Ουκρανία: Θωρακίζει με αντιπυραυλική άμυνα τις ενεργειακές υποδομές

Πρέπει να διαβάσετε

Τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας χρειάζονται περισσότερα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας για να λειτουργήσουν με ασφάλεια, υπογράμμισε στο Reuters ο Μαξίμ Τιμτσένκο, διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης ιδιωτικής ενεργειακής εταιρεία της χώρας DTEK. Και πρόσθεσε ότι η DTEK είναι έτοιμη για έναν ακόμη χειμώνα και… ρωσικές επιθέσεις.

Από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των μελών της Σοβιετικής Ένωσης και του πρώην κομμουνιστικού μπλοκ, έχουν προμηθεύσει εκατοντάδες μετασχηματιστές, μίλια καλωδίων και χιλιάδες γεννήτριες ντίζελ που χρειάζονται για να φωτίσουν και να θερμάνουν τη χώρα το χειμώνα, όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν πολύ κάτω από το μηδέν.

Ωστόσο, η εμπειρία των τελευταίων 12 μηνών ώθησε την Ουκρανία να αναζητήσει περισσότερα συστήματα αεράμυνας για την προστασία της κρίσιμης υποδομής της.

«Χρειαζόμαστε περισσότερους Patriot, περισσότερα συστήματα IRIS. Δεν μπορούμε να προστατευτούμε από βαλλιστικούς πυραύλους εάν δεν έχουμε συστήματα αεράμυνας», δήλωσε ο Τιμτσένκο στο Reuters σε συνέντευξή του στη Βαρσοβία.

«Γνωρίζω ότι ο πρόεδρος και η κυβέρνησή μας έχουν κάνει ό,τι μπορούν για να φέρουν το μήνυμα ότι χρειαζόμαστε αυτόν τον εξοπλισμό για να προστατεύσουμε το ενεργειακό μας σύστημα».

Τους πρώτους 10 μήνες του τρέχοντος έτους οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της DTEK παρήγαγαν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψουν τη ζήτηση περίπου 4,1 εκατομμυρίων νοικοκυριών.

Ρωσικά πυρά

Κάθε ένας από τους 13 σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της DTEK έχει δεχθεί πυρά από τη Ρωσία, η οποία έχει εξαπολύσει συνεχείς επιθέσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας. Μόνο τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσία επιτέθηκε 60 φορές με διαφορετικά όπλα στην ουκρανική ενεργειακή υποδομή.

Περίπου το 50% της δυναμικότητας της εταιρείας των 2,3 γιγαβάτ έχει καταστραφεί, ή καταληφθεί, προκαλώντας διακοπές ρεύματος, είπε ο Τιμτσένκο.

Από τον Απρίλιο, η DTEK κατάφερε να επαναφέρει οκτώ από τις 13 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δύο είναι υπό επισκευή, ενώ δύο εργοστάσια με καύση άνθρακα θα λειτουργήσουν επίσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η DTEK έχει επίσης εξασφαλίσει αρκετό άνθρακα και φυσικό αέριο για να τροφοδοτήσει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της, συμπεριλαμβανομένων 280.000 μετρικών τόνων άνθρακα από την Πολωνία, οι οποίοι θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και τους 400.000 τόνους.

Ο εμπορικός βραχίονας της εταιρείας, η D.Trading διερευνά τώρα ευκαιρίες στον κλάδο εμπορίας υγροποιημένου αερίου, ποντάροντας στις προσδοκίες ότι το LNG θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην αγορά αφού η Ευρώπη μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Το περασμένο καλοκαίρι, αρκετοί έμποροι επέλεξαν να αποθηκεύουν φυσικό αέριο στην Ουκρανία για να επωφεληθούν από τη διαφορά καλοκαιριού-χειμώνα. Τον Σεπτέμβριο, το spot gas στην ολλανδική αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου TTF διαπραγματεύονταν περίπου 30 ευρώ (32,96 $) ανά μεγαβατώρα, ενώ οι προθεσμιακές τιμές για το πρώτο τρίμηνο του 2024 ήταν 49 ευρώ.

Συγχρονισμός δικτύου

Η DTEK συνεργάζεται επίσης με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSOE) για την επέκταση της χωρητικότητας μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με γειτονικά δίκτυα στην Ευρώπη.

Επί του παρόντος, οι γραμμές μεταφοράς επιτρέπουν στην Ουκρανία να εξάγει έως και 2.000 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας ημερησίως, αλλά στην πράξη οι εξαγωγές είναι συνήθως μόνο περίπου 350-400 μεγαβάτ, εν μέρει λόγω ανεπαρκών συνδέσεων και κανονιστικών ζητημάτων. Οι εισαγωγές ανέρχονται σε περίπου 1,3 γιγαβάτ.

Απαιτείται κανονισμός που θα καθοδηγεί τις κοινές δημοπρασίες για την ισχύ ισχύος στα σύνορά της, είπε ο Τιμτσένκο.

«Ελπίζουμε ότι μπορεί να γίνει μέσα στον επόμενο χρόνο», πρόσθεσε.

Πηγήot.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα