτικά στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Στη χώρα μας, μετά από ενεργή αναζήτηση των κρουσμάτων, εντοπίστηκαν τρία περιστατικά παιδιών με οξεία ηπατίτιδα που πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος», σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τα δύο εξ αυτών, ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών, παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (κοιλιακό άλγος και εμέτους) και πυρετό και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες >500 IU/ml). Το άλλο παιδί ηλικίας 18 μηνών ήταν ασυμπτωματικό και οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες>500 IU/ml σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο. Ο έλεγχος για ιογενείς ηπατίτιδες Α-Ε ήταν αρνητικός σε όλα τα παιδιά Από τον υπόλοιπο εργαστηριακό έλεγχο σε κανένα παιδί δεν ανιχνεύτηκε ιός EBV, CMV, αδενοϊός ή SARS-CoV-2. Το ένα δεν νοσηλεύτηκε και τα δύο χρειάστηκαν ολιγοήμερη νοσηλεία. Τα παιδιά δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή, δεν έλαβαν ειδική αγωγή και είναι σε άριστη γενική κατάσταση.

Οι κλινικοί γιατροί είναι σε εγρήγορση για αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση, έχουν ενημερωθεί και επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας έως 16 ετών, που παρουσιάζουν σημεία και συμπτώματα ηπατίτιδας, χωρίς σαφή αιτιολογία και σε τέτοια περίπτωση συμπληρώνουν και αποστέλλουν στον ΕΟΔΥ δελτίο δήλωσης κρούσματος.

Ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης, βρίσκεται σε συστηματική επικοινωνία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και έχει ήδη ενημερώσει σχετικά, όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, καθώς και τις Επιστημονικές Εταιρείες, τα μέλη των οποίων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν παρόμοια περιστατικά. Επίσης, έχουν σταλεί οδηγίες για τη συλλογή και αποστολή δειγμάτων στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, ώστε να γίνεται άμεσα ο απαιτούμενος έλεγχος για τον εντοπισμό της αιτίας της επιδημικής έξαρσης».

Οδηγίες για τους γονείς

Οι γονείς και οι κηδεμόνες θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για τις ενδείξεις της ηπατίτιδας (συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης ικτέρου), ενώ θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με έναν επαγγελματία υγείας σε περίπτωση ανησυχίας. Προτεινόμενα δείγματα για τη διάγνωση μόλυνσης από αδενοϊό οροτύπου F41 είναι τα κόπρανα.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

• κιτρίνισμα του λευκού μέρους των ματιών ή του δέρματος (ίκτερος)

• σκουρόχρωμα ούρα

• αποχρωματισμένα κόπρανα

• κνησμός στο δέρμα

• μυικό άλγος και αρθραλγία

• αίσθημα καχεξίας και/ ή κόπωσης

• απώλεια όρεξης

• κοιλιακό άλγος

Τα συνηθισμένα μέτρα υγιεινής, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών συμβάλλουν στη μείωση της εξάπλωσης πολλών κοινών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων των αδενοϊών.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα